Σημαντικές τροπολογίες του Μ. Κεφαλογιάννη “πέρασαν” στο ψήφισμα για την Τουρκία

Ένα ιδιαίτερα επικριτικό ψήφισμα κατά της Τουρκίας, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τροπολογίες του προέδρου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε. – Τουρκίας και επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ., Μανώλη Κεφαλογιάννη, υιοθέτησε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Στο ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι η συνεργασία Ε.Ε. – Τουρκίας στο μεταναστευτικό πρόβλημα είναι ανεξάρτητη και δεν συγχέεται με την εξέλιξη και την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αποδυναμώνοντας έτσι τις προσπάθειες των Τούρκων αξιωματούχων να πάρουν δεσμεύσεις ένταξης, αν επιτύχουν ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών.

Παράλληλα, η Επιτροπή στο ψήφισμά της υπογραμμίζει ότι ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία όχι μόνο επιβραδύνθηκε, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις όπως στην ελευθερία της έκφρασης και στην Ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας υπάρχει οπισθοδρόμηση.

Παράλληλα, με το ψήφισμα εκφράζεται ανησυχία για την κλιμάκωση της πολεμικής βίας στη Νοτιοανατολική Τουρκία.

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης κατέθεσε σημαντικού εθνικού ενδιαφέροντος τροπολογίες που έγινα δεκτές τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη Κύπρο.

Συγκεκριμένα:

· Απαιτείται ο σεβασμός από πλευράς της Τουρκίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός τους να εκμεταλλευτούν το φυσικό τους πλούτο και να συνάπτουν διμερείς συμφωνίες για θέματα που άπτονται της Αποκλειστικής Οικονομικής τους Ζώνης.

· Απαιτείται η απόσυρση της απειλής πολέμου (casus belli) κατά της Ελλάδας και ο τερματισμός των συνεχιζόμενων παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων.

· Επικρίνεται, η Τουρκία για τη συνεχιζόμενη άρνησή της να προχωρήσει στην ψήφιση και επικύρωση της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (συνθήκη UNCLOS), ένα δίκαιο που αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο και άπτεται των Χωρικών Υδάτων, της Υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

· Για τη μη συναίνεσή της στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

· Για τη μη αποδοχή της Οικουμενικότητας του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα