«Σημάδια σταθεροποίησης της οικονομίας»

Κρίσιμη παρά τα σημάδια σταθεροποίησης παραμένει η κατάσταση στην ελληνική οικονομία, εκτιμά στην τριμηνιαία έκθεση που συντάσσει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Σύμφωνα με την 55σέλιδη έκθεση, η οποία αφορά την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2013, από δημοσιονομικής πλευράς θα καταγραφεί «μικρό πρωτογενές πλεόνασμα» φέτος, το οποίο ωστόσο δεν πρέπει να υποτιμηθεί, καθώς επετεύχθη με «μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος» και «θα συμβάλει στις δύσκολες διαπραγματεύσεις κυρίως με τους εταίρους στην Ευρωζώνη, το ESM και την ΕΚΤ».

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας (ήτοι παραγωγής και απασχόλησης) η κατάσταση παραμένει  κρίσιμη τριάμισι χρόνια μετά την έναρξη των προγραμμάτων προσαρμογής και απειλεί ό,τι επιτεύχθηκε με τη δημοσιονομική διαχείριση.

Ωστόσο, όπως τονίζεται, υπάρχουν σημάδια οικονομικής σταθεροποίησης, καθώς οι αρνητικοί ρυθμοί μεγέθυνσης μειώθηκαν, αλλά και γιατί οι διαφορετικές  προβλέψεις δείχνουν ότι το 2014 θα υπάρξει έστω μικρή άνοδος του ΑΕΠ αν και υπάρχουν πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για περαιτέρω πτώση του.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, σε καλό δρόμο έχουν μπει και τα ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια (Cosco, Philip Morris, υδροπλάνα κ.α.), που προχωρούν  κανονικά, ενώ όπως σημειώνεται τα μεγάλα έργα φαίνεται να βρίσκονται στα πρόθυρα της επανεκκίνησης.

Στην έκθεση εκτιμάται θετικά ότι μερικές από τις ιδιωτικοποιήσεις θα απαλλάξουν το κράτος από μελλοντικά βάρη, ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑP δεν θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερες δυσκολίες στην υλοποίησή του, ο τουρισμός πήγε καλά και όλα δείχνουν ότι στο τέλος του χρόνου η χώρα θα πετύχει πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Επίσης, τονίζεται πως ενθαρρυντικά μηνύματα ότι οι συναινέσεις είναι δυνατές εκπέμπουν οι συγκλίσεις κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης σε θέματα οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα