Σε παγκόσμια εκστρατεία καλεί η Διεθνής Αμνηστία

Παγκόσμια εκστρατεία εγκαινιάζει η Διεθνής Αμνηστία, με τον τίτλο «Brave» (δηλαδή «Γενναίος»), για να σταματήσει το κύμα των επιθέσεων εναντίον εκείνων που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η οργάνωση, εμφανίζεται θορυβημένη από τις «πρωτοφανείς διώξεις, εκφοβισμό και βία, που αντιμετωπίζουν δικηγόροι, δημοσιογράφοι, μέλη κοινοτήτων και άλλοι υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο», όπως αναφέρει. Διαπιστώνει, πως αυτό οφείλεται στη ρητορική της δαιμονοποίησης και της καταστολής της κοινωνίας των πολιτών και απαιτεί να δοθεί ένα τέλος «στην επέλαση των επιθέσεων σε βάρος των τολμηρών ανθρώπων που αντιστέκονται στην αδικία».

«Αυτό που βιώνουμε σήμερα είναι μία κατά μέτωπο επίθεση σ’ αυτό καθαυτό το δικαίωμα της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις κυβερνήσεις, τις ένοπλες ομάδες, τις εταιρείες και διάφορους άλλους που κρατούν στα χέρια τους την εξουσία. Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δέχονται το κύριο βάρος αυτής της παγκόσμιας επίθεσης», δήλωσε ο Σαλίλ Σετί, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, σε σχετική ανακοίνωση.

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει λεπτομερώς τους πρωτόγνωρους κινδύνους, που αντιμετωπίζουν οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό όπως αναφέρει, εξελίσσεται πλέον σε μια δραστηριότητα που σταδιακά γίνεται ολοένα και πιο θανατηφόρα: Το 2016, 281 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο  παγκοσμίως επειδή υπερασπίστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, περισσότεροι απ’ ό,τι το 2015, που ο αριθμός τους ανήλθε στους 156, σύμφωνα με στοιχεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης Front Line Defenders (Υπερασπιστές της Πρώτης Γραμμής).

«Σήμερα, το 2017, η κατάσταση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει φτάσει σε οριακό σημείο, εξαιτίας των μέτρων που έχουν λάβει κράτη τα οποία καταπιέζουν τους πολίτες τους. Από τους προέδρους Πούτιν, Σι, Ελ Σίσι, οι ηγέτες σε όλες τις ηπείρους ολοένα και αποσυναρμολογούν τα θεμέλια που είναι αναγκαία για μια ελεύθερη, δίκαιη και ίση κοινωνία, αφαιρώντας τους το δικαίωμα της διαμαρτυρίας, θέτοντάς τους υπό παρακολούθηση, και στοχοποιώντας τους ίδιους και τις κοινότητές τους με απειλές και σωματικές επιθέσεις, οι κυβερνήσεις «στραγγαλίζουν» αυτούς που υπερασπίζονται τα δικαιώματά μας», εξηγεί ο κ. Σετί.

Σε χώρες όπως το Μεξικό και τη Ρωσία, δίκτυα παραπληροφόρησης ολοένα και περισσότερο τείνουν να δημιουργούν εκστρατείες, με σκοπό να δυσφημίσουν και να στιγματίσουν τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως πχ. τους δημοσιογράφους.

Τουλάχιστον σε 22 χώρες, άνθρωποι που υπερασπίζονταν ειρηνικά τα ανθρώπινα δικαιώματα βρήκαν το θάνατο. Σε 63 χώρες ήρθαν αντιμέτωποι με εκστρατείες σπίλωσης, σε 68 χώρες συνελήφθησαν ή κρατήθηκαν αποκλειστικά λόγω του ειρηνικού έργου τους, ενώ σε 94 χώρες δέχθηκαν απειλές ή επιθέσεις.

Η παγκόσμια εκστρατεία, καταλήγει η οργάνωση, θα αναδείξει υποθέσεις ατόμων τα οποία αντιμετωπίζουν επικείμενο κίνδυνο λόγω της δουλειάς τους στα ανθρώπινα δικαιώματα, και θα ασκήσει πιέσεις στις κυβερνήσεις, αλλά και σ’ αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις, να ενδυναμώσουν το νομικό πλαίσιο. Η Διεθνής Αμνηστία θα συνεχίσει να ερευνά τις επιθέσεις εναντίον των ακτιβιστών, και θα δουλεύει μαζί με τις τοπικές κοινωνίες και τα άτομα που συμμετέχουν σε εκστρατείες, για να κινητοποιήσει τους ανθρώπους να αναλάβουν δράση.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα