Σε περιδίνηση η κυβέρνηση

Σε μια κλωστή κρέμεται η διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους δανειστές  με το τελεσίγραφο των εταίρων να εκπνέει στις 14 Φεβρουαρίου και το deadline  για την επιστροφή τους στην Αθήνα να είναι η Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου.

H κυβέρνηση δίνει μάχη με το χρόνο και το Μαξίμου αν θέλει συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου θα πρέπει τις επόμενες ώρες να… τρέξει, να…διαπραγματευθεί και εν τέλει να συμφωνήσει στο πλαίσιο συμφωνίας που θα τεθεί στο τραπέζι των ευρωπαίων υπουργών οικονομικών. Σε διαφορετική περίπτωση το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου θα αποβεί άκαρπο και, πλέον, όλες οι αποφάσεις πάνε τουλάχιστον ένα μήνα πίσω.

Tι σημαίνει μείωση αφορολόγητου στα 5.900 ευρώ

Ωστόσο τα εμπόδια είναι πολλά και οι απαιτήσεις της τρόικας μεγάλες αφού ζήτησε «μαχαίρι» του αφορολόγητου στα 5.900 ευρώ για να βγει το 1% του ΑΕΠ, ή περίπου 1,8 δισ. ευρώ. Αυτό θα σήμαινε απειλή φόρου σε μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα (με δεκατέσσερις μισθούς) της τάξεως των 421 ευρώ και σε συνταξιούχους ή δημόσιους υπαλλήλους (με δώδεκα μισθούς) της τάξεως των 491 ευρώ. Η κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις μεταφράζεται σε ένα επιπρόσθετο μαχαίρι της τάξεως του 30%.

Εφόσον θεσμοί και κυβέρνηση καταλήξουν σε μείωση του αφορολογήτου, θα πληρώσουν φόρο 20-600 ευρώ και σχεδόν ένα εκατομμύριο μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες που έμεναν ως τώρα αφορολόγητοι, με εισοδήματα 6.000-8600 ευρώ το χρόνο.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να ζητάει συγκεκριμένα ανταλλάγματα για να υποχωρήσει στο αφορολόγητο κάτω από τα 6.000 ευρώ και τα εργασιακά, με τις μειώσεις στις συντάξεις και τις ομαδικές απολύσεις.

Τα ανταλλάγματα της Αθήνας

Τα ανταλλάγματα που ζητά η Αθήνα σύμφωνα με πληροφορίες είναι:

Το ΔΝΤ πρέπει να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του με βάση την υπεραπόδοση του συνόλου του 2016, καθώς βασίζει τα συμπεράσματά του στα στοιχεία που συλλέχθηκαν έως το τέλος του Νοεμβρίου.

Η πρόταση των θεσμών αφορά ουσιαστικά σε δύο πακέτα μέτρων. Η ελληνική πλευρά επιθυμεί να μην υπάρξει ρύθμιση για συντάξεις που θα έρθει στην Βουλή.

Πακέτο μείωσης φορολογικών συντελεστών για να περάσουν  τα μέτρα.

Το οικονομικό επιτελείο θέλει να υπογράψει μία συμφωνία η οποία θα ανοίγει από τώρα ξεκάθαρα τον δρόμο προς το QE και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα τους χρέους.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα