«Σε εποπτεία για χρόνια η Ελλάδα και μετά το μνημόνιο»

Ηχηρό μήνυμα στέλνει στην ελληνική κυβέρνηση ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ, λίγο πριν επισκεφθεί τη χώρα μας. Ο πρόεδρος του Eurogroup, μιλώντας στα «Νέα» τόνισε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε εποπτεία για αρκετά χρόνια μετά το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Σε όλες τις περιπτώσεις έχουμε εφαρμόσει προγράμματα εποπτείας μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης, όπως έγινε σε Ιρλανδία, Ισπανία, Κύπρο. Θα έχουμε πρόγραμμα εποπτείας και στην Ελλάδα, πόσω μάλλον όταν υπάρχουν δάνεια σε εκκρεμότητα, τα οποία έχουν μακρά περίοδο αποπληρωμής».

Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι η έξοδος της Ελλάδας από τα Μνημόνια αποτελεί «κοινό στόχο, στόχο κλειδί» της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων της, προειδοποίησε, όμως, ότι απαιτεί να διασφαλιστεί πρώτα ότι η Ελλάδα είναι απολύτως προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο.

Για το χρέος

Σε ό,τι αφορά το χρέος, ο Ντάισελμπλουμ είπε τα εξής:”Στο τέλος του προγράμματος, όπως αποφασίσαμε τον περσινό Μάιο, θα εξετάσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους και αν είναι αναγκαίο, και εφόσον η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα προχωρήσουμε σε ό,τι χρειάζεται να γίνει. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πρόσθετες δυνατότητες όπως έχουμε αποφασίσει”

“Η ελληνική οικονομία πηγαίνει καλύτερα, αλλά προέχει να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχουν συνθήκες πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας και να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις τόσο κατά τη διάρκεια του προγράμματος όσο και μετά τον Αύγουστο του 2018. Τα χρόνια και δομικά προβλήματα ήταν ένας από τους κρίσιμους παράγοντες που οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση” τονίζει σε άλλο σημείο της συνέντευξης.

 

Στην Αθήνα για το συνέδριο του Εconomist

Στο μεταξύ, την αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, τη θέση της Ελλάδας και την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, δέκα χρόνια μετά από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, θα διερευνήσει εκδήλωση του Economist τη Δευτέρα στη Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στη Βουλιαγμένη, υπό τον συντονισμό της διευθύντριας για την Ευρώπη του Economist Intelligent Unit Joan Hoey.

Τη συμμετοχή τους έχουν επιβεβαιώσει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, ο τέως υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιώργος Χουλιαράκης, καθώς και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ,  Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Οι εργασίες θα επικεντρωθούν μεταξύ άλλων στην τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, στην κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρώπη μετά τις εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία, καθώς και στον αντίκτυπο του Brexit στη διεθνή οικονομία.

Παράλληλα, θα διερευνηθεί η δυναμική στον τομέα του εμπορίου και των επενδύσεων, καθώς και η νέα εποχή στις διατλαντικές οικονομικές σχέσεις.

 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα παρουσιαστεί η πρόβλεψη του Economist για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ελλάδα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα