Σιδηροδρομική σύνδεση ελληνικών και βουλγαρικών λιμανιών

Την σιδηροδρομική σύνδεση ελληνικών και βουλγαρικών λιμανιών υπέγραψαν οι Αλέξης Τσίπρας και Μπόικο Μπορίσοφ στην Καβάλα. Έργο ιστορικής σημασίας και τεράστιας οικονομικής, εμπορικής και γεωπολιτικής αξίας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφτηκε το πρωί της Τετάρτης.

«Ανοίγουμε νέους εμπορικούς δρόμους και επεκτείνουμε το διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών συνδέοντας το Αιγαίο με τον Δούναβη και τη Μαύρη Θάλασσα» τόνισε εν συνεχεία  κ. Τσίπρας, στη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον Βούλγαρο ομόλογό του.

«Οι βαλκανικές χώρες θα μετατραπούν σε χώρο οικονομικής ευημερίας υπό συνθήκες ασφάλειας»

Έκανε παράλληλα λόγο για ένα «μεγάλο βήμα» που επιτρέπει να μετατραπούν οι βαλκανικές χώρες σε χώρο οικονομικής ευημερίας υπό συνθηκες ασφάλειας.

«Πρόκειται για ένα έργο που ικανοποιεί τις ανάγκες δεκαετιών, αναβαθμίζει τις μεταφορές στις χώρες μας, προσελκύει νέες παραγωγικές μονάδες, ενισχύει τις υπάρχουσες και θα αποτελέσει ένα ισχυρό μοχλό ανάπτυξης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, η συνεργασία της Ελλάδας με τη Βουλγαρία είναι καίριας σημασία τόσο για τις δύο χώρες, όσο και για την ευρύτερη περιοχή, ενώ αποτελεί πρότυπο συνεργασίας μέσα στην Ε.Ε., καθώς οι δύο χώρες καταφέρνουν να δημιουργούν θετικές εξελίξεις σε καίρια ζητήματα.

Αναπτυξιακή πνοή στις περιοχές διέλευσης

Το έργο αναμένεται να δώσει αναπτυξιακή πνοή στις περιοχές διέλευσης, να αναπτύξει τις εμπορευματικές μεταφορές, και να αποτελέσει σημαντικό τμήμα των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφοράς.

Με την υπογραφή του μνημονίου αρχίζει η προετοιμασία για τη συγκρότηση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου της κοινής ομάδας των δύο χωρών και αμέσως μετά της δημιουργίας ενός ισχυρού Διακρατικού Φορέα που θα υλοποιήσει το έργο, αξιοποιώντας κοινοτικά και ιδιωτικά κεφάλαια και θα αναλάβει τη διαχείριση του στη συνέχεια.

Ήδη έχουν γίνει από κοινού συνεννοήσεις σε επίπεδο Γενικών Διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει δοθεί και «πράσινο φως» από την αρμόδια Επίτροπο Μεταφορών για να προχωρήσουν οι διαδικασίες με εντατικούς ρυθμούς.

Τι είπε ο Τσίπρας για την επίσκεψη Μακρόν

Έμφαση στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε έργα υποδομών και επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, και με πιο γρήγορα βήματα στην ανάπτυξη, έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στο πλαίσιο της αναμενόμενης επίσκεψης στην Αθήνα του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων είπε:

«Η Ελλάδα βγαίνοντας από την οικονομική κρίση διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο στην Ευρώπη και στην περιοχή. Θέλουμε να παίξουμε έναν θετικό ρόλο ως δύναμη σταθερότητας ειρήνης συνεργασίας, ως κόμβος ανάμεσα σε τρεις διαφορετικές ηπείρους και αυτή η δυνατότητα μπορεί να ενισχυθεί τόσο με την ανάπτυξη μιας πολυδιάστατης εξωτερική πολιτικής -την εφαρμόζουμε δυόμισι χρόνια και αποδίδει καρπούς- όσο και από τη διαρκή προσπάθεια όχι μόνο να βγει η χώρα από την κρίση αλλά και να προσδώσει προστιθέμενη αξία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Συνέδεσε τη σημερινή παρουσία του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας στην Καβάλα με την επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας και σημείωσε: «Και οι δύο διεθνείς συναντήσεις έχουν ένα νήμα που τις συνδέει. Είναι δύο γεγονότα σε μια συνέχεια. Και κοινός παρονομαστής είναι η αποφασιστικότητά μας προχωρήσουμε έργα υποδομών, επενδύσεις, ιδιωτικές και δημόσιες, να προχωρήσουμε με πιο γοργά βήματα στην ανάπτυξη που θα δώσει ευημερία στους λαούς μας, που θα δώσει θέσεις εργασίας και μια άλλη προοπτική συνολικά για την περιοχή. Μην ξεχνάμε, είμαστε και σε μια εποχή που έχει ανοίξει η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης και τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης.

Σε αυτή τη συζήτηση λαμβάνουμε μέρος ενεργά όχι ως παρατηρητές, ούτε ως ουραγοί αλλά συνδιαμορφώνοντας την ατζέντα και βάζοντας ο δικό μας λιθαράκι προς όφελος των λαών μας».

Η ερώτηση έγινε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, αμέσως μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας γα τη σιδηροδρομική σύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα