«Σιγά μην τους κρατήσω στη φυλακή και να τους ταΐζω»

O Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν αγνοεί τις απειλές από την Ε.Ε. και δείχνει έτοιμος να επαναφέρει τη θανατική ποινή. Και ο λόγος είναι γνωστός. Αφορά αυτούς που συμμετείχαν στο πραξικόπημα της περασμένης Παρασκευής στην Τουρκία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχέδιο το οποίο όπως φαίνεται αρνείται να διαπραγματευτεί με ΗΠΑ και ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας σε συνέντευξή του στο CNN ξεκαθάρισε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο αίτημα από το Κοινοβούλιο της χώρας δεν μπορεί να το αρνηθεί.

«Συντελέστηκε ένα ξεκάθαρο έγκλημα προδοσίας» τόνισε, στηρίζοντας την εσχάτη των ποινών ή και προτρέποντας ουσιαστικά τους βουλευτές να φτάσουν σε ακραία μέτρα σε ό,τι αφορά τους πραξικοπηματίες.

«Οι επικεφαλής των κομμάτων θα πρέπει να συναντηθούν και να το συζητήσουν και, εφόσον δεχτούν να το κάνουν αυτό, τότε εγώ σαν πρόεδρος θα εγκρίνω οποιαδήποτε απόφαση προκύψει από τη βουλή», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τις εκκλήσεις των πολιτών για την επιβολή της θανατικής ποινής, ο Ερντογάν πρόσθεσε με νόημα:

«Γιατί να τους κρατήσω στη φυλακή και να τους ταΐζω για τα επόμενα χρόνια; Αυτό λέει ο κόσμος. Θέλουν να μπει ένα γρήγορο τέλος, γιατί ο κόσμος έχασε συγγενείς, γείτονες, παιδιά… Υποφέρουν οπότε είναι πολύ ευαίσθητοι και εμείς πρέπει να ενεργήσουμε με μεγάλη λογική και ευαισθησία».

Η Τουρκία κατήργησε τη θανατική ποινή το 2004 επιτρέποντας το επόμενο έτος το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ, οι οποίες και παραμένουν έως σήμερα ουσιαστικά στον «πάγο».

Παρ’ όλα αυτά, ο Ερντογάν δείχνει να έχει λάβει τις αποφάσεις του και οι προειδοποιήσεις που έρχονται από τη Δύση δεν τον πτοούν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα