Σκάνδαλο Siemens: Η «αληθινή» δίκη τώρα αρχίζει

Μήνες μετά την έναρξη της δίκης, μόλις σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει επί της ουσίας με τις καταθέσεις των πρώτων μαρτύρων η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης δωροδοκίας από τα αποκαλούμενα μαύρα ταμεία της Siemens, με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Τάσου Μαντέλη. Η δίκη ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβρη αλλά μέχρι σήμερα η ακροαματική διαδικασία αναλώθηκε με την υποβολή ενστάσεων από την πλευρά της υπεράσπισης.

Πρόκειται για την πρώτη δίκη για το σκάνδαλο των «μαύρων» ταμείων της Siemens με κατηγορουμένους εκτός του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και ακόμη τέσσερα πρόσωπα και συγκεκριμένα τους: Γεώργιο Τσουγκράνη, επιχειρηματία και κουμπάρο του Τ. Μαντέλη, Αντωνία Μάρκου, υπάλληλο σε εφορία, Ηλία Γεωργίου, πρώην στέλεχος της ελληνικής SIEMENS και Αριστείδη Μαντά, συνεργάτη του βασικού κατηγορούμενου. Η συγκεκριμένη, μάλιστα, δικογραφία διαχωρίστηκε από την ογκωδέστατη συνολική δικογραφία για το μεγάλο σκάνδαλο της Siemens προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο πρώην υπουργός έλαβε από τα «μαύρα» ταμεία της γερμανικής εταιρείας ποσό 450.000 γερμανικών μάρκων. Τα χρήματα είχαν εμβαστεί σε δόσεις σε λογαριασμό στην Γενεύη, τον οποίο είχε ανοίξει -όπως ο ίδιος παραδέχεται- χρησιμοποιώντας την κωδική ονομασία ROCOS, ο Γιώργος Τσουγκράνης.

Μέρος από αυτά τα χρήματα διακινήθηκε μέσω λογαριασμού της Α. Μάρκου σε ελβετική τράπεζα, η οποία ωστόσο υποστηρίζει ότι τον εν λόγω λογαριασμό ουσιαστικά χρησιμοποιούσε ο συγκατηγορούμενος της Ηλίας Γεωργίου. Οι κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας κατά μόνας και από κοινού, άπαξ και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη εγκληματική δραστηριότητα. Από την πλευρά του, ο Τάσος Μαντέλης έχει αποδεχτεί την κατηγορία και έχει προβάλλει ως υπερασπιστικό ισχυρισμό ότι τα χρήματα ήταν… χορηγία της εταιρείας για τον προεκλογικό του αγώνα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα