“Σε λίγο θα δώσουν τα κλειδιά της χώρας στην Μέρκελ”

Χαμογέλασε το χειλάκι των ανθρώπων του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τον κόσμο που συγκεντρώθηκε να παρακολουθήσει χθες το απόγευμα στην Βέροια την ομιλία της Φώφης Γεννηματά.

Η αίθουσα του ξενοδοχείου Αιγές” ήταν ασφυκτικά γεμάτη, ενώ στην ομιλία παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Βέροιας. Την εισηγητική ομιλία έκανε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος καλώντας τον κόσμο να στηρίξει την προσπάθεια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για να μπορέσει να σχηματισθεί μια πολυκομματική κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές που θα βγάλει τον τόπο από τα αδιέξοδα που τον έχει οδηγήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι «τα έδωσε όλα συνειδητά στους δανειστές» και πέρασε «από το «go back κυρία Μέρκελ στο welcome home»», λέγοντας ότι «σε λίγο θα της δώσουν  και τα κλειδιά». Παρατήρησε, ακόμα, πως ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του εξαφάνισαν από προσώπου γης κάθε «κόκκινη γραμμή» που επικαλούνταν και πως «τα έδωσαν όλα, για να κρατήσουν την καρέκλα».

Ψήφισαν το μνημόνιο, χωρίς καμία δέσμευση για το χρέος και με μόνη την ελπίδα ότι θα αποδώσει η πίεση της κας Λαγκάρντ στον κ. Σόιμπλε. Την κ. Λαγκάρντ, που θα έδιωχνε το Φθινόπωρο, εκλιπαρούσε το Χειμώνα και κρέμεται πάνω της μπας και βγάλει το Καλοκαίρι», είπε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε: «Ο κ. Τσίπρας δηλώνει τώρα ότι αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα, τα μέτρα του 2019-2020 δεν θα προχωρήσουν. Αλλά αν το ΔΝΤ αρνηθεί οδηγούμαστε σε εξ αρχής διαπραγμάτευση που θα αναλάβει ο ESM, που ελέγχουν οι Γερμανοί. Δηλαδή, νέα καθυστέρηση και αβεβαιότητα».

Εθνική γραμμή

Απευθυνόμενη στον κ. Τσίπρα, είπε ότι οφείλει τουλάχιστον τώρα να τηρήσει μια εθνική γραμμή για το χρέος και συνέχισε: «Να διεκδικήσει με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την αναδιάρθρωση και την απομείωση του δημοσίου χρέους. Θυμίζουμε ότι εγκατέλειψαν την απόφαση του Eurogroup του 2012 για το χρέος, πριμοδότησαν τους Ευρωπαίους τραπεζίτες με 6 δισ. ευρώ (κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα), πήραν αόριστες υποσχέσεις το 2016 και τώρα λένε στους δανειστές «δώστε ό,τι προαιρείστε» για να σώσουμε τα προσχήματα. Τέρμα η πλάκα. Δεν δικαιούνται, δεν τους παίρνει να φέρουν τίποτα λιγότερο από την απόφαση του 2012».

Ταυτόχρονα η κ. Γεννηματά επισήμανε ότι «η λύση στα προβλήματα της χώρας δεν μπορεί να είναι η παλινόρθωση της Δεξιάς», διότι, όπως είπε, «η αξιωματική αντιπολίτευση ταυτίζει ισοπεδωτικά το αύριο της χώρας με το δικό της, σαν να μη μας δίδαξε τίποτα η κρίση και οι λόγοι που μας οδήγησαν σε αυτήν».

Για το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που θα γίνει στο τέλος του Ιουνίου, τόνισε ότι είναι ένα σημαντικό βήμα στην πορεία προς το νέο φορέα.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναφέρθηκε και στην εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στη θέση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και αφού σημείωσε ότι την ανακούφιση για την εκλογή του πρέπει να διαδεχθούν ο προβληματισμός και οι αποφάσεις, τάχθηκε υπέρ τολμηρών πρωτοβουλιών της σοσιαλδημοκρατίας για να σταματήσουν οι πολιτικές της διαρκούς λιτότητας και οι συμβιβασμοί με την ευρωπαϊκή δεξιά.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα