Σκέψεις για αγορά τεσσάρων Canadair

Μπορεί η κυβέρνηση να… θριαμβολογεί για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών –τι κι αν κάηκαν τα Κύθηρα, η Ζάκυνθος και η ανατολική Αττική;– ωστόσο η απόφαση για ενίσχυση του στόλου των πυροσβεστικών αεροσκαφών δείχνει πως κάποιοι αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει πρόβλημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα υψηλά κλιμάκια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο για συμμετοχή της Ελλάδας σε διεθνή διαγωνισμό για την αγορά τεσσάρων Canadair CL-215 από τον Καναδά. Πρόκειται για παλιά αεροσκάφη, όμοια με τα 11 CL 215 που διαθέτει σήμερα η Πολεμική Αεροπορία, τα οποία έχουν «γράψει» 40 χρόνια επιχειρήσεων.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε επίσημη εισήγηση προς το υπουργείο για την αγορά τους, αλλά υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να σκέφτεται πολύ σοβαρά την συμμετοχή της Ελλάδας στον διαγωνισμό. Οι Καναδοί θα τα βγάλουν προς πώληση και όποια χώρα πλειοδοτήσει θα τα αποκτήσει. Έτσι, το κόστος τους δεν μπορεί να το γνωρίζει κανείς με ακρίβεια, αν και η αξία τους υπολογίζεται περίπου στα 15.000.000 ευρώ.

Να σημειώσουμε ότι τα τέσσερα καναδικά Canadair έχουν «γράψει» τις μισές ώρες πτήσεις σε σχέση με τα ελληνικά CL 215, βρίσκονται σε καλή κατάσταση, είναι καλοσυντηρημένα και διαθέτουν ανταλλακτικά, κάτι που καθιστά καλή ευκαιρία –σε σχέση πάντα με την τιμή– την απόκτησή τους. Βέβαια, δεν πρέπει κανείς να παραγνωρίζει ότι πρόκειται για παλιά αεροσκάφη, που τουλάχιστον από την εμπειρία που είχαμε από αυτά στην Ελλάδα παρουσιάζουν συχνά βλάβες.

Μετά από πολλά χρόνια, πάντως, φαίνεται ότι η χώρα μας θα διεκδικήσει την αγορά εναέριων μέσων, ενώ το κατά πόσο αυτό θα επιτευχθεί θα εξαρτηθεί από το ύψος της προσφοράς που θα κάνει η χώρα μας αλλά και την συμμετοχή ή μη άλλων χωρών στον διαγωνισμό. Σε περίπτωση απόκτησής τους, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ενταχθούν στον στόλο της Π.Α. τη μεθεπόμενη αντιπυρική περίοδο.

Να σημειώσουμε, τέλος, πως η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει σήμερα 18 Canadair (11 CL 215 και εφτά CL 415).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα