Σε τέλμα η μάχη κατά της φοροδιαφυγής

 

Το γεγονός ότι ο βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος έχει αποφασίσει να ασκεί σκληρό κοινοβουλευτικό έλεγχο στην κυβέρνηση, ανεξαρτήτως του αν ανήκει στους βουλευτές της συμπολίτευσης, δεν είναι κάτι που το μαθαίνουμε σήμερα με την εκπεφρασμένη πρόθεσή του να μην ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

Διαπιστώνεται πολύ εύκολα από όλες τις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του Αχαιούς πολιτικού, όπως για παράδειγμα η υπόθεση Φίλη, θέμα Πανούση κλπ.. Στη λίστα, λοιπόν, των κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων του Ν. Νικολόπουλου ήρθε να προστεθεί η προ ημερών αποκάλυψη που έκανε, όταν με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο αναφέρθηκε στην έκκληση των οικονομικών εισαγγελέων για πρόσληψη προσωπικού «που θα κυνηγήσει τις υποθέσεις φοροδιαφυγής».

Συγκεκριμένα ο Ν. Νικολόπουλος είπε ότι το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος του –οποίου είναι πρόεδρος– έλαβε γνώση για μία 26σελιδη επιστολή των οικονομικών εισαγγελέων με παραλήπτη τον πρωθυπουργό Αλέξης Τσίπρα, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «είναι απολύτως αναγκαία η αύξηση των ελεγκτών κατά 300, κυρίως για να καταστεί εφικτή η ταυτόχρονη έκδοση πολυάριθμων εντολών φορολογικού ελέγχου των προσώπων που περιλαμβάνονται στις δικογραφίες μέχρι τις 31/12/2016 και να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι αυτοί…».

Στην ερώτηση του ο κ, Νικολόπουλος υποσημειώνει ότι στην επίμαχη επιστολή οι οικονομικοί εισαγγελείς «παραθέτουν και στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη των υποθέσεων» λέγοντας πως «λόγου χάρη, για τη “λίστα Λαγκάρντ” επί συνόλου 1.727 ταυτοποιηθέντων φυσικών και νομικών προσώπων έχουν εκδοθεί 478 εντολές ελέγχου, ενώ για τη “λίστα Λιχτενστάιν” διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 17 υποθέσεις, που αφορούσαν στοιχεία τα οποία εστάλησαν από τις γερμανικές Αρχές, ωστόσο δεν διαπιστώθηκε η τέλεση φορολογικών ή άλλων παραβάσεων. Αναφορικά με τη “λίστα Λουξεμβούργου” έχουν ταυτοποιηθεί 35 πρόσωπα, για τα οποία οι αρμόδιοι ελεγκτές έχουν προβεί σε αιτήματα ανοίγματος λογαριασμών».

Κι ο ερωτών βουλευτής συνεχίζει, χωρίς να μασάει τα λόγια του:

«Επειδή, η κυβέρνηση έχει πολλάκις αναγάγει την πάταξη της διαφθοράς και δη την εξέταση εις βάθος κάθε λογής λιστών σε μείζον ζήτημα.

»Επειδή, η ολοκλήρωση των ελέγχων απαιτεί τη στελέχωση της υπηρεσίας με 300 εξειδικευμένους ελεγκτές και χρήστες πληροφορικής, καθώς και τον εξοπλισμό της με τα απαραίτητα τεχνολογικά μέσα.

»Επειδή, οι δύο επιστολές των οικονομικών εισαγγελέων προς τον Πρωθυπουργό, υπογραμμίζουν ότι η εξέταση της περιβόητης «λίστας Λαγκάρντ» (αλλά και εκείνης του Λουξεμβούργου και άλλων) είναι σχεδόν αδύνατη λόγω έλλειψης προσωπικού.

»Επειδή, ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Παναγιώτης Αθανασίου από τις 25 Μαΐου έχει προειδοποιήσει το Μαξίμου για τα προβλήματα, επισημαίνοντας ότι με 20 ελεγκτές κατάφεραν, υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες, να βεβαιώσουν φόρους που αγγίζουν τα 270.000.000 ευρώ από τον έλεγχο περίπου 30 υποθέσεων.

»Καλείστε να απαντήσετε

-Γιατί δεν έχετε κινητοποιήσει τους πάντες και από 25 Μαΐου εμπράκτως δεν απαντήσατε;

-Ισχύουν τα όσα αναφέρουν οι οικονομικοί εισαγγελείς; Εάν ναι γιατί κωφεύετε;

-Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε για να εξασφαλίσετε όλα τα μέσα που χρειάζονται για να κερδίσουμε αυτή τη μάχη και να καταστεί εφικτή η έκδοση πολυάριθμων εντολών φορολογικού ελέγχου των φοροφυγάδων; Κατακλέβουν το δημόσιο και εξακολουθούν να γλεντάνε “εις υγείαν των κορόιδων”;

-Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η γρήγορη επεξεργασία των υπό έρευνα στοιχείων, με σκοπό την είσπραξη των τεράστιων φοροδιαφευγόντων πόρων μέσα από την ασφαλή εξέλιξη όλης της προβλεπόμενης επιχειρησιακής και κατ’ επέκταση ποινικής διαδικασίας;

-Σκέφτεστε να αναζητήσετε τους άριστους, μέσω οικιοθελών μετατάξεων από όλο το Δημόσιο τομέα;».

 

Θολό τοπίο…

Η ερώτηση Νικολόπουλου δεν έχει απαντηθεί αρμοδίως, ωστόσο έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν το ζήτημα της πάταξης μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής να έχει πέσει σε τέλμα. Κύρια αιτία τα κυβερνητικά μπρος-πίσω που παρουσιάζονται στο «πάντρεμα» του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ.

Ως γνωστόν η εν λόγω μεταφορά αρμοδιοτήτων αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, στην οποία η κυβέρνηση έπρεπε να «συμμορφωθεί» μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Αντ΄ αυτής, βρισκόμαστε περίπου 10 ημέρες πριν τελειώσει ο Νοέμβρης και υπάρχει μόνο μία απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη σύμφωνα με την οποία μεταφέρονται στη ΓΓΔΕ περίπου 4.000 υποθέσεις φοροδιαφυγής (σ.σ. 2.751 επιλεγμένες υποθέσεις συμπεριλαμβανομένης της λίστα Λαγκάρντ και 1.196 υποθέσεις που έχουν επιλεγεί από την Οικονομική Εισαγγελία), με τον ΣΔΟΕ να επικεντρώνεται κυρίως σε υποθέσεις όπλων και ναρκωτικών.

Την παραπάνω θολό τοπίο εντείνει, εξάλλου, η μετακόμιση στη ΓΓΔΕ περίπου 350 (επί συνόλου 500) υπαλλήλων του ΣΔΟΕ, η οποία πριν καν ξεκινήσει έχει προκαλέσει γκρίνιες και λόγω των κριτηρίων που ορίζει με απόφασή του ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σε κάθε περίπτωση, η παραπάνω μεταβατική κατάσταση δεν βοηθά ούτε το αίσθημα εμπιστοσύνης-δικαιοσύνης στους πολίτες ότι η πολιτεία πραγματικά πολεμάει τη φοροδιαφυγής, αλλά ούτε και τα δημόσια ταμεία που σε στιγμές μεγάλης δημοσιονομικής στενότητας αντί να γεμίζουν με έσοδα από μη καταβληθέντες φόρους, εξαντλούν τη φοροδοτική ικανότητα των συνηθισμένων υποζυγίων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα