Σε υποχρεωτική οικογενειακή διαμεσολάβηση οι οικογενειακές διαφορές

Σε υποχρεωτική οικογενειακή διαμεσολάβηση θα υπόκεινται αρχικά οι οικογενειακές διαφορές και εφόσον η διαδικασία αποτύχει, τότε θα επιδικάζονται από «οικογενειακό δικαστήριο». Αυτό εξήγγειλε κατά τη διάρκεια ανοικτής συζήτησης με τον τομέα Γυναικών του ΠΑΣΟΚ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Νικόλας Κανελλόπουλος. Όπως είπε ο γενικός γραμματέας, πρόκειται για την «ίδρυση» ενός δικαστηρίου το οποίο θα απαρτίζεται αποκλειστικά από εξειδικευμένους δικαστές και θα εκδικάζει με την υποστήριξη επιστημονικού προσωπικού υποθέσεις οικογνειακού δικαίου.

Παράλληλα, θα δίνεται η δυνατότητα σε γονείς και παιδιά να έχουν πρόσβαση σε σωστή ενημέρωση από οικογενειακούς συμβούλους, παιδοψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και επιμελητές ανηλίκων.

Αρχικά, σχεδιάζεται οι οικογενειακές υποθέσεις να υποβάλλονται σε υποχρεωτική απόπειρα επίλυσής τους μέσω ειδικής οικογενειακής διαμεσολάβησης. Σε περίπτωση αποτυχίας της διαμεσολάβησης θα ακολουθεί η εισαγωγή της υπόθεσης στο Οικογενειακό Δικαστήριο, το οποίο είναι μονομελές όργανο. Το Οικογενειακό Δικαστήριο τα στελεχώνεται από αποκλειστικής απασχόλησης οικογενειακούς δικαστές, που θα απασχολούνται αποκλειστικά για πέντε χρόνια με τέτοιες υποθέσεις. Οι αποφάσεις του Οικογενειακού Δικαστηρίου θα υπόκεινται σε έφεση που θα εξετάζεται σε δευτεροβάθμιο Οικογενειακό Δικαστήριο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα