Σε σημείο… βρασμού οι φυλακές

«Βράζουν» οι φυλακές της χώρας εξαιτίας της κατασκευής των φυλακών υψίστης ασφαλείας στο Δομοκό και την επικείμενη μεταφορά σ’ αυτές ειδικών κατηγοριών κρατουμένων, στους οποίους θα κοπούν οι άδειες. Για εξεγέρσεις, αποδράσεις, ακόμα και ομηρίες σωφρονιστικών υπαλλήλων φοβούνται οι αρχές που είναι έτοιμες ακόμα και για εισβολή στις φυλακές για την αποτροπή ακραίων καταστάσεων. Μάλιστα η χθεσινή δολοφονία του 46χρονου υπαρχιφύλακα στις φύλακες Μαλανδρίνου από Αλβανό ισοβίτη θεωρείται από πολλούς τραγική απόρροια αυτού ακριβώς του τεταμένου κλίματος που έχει δημιουργηθεί για το θέμα των αδειών των «σκληρών» κρατουμένων. Από την πλευρά του, το υπουργείο Δικαιοσύνης φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να μην υιοθετεί αυτή την εκδοχή και να κάνει λόγο για μεμονωμένο περιστατικό, σε κάθε περίπτωση ωστόσο τα πράγματα μόνο ανέφελα δεν είναι…

Προς το παρόν έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα μέτρα ασφαλείας και ειδικά στις φυλακές του Κορυδαλλού. Ως υποκινητές των κρατουμένων «φωτογραφίζονται» παλιοί ισοβίτες που ελέγχουν τον χώρο των φυλακών, αλλά και κάποιοι από τους νεότερους κρατούμενους, οι οποίοι κατηγορούνται για τρομοκρατικές ενέργειες. Οι πρώτες πάντως διαμαρτυρίες εκδηλώθηκαν από κρατούμενους σε διάφορες φυλακές της χώρας (Κορυδαλλό, Δομοκό, Κέρκυρα) οι οποίοι αρνούνταν για κάποιες ώρες προχθές να επιστρέψουν στα κελιά τους. Μάλιστα σε πολλές φυλακές, και κυρίως στου Κορυδαλλού, διενεργούνται έκτακτοι προληπτικοί έλεγχοι για τον εντοπισμό τυχόν ύποπτων αντικειμένων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια στάση ή και εξέγερση των κρατουμένων.

Οι κρατούμενοι απέστειλαν κι ένα κείμενο διαμαρτυρίας με το οποίο καλούν τον αρμόδιο υπουργό να ανοίξει δημόσιο διάλογο για τις φυλακές, καθώς όπως προειδοποιούν «σε κάθε διαφορετική περίπτωση είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε δυναμικά, όλοι μαζί ενωμένοι, ενάντια στη αδικία και τη στέρηση των δικαιωμάτων μας».
Χαρακτηρίζουν το επίμαχο νομοσχέδιο «φασιστικό» και ζητούν «να διαφυλαχθεί το δικαίωμα στην άδεια που στην Ελλάδα έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας (μόνο το 2-3% των κρατουμένων δεν επιστρέφουν)».
Υπενθυμίζεται ότι στις νέες φυλακές του Δομοκού θα μεταχθούν καταδικασθέντες και υπόδικοι για τρομοκρατία, εσχάτη προδοσία, ανθρωποκτονία χωρίς ελαφρυντικά, εκβίαση και ληστεία στα πλαίσια εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και όσοι χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια και έχουν καταδικαστεί σε ισόβια ή τουλάχιστον 10 χρόνια κάθειρξη. Οι κρατούμενοι σε αυτές τις φυλακές εξαιρούνται από το καθεστώς της άδειας.

Σημειώνεται, κλείνοντας, ότι σε ένδειξη πένθους διαμαρτυρίας για την δολοφονία του υπαρχιφύλακα Γιώργου Τσιρώνη στις φυλακές Μαλανδρίνου, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι όλης της χώρας απέχουν από τη λειτουργία των τακτικών επισκεπτηρίων των συγγενών κρατουμένων από σήμερα (26/3) μέχρι και την Κυριακή (30/3). Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, τα επισκεπτήρια συνηγόρων, οι μεταγωγές τα δικαστήρια, καθώς και οι προγραμματισμένες ιατρικές εξετάσεις θα γίνονται κανονικά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα