Σε τεντωμένο σκοινί

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται στο Κίεβο οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχουν ως στόχο την εκδίωξη του φιλορώσου προέδρου  Γιανουκόβιτς και την πρόσδεση της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Φιλοευρωπαίοι Ουκρανοί διαδηλωτές κατέλαβαν τη νύχτα το υπουργείο Γεωργίας, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Πλατεία Ανεξαρτησίας, το κύριο σημείο των σφοδρών συγκρούσεων που εκτυλίσσονται τους τελευταίους μήνες στο Κίεβο.

Η κατάληψη έγινε από ακτιβιστές του κινήματος Spilna Sprava (Κοινή Υπόθεση) μετά από την ολοκλήρωση των χθεσινοβραδινών διαπραγματεύσεων του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, κατά τις οποίες επιτεύχθηκαν μικρές υποχωρήσεις.

Την Πέμπτη το βράδυ και έπειτα από τις τετράωρες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που ολοκληρώθηκαν με μικρές υποχωρήσεις.

Η ουκρανική αντιπολίτευση εξέφρασε την απογοήτευσή της για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, κάλεσε όμως τους διαδηλωτές να κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν νέα αναζωπύρωση της βίας.

«Το κίνημά μας είναι αποκλειστικά ειρηνικό. Παραμένουμε στις επάλξεις, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω», δήλωσε ο Αρσένι Γιατσενιούκ, ηγέτης του κόμματος της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμόσενκο ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας.

Την ίδια ώρα ο πάντως όμως ο  πυγμάχος που στράφηκε, Βιτάλι Κλίτσκο στην πολιτική τόνισε ότι φοβάται νέο αιματοκύλισμα. «Ωρες συζητήσεων έγιναν για το τίποτα», είπε σύμφωνα με το Reuters.

Ο Κλίτσκο μίλησε στους διαδηλωτές που έστηναν τα οδοφράγματα και στην Πλατεία Ανεξαρτησίας.

«Δεν βρίσκω λογική στο να καθίσω σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων με κάποιον που έχει ήδη αποφασίσει να σας προδώσει. Εύχομαι από καρδιάς να μην υπάρξει άλλο αίμα και να μην σκοτωθούν άλλοι άνθρωποι… Εγώ θα επιβιώσω, αλλά φοβάμαι ότι θα υπάρξουν θάνατοι, φοβάμαι για αυτό», επεσήμανε.

Ο ίδιος είπε ότι η ατμόσφαιρα ήταν ακόμη τεταμένη και ότι το αποτέλεσμα των συνομιλιών ήταν «απογοητευτικό» για τους διαδηλωτές.

Παρόλα αυτά ο αρχηγός του κόμματος Svoboda (Ελευθερία) Τιανίμποκ ισχυρίστηκε ότι οι αρχές-κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που διήρκεσαν πάνω από τέσσερις ώρες- είχαν υποσχεθεί να αφήσουν ελεύθερους ακτιβιστές που είχαν συλληφθεί στις διαδηλώσεις.

Όπως είπε ο Τιάγκνιμποκ υπήρχε μία «μεγάλη ευκαιρία να σταματήσει η αιματοχυσία» και ότι υπήρχε μία πρόταση για τη δημιουργία μίας ζώνης μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας που θα άφηνε τη βασική κατασκήνωση διαδηλωτών στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, ανέπαφη από την αστυνομία.

Το κίνημα διαμαρτυρίας επεκτάθηκε χθες και σε άλλες πόλεις της δυτικής Ουκρανίας. Στο Λβιβ οι διαδηλωτές κατέλαβαν την έδρα του τοπικού συμβουλίου, ενώ σήμερα το πρωί έστησαν οδοφράγματα και μία σκηνή στο κέντρο της πόλης. Καταλήψεις κυβερνητικών κτηρίων σημειώθηκαν στο Τερνόπιλ, Ρίβνε, Χμελνίτσκι και Τσερκάσι.

Εν τω μεταξύ τρόμο προκαλεί στις τάξεις των ακτιβιστών  η είδηση ότι ακόμα ένας  σφοδρός πολέμιος του προέδρου της Ουκρανίας, ειδικά μετά τον εντοπισμό την Τετάρτη σε προάστιο του Κιέβου, του άψυχου σώματος ενός ακτιβιστή, ο οποίος είχε απαχθεί.

Ο Ντμίτρο Μπουλάτοφ, 35 ετών, ένας από τους ηγέτες του κινήματος των διαδηλωτών με αυτοκίνητα, Automaïdan, το οποίο έχει οργανώσει πολλές θεαματικές διαμαρτυρίες μπροστά από την εξοχική κατοικία του Γιανουκόβιτς, δεν έχει δώσει σημεία ζωής από την Τετάρτη το απόγευμα, δήλωσαν σύντροφοί του.

Η σύζυγος του Μπουλάτοφ ανέφερε χθες το βράδυ την εξαφάνισή του στην αστυνομία και ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας σύμφωνα με το πρακτορείο Iντερφάξ.

Η εξαφάνιση του Μπουλάτοφ είναι το ίδιο ανησυχητική με εκείνη ενός άλλου ακτιβιστή, του Γιούρι Βερμπίτσκι, ο οποίος βρέθηκε νεκρός «με σημάδια βασανισμού» στο σώμα του, σε προάστιο του Κιέβου, πριν δυο ημέρες και  μια ημέρα αφότου απήχθη μαζί με έναν ακόμα ακτιβιστή, τον Ίγκορ Λουτσένκο, τον οποίο οι απαγωγείς του ξυλοκόπησαν και εγκατέλειψαν σε δάσος, αλλά κατάφερε να βγει ζωντανός.

Μια ακόμα ακτιβίστρια του κινήματος Automaïdan, η δημοσιογράφος της αντιπολίτευσης Τετιάνα Τσορνοβόλ, ξυλοκοπήθηκε άγρια από αγνώστους σε προάστιο του Κιέβου τον Δεκέμβριο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα