Σε κόντρα με το ΣτΕ οι Διοικητικοί Δικαστές

Με αφορμή απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που ουσιαστικά τους καταργεί το αυτοδιοίκητο το συνδικαλιστικό όργανο των Διοικητικών Δικαστών της χώρας εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση στην οποία μιλά για “πλήγμα στον θεσμό του αυτοδιοίκητου των Διοικητικών Δικαστηρίων» και καλεί όλους τους παράγοντες της Δικαιοσύνης να αναλάβουν τις ευθύνες τους,

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την επίμαχη απόφαση του ΣτΕ «μόνη αρμόδια να αποφασίζει τελικά για το περιεχόμενο των κανονισμών των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, ως εκ της συνταγματικής θέσης της στην κορυφή της Διοικητικής Δικαιοσύνης, είναι η Διοικητική Ολομέλεια του ΣτΕ». Στην σχετική ανακοίνωση της η Ένωση Διοικητικών Δικαστών εκφράζει ακόμα :

Τη βαθύτατη ανησυχία της για τη δικαστική ανεξαρτησία, αλλά τις έντονες αντιρρήσεις της για τις πιλοτικές δίκες (νόμος 3900/2010) που διεξάγονται στο ΣτΕ και «κατάφεραν σοβαρά πλήγματα στην λειτουργία της αρχής της δικαστικής ανεξαρτησίας» εκφράζει με ανακοίνωση της η Ένωση Διοικητικών Δικαστών .
Και επισημαίνει :
* Την αναγκαιότητα ύπαρξης της πρωτοβάθμιας Δικαιοσύνης (Διοικητικά Πρωτοδικεία) καθώς όπως υπογραμμίζει «η πρωτοβάθμια Δικαιοσύνη είναι από τη φύση της – και πρέπει να παραμείνει – εύκολα προσβάσιμη στον πολίτη». Παράλληλα, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών σημειώνει ότι «τα τελευταία χρόνια, με αφορμή την ανάγκη «επιτάχυνσης» των διοικητικών δικών θεσπίστηκαν ρυθμίσεις και προωθήθηκαν, δυνάμει αυτών, πρακτικές, που κατάφεραν σοβαρά πλήγματα στην λειτουργία της αρχής της δικαστικής ανεξαρτησίας στα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Διοικητικά Δικαστήρια».

Τέτοια περίπτωση, συνεχίζει η Ένωση , «αποτελεί ο θεσμός της λεγόμενης πιλοτικής δίκης καθώς και η επαναρρύθμιση του ένδικου μέσου της αναίρεσης, που, όπως διαρθρώθηκαν, είχαν ως αποτέλεσμα την αναγωγή της νομολογίας του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου σε άμεση πηγή δικαίου, δεσμεύουσα δραστικά τον πολίτη και τον δικαστή».

Επίσης, «σε επίπεδο εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, ο θεσμός του αυτοδιοίκητου δοκιμάζεται, και μάλιστα στον πυρήνα του, με την αποξένωση των δικαστών από τη διαμόρφωση των κανονισμών εσωτερικής υπηρεσίας των ίδιων των δικαστηρίων τους, ενόψει της μεταβίβασης της αρμοδιότητας αυτής στα ανώτατα δικαστήρια», αναφέρει η Ένωση στην ανακοίνωσή της.

Όμως, υπογραμμίζουν οι διοικητικοί δικαστές «αποτέλεσε θεσμική έκπληξη η διατυπωθείσα στην ίδια απόφαση πλειοψηφική θέση –εν είδει οιονεί δεσμεύσεως του μελλοντικού νομοθέτη- ότι η κατάργηση της παραπάνω αρμοδιότητάς της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου θα προσέκρουε στο Σύνταγμα».

Δηλαδή, διερωτάται η Ένωση, «ήταν, λοιπόν, αντισυνταγματική η επί τριάντα χρόνια εφαρμογή του αυτοδιοίκητου στα διοικητικά δικαστήρια;». Ή μήπως “η ραγδαία συσσώρευση υποθέσεων, και η εντεύθεν καθυστέρηση στην απονομή της διοικητικής δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των επιδόσεων του Συμβουλίου Επικρατείας, οφείλεται σε λανθασμένες ρυθμίσεις των κανονισμών εσωτερικής υπηρεσίας, που αν «διορθωθούν», το πρόβλημα θα επιλυθεί αυτομάτως; Δυστυχώς, όχι, όπως όλοι γνωρίζουμε».

Μετά από αυτήν την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, αναφέρει η Ένωση, τροποποίηθηκε ο κανονισμός του μεγαλύτερου Διοικητικού Εφετείου της Χώρας, «κατά παράκαμψη της αντίθετης, εμπεριστατωμένης αιτιολογίας της Ολομέλειας των δικαστών του, που συγκλήθηκε τρεις φορές για το ίδιο θέμα, και αποφάνθηκε αρνητικά ως προς την αναγκαιότητα και τη σκοπιμότητα της τροποποίησης του κανονισμού του».

Οι ερμηνευτικές αυτές προσεγγίσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, σημειώνει η Ένωση, «υποδηλώνουν, δυστυχώς, έλλειψη αξιοπιστίας και σεβασμού προς το σώμα των διοικητικών δικαστών, υπονομεύουν νομότυπα την ανεξαρτησία τους και υποβαθμίζουν την υψηλής συμβολικής αξίας εικόνα μιας ανεξάρτητης Δικαιοσύνης που έχει τη δυνατότητα άσκησης των λειτουργικών της δικαιωμάτων».

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα