Σιγά μην αφήσει (τώρα) τον Ντράγκι…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

 

 

Μέχρι το προηγούμενο Σάββατο που αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» το περιβόητο γεύμα στο σπίτι του Βασίλη Κοντογιαννόπουλου με τη συμμετοχή του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, του Θεόδωρου Πάγκαλου, της Άννας Διαμαντοπούλου, του Γιώργου Φλωρίδη, του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Τάσου Γιαννίτση και φυσικά του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, ο Γιάννης Στουρνάρας αποτελούσε έναν τεράστιο γρίφο για την κυβέρνηση.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του από την πρώτη ημέρα που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση του τόπου μοίραζαν θέματα, ότι «λίαν συντόμως ο Στουρνάρας θα εκπαραθυρωθεί από τη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος». Κι όμως, γνώριζαν πως αυτό δεν μπορούσε να γίνει εάν δεν συμφωνούσε ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι. Κι όμως, ακολούθησαν την ίδια τακτική, όπως και ο Κώστας Καραμανλής όταν ανέλαβε την κυβέρνηση το 2004 επιδιώκοντας να διώξει τον Νίκο Γκαργκάνα από την Τράπεζα της Ελλάδος. Το μόνο που κατάφερε ήταν να προκαλέσει κάποια δημοσιεύματα κατά του Ν. Γκαργκάνα, στα οποία ο τότε διοικητής δεν έδωσε καμία σημασία και αποχώρησε όταν έληξε η θητεία του το 2008 για να παραχωρήσει τη θέση του στον Γιώργο Προβόπουλο.

Ο Γκαργκάνας επί διακυβέρνησης Καραμανλή απέφυγε τις αντιπαραθέσεις. Αντίθετα ο Στουρνάρας από την πρώτη ημέρα διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έστειλε μηνύματα πως δεν θα παραμείνει σιωπηλός. Αντίθετα, όταν τον ενοχλούν απαντά μέσω κύκλων του και οι τοποθετήσεις του είναι αιχμηρές. Η δε ψυχραιμία του μπορεί να χαρακτηριστεί ολύμπια. Τρανό παράδειγμα η αντιπαράθεσή του με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, όταν αρνήθηκε να καταθέσει στις επιτροπές για το δημόσιο χρέος που είχε συστήσει η τότε πρόεδρος της Βουλής.

Ο Στουρνάρας πολλές φορές στην καριέρα του έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, αλλά όπως λένε οι άσπονδοι φίλοι του «πάντα διαθέτει πολύ γερές πλάτες». Όταν ήταν ο βασικός διαπραγματευτής της χώρας για την είσοδο στην ΟΝΕ είχε τις πλάτες τού τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Αργότερα ως επικεφαλής του ΙΟΒΕ ήταν ο αγαπημένος όλων των ΜΜΕ. Στη συνέχεια ως υπουργός Οικονομικών άντεξε στις επιθέσεις όχι μόνο των αντιπάλων, αλλά και από το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας χάριν του Αντώνη Σαμαρά. Τώρα είναι υπό τη σκέπη τού Μάριο Ντράγκι. Κάτι που του δίνει την άνεση να κινείται με σχετική ελευθερία και να παρεμβαίνει όπως και όποτε αυτός θέλει.

 

Ενοχλεί…

Η αλήθεια είναι ότι οι παρεμβάσεις του ενοχλούν το Μαξίμου. Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον λέγεται ότι ακούν Στουρνάρα και βγάζουν σπυράκια. Εξάλλου από την ημέρα που αποκαλύφθηκε το γεύμα των «8» με… μενού το πώς θα ενεργοποιηθεί ο Στουρνάρας ως ο επικεφαλής του 3ου πόλου, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς τού έχει επιτεθεί, τόσο μέσω της κρατικής τηλεόρασης όσο και μέσω των social media.

Πριν από την αποκάλυψη του γεύματος των «8», ο Στουρνάρας είχε φροντίσει να «γρατζουνίσει» την κυβέρνηση όταν είπε ότι «είναι ανάγκη να χαμηλώσει ο πήχης του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% που προβλέπει το μνημόνιο σε 2%». Η θέση αυτή του Γιάννη Στουρνάρα έχει ξεκάθαρη πολιτική στόχευση. Η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, η οποία περιορίζει την ανάγκη επιβολής πρόσθετων μέτρων, ενισχύει το φιλολαϊκό προφίλ του κεντρικού τραπεζίτη. Ταυτοχρόνως, το μήνυμα του κ. Στουρνάρα στηρίζει τη θέση που πρόσφατα εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω του Μπενουά Κερέ για τη μη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της Ελλάδας. Επίσης σε άρθρο του στους «Financial Times» ο Γιάννης Στουρνάρας υποστηρίζει ότι είναι «μη ρεαλιστικό και κοινωνικά ανέφικτο, να απαιτήσουμε από την Ελλάδα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και έπειτα».

Μέσω αυτού του άρθρου του επί της ουσίας καταρρίπτει τη θεωρία της κυβέρνησης περί σκληρής διαπραγμάτευσης, τονίζοντας πως «η Ελλάδα χρειάζεται τώρα ένα new deal με τους εταίρους και τους δανειστές της για να πάει μπροστά. Ο στόχος πρέπει να μειωθεί στο 2%, επιτρέποντας ένα πιο ισορροπημένο μείγμα οικονομικής πολιτικής, με έμφαση στη μείωση της φορολόγησης και την ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεως».

Ταυτόχρονα ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης όπου σταθεί κι όπου βρεθεί τονίζει την ανάγκη για άμεσες μεταρρυθμίσεις, κάτι που κάνει πυρ και μανία την κυβέρνηση και μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, επιτέθηκε μέσω ραδιοφωνικού σταθμού στον Γ. Στουρνάρα λέγοντας μεταξύ άλλων: «Έχετε ακούσει τον Μάριο Ντράγκι να κάνει τέτοιες συστάσεις για μεταρρυθμίσεις, όπως κάνει ο κ. Στουρνάρας».

Το Μαξίμου δεν θέλει με τίποτα τη συμπόρευση των κομμάτων του κέντρου και της Κεντροαριστεράς, αλλά δεν θέλει να δείξει προς τα έξω ότι ανησυχεί. Η αλήθεια είναι ότι, εάν τελικά ευοδωθεί ο νέος πολιτικός φορέας, ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να χάσει τους ψηφοφόρους που ψάρεψε από αυτόν τον χώρο. Ειδικά μετά τη μνημονιακή στροφή του. Πόσω μάλλον εάν τελικά ενεργοποιηθεί ο κεντρικός τραπεζίτης υπέρ του νέου πολιτικού φορέα. Όταν μάλιστα από τότε που εισήλθε στα κοινά της χώρας ως σύμβουλος του υπουργείου Οικονομίας το 1986 είναι μία ζωή στο στρατόπεδο της λεγόμενης Κεντροαριστεράς.

 

Το τέλος της ανακωχής με το Μαξίμου και οι καρατομήσεις των τραπεζιτών

Η αποκάλυψη για το γεύμα των «8», συν το γεγονός ότι ο Στουρνάρας τρέχει με χίλια τις αλλαγές στις διοικήσεις των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, έχουν μετατρέψει τον κεντρικό τραπεζίτη σε persona non grata. Τα σύννεφα μαζεύονται απειλητικά στον ορίζοντα και όλα δείχνουν ότι οι ημέρες της «ανακωχής» ή της «συμβατικής» συμβίωσης ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Μάλιστα τονίζουν ότι επί της ουσίας υποχρεώθηκε σε παραίτηση ο Μιχάλης Σάλλας από την Πειραιώς, ο οποίος παρέλαβε μια μικρή τράπεζα και την κατέστησε σε κολοσσό.

Το τελευταίο επεισόδιο ήταν το δημοσίευμα από την «Αυγή» που αφορούσε στη νέα πρόεδρο της Attica Bank, Άννα Πουσκούρη (σχετικά με δανεισμό εταιρείας συμφερόντων της), η οποία θεωρείται επιλογή του διοικητή της ΤτΕ. Καθώς η Attica ως μη συστημική τράπεζα υπάγεται στον απ’ ευθείας έλεγχο του κεντρικού τραπεζίτη. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα αποφασίσθηκε από την ΤτΕ και η αλλαγή διευθύνοντος συμβούλου στην τράπεζα. Το δημοσίευμα που αφορούσε λοιπόν στο πρόσωπό της, εμμέσως πλην όμως σαφώς, στρέφεται κατά του κ. Στουρνάρα.

Στην κυβέρνηση δεν έπαψαν ποτέ να θεωρούν τον διοικητή της ΤτΕ μία εν δυνάμει πολιτική απειλή, καθώς συνδυάζει το τεχνοκρατικό προφίλ με την πολιτική εμπειρία. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που η «απειλή» αυτή έρχεται από τον χώρο του Κέντρου που ανεπιτυχώς προσπαθεί να αφομοιώσει ο σημερινός πρωθυπουργός. Οι κυβερνητικές βέβαια διαθέσεις είχαν εκφραστεί τον τελευταίο καιρό και μέσω διαρροών σε σχέση με το περιεχόμενο των εκθέσεων του διοικητή της ΤτΕ, όπου ασκείται κριτική για το αδιέξοδο της υπερφορολόγησης και εκπέμπονται σαφή προειδοποιητικά σήματα για μεγαλύτερη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη.

Στο Μαξίμου επίσης δεν έχουν χωνέψει ότι ο Στουρνάρας απαντά σε όλες τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών. Όπως επίσης και όταν τον Μάρτιο του 2015 είχαν θίξει με εξαιρετικά κομψό τρόπο προς τη Φρανκφούρτη το ενδεχόμενο αλλαγής του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη. Κι έλαβαν μάλλον μία άκομψη απάντηση του στυλ «Forget it».

Επίσης δεν ξεχνούν από το Μαξίμου και τις αποτυχημένες προσπάθειες να φορτώσουν στον Στουρνάρα τα capital controls. Η απάντηση του Στουρνάρα ενδεικτική: «Οι “γενναίες διαπραγματεύσεις” που διεξήγαγαν οι κ.κ. Βαρουφάκης, Θεοχαράκης, οι οποίες οδήγησαν στην αλλαγή του ονόματος από τρόικα σε θεσμούς, και μετακίνησε την τρόικα από τα υπουργεία στο Χίλτον, είχαν επίσης ένα κόστος. Αν υποθέσουμε ότι αυτό που περιέγραψε ήταν τα οφέλη, το κόστος βεβαίως ανήλθε σε 86 δισ. ευρώ: Αυτό ήταν το τρίτο μνημόνιο και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν μετά από εκροές καταθέσεων ύψους 45 δισ. ευρώ. Και αυτοί οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων επιβλήθηκαν για να διαφυλάξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Λυπάμαι που το λέω αυτό, αλλά είχα την υποχρέωση να πω τα πράγματα με το όνομά τους».

Στο Μαξίμου διαπιστώνουν επί του πρακτέου ότι, με την εφαρμογή του νόμου σε ό,τι αφορά τις διοικήσεις των τραπεζών, ο έλεγχός τους περνά επί της ουσίας μέσω του ΤΧΣ στα χέρια της Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ, και του Κλάους Ρέγκλινγκ, ως επικεφαλής του SSM, κι αυτό ήταν κάτι που έπεσε πολύ βαρύ στην κυβέρνηση. Η Ντάνιελ Νουί, με την οποία διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης, σε συνέντευξή της τον Μάιο του 2016 είχε δηλώσει ότι «οι ελληνικές τράπεζες ζημιώθηκαν από τις πολιτικές αναταραχές των τελευταίων μηνών», ρίχνοντας άμεση μομφή στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική της.

Βεβαίως, θα πρέπει να τονιστεί ότι ο νόμος που ψηφίστηκε το 2015 αυτό αναφέρει, αλλά τώρα από το Μαξίμου υποστηρίζουν ότι «ξεγελάστηκαν από τον κεντρικό τραπεζίτη και ότι δεν προειδοποιήθηκαν επαρκώς».

Και ο Στουρνάρας μετά την παραίτηση του Σάλλα και την αλλαγή του στην τράπεζα Αττικής ετοιμάζεται και για την Εθνική τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με πηγές της ΤτΕ, ήδη η Λούκα Κατσέλη έχει ειδοποιηθεί ότι εμπίπτει στις διατάξεις του νέου νόμου. Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται ότι ο έλεγχος των τραπεζών χάνεται. Και μαζί και η δυνατότητα να ελεγχθεί η χρηματοδότηση της οικονομίας, τουλάχιστον μέσω κρατικών παρεμβάσεων. Και φυσικά καθιστά τον Στουρνάρα τον υπ’ αριθμόν ένα αντίπαλο, έχοντας τον πλήρη έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

 

Μετά το 2020 βλέπουμε…

Η θητεία του κ. Στουρνάρα ολοκληρώνεται το 2019 και μέχρι τότε δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει τη θαλπωρή του Μάριο Ντράγκι και της Φρανκφούρτης και να μπλέξει στον ελληνικό πολιτικό στίβο με έναν νέο φορέα, που ουδείς γνωρίζει εάν έχει επιτυχία. Κι αυτό ξεκαθάρισε ο κεντρικός τραπεζίτης στους συνδαιτυμόνες του στην οικία του Βασίλη Κοντογιαννόπουλου.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές που συνομιλούν με τον κ. Στουρνάρα, «και ο Κώστας Σημίτης τον συμβούλευσε να παραμείνει στη θέση του», όταν έμαθε ότι η θητεία του ολοκληρώνεται το 2019. Πάντως, στο ίδιο γεύμα ο κεντρικός τραπεζίτης έσταζε χολή για τον Μιχάλη Σάλλα, αποδεικνύοντας για ποιον λόγο κινήθηκε να καρατομήσει τον πιο επιτυχημένο Έλληνα τραπεζίτη. Στο γεύμα αυτό έκπληκτοι οι παρευρισκόμενοι άκουσαν τον Στουρνάρα να λέει πως «ο Μιχάλης Σάλλας και ο Βαρδής Βαρδινογιάννης θα πολεμήσουν το νέο εγχείρημα της σύμπλευσης όλων των κομμάτων και των κινήσεων της Κεντροαριστεράς».

Πάντως μπορεί επισήμως ο Στουρνάρας να αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στον νέο φορέα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του την επιστροφή στην ενεργό πολιτική σκηνή. Όπως αναλύουν κύκλοι του διοικητή της ΤτΕ, «λόγω της κρίσης οι κυβερνήσεις από το 2007 δεν αντέχουν περισσότερο από δύο χρόνια». Και υπενθυμίζουν πως ο Κώστας Καραμανλής άντεξε από το 2007-2009, ο Γιώργος Παπανδρέου από το 2009-2011, ο Αντώνης Σαμαράς από το 2012-2014, ενώ και για την κυβέρνηση Τσίπρα δεν βλέπουν μακροημέρευση, καθώς θεωρούν δεδομένη την εφαρμογή του κόφτη. Αλλά και για την επόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι μπορεί να βγάλει τετραετία.

Όπως μάλιστα υποστηρίζουν, η Ελλάδα θα ξεμπλέξει με τα μνημόνια το 2020. «Και τότε ο Στουρνάρας δεν θα είναι διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος», προσθέτουν με νόημα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα