Σκέψεις για νέα… ημίμετρα στο ποδόσφαιρο!

Εν μέσω… πανικού που έχει πιάσει τη FIFA και τον Σεπ Μπλάτερ, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου θέλει να εισάγει αλλαγές στους κανόνες του ποδοσφαίρου, ελπίζοντας με αυτόν τον τρόπο όχι τόσο να αναβαθμίσει το προϊόν, αλλά κυρίως να φύγει η κουβέντα από τα σκάνδαλα και να πάει σε λεπτομέρειες.

Σύμφωνα, λοιπόν, με δημοσιεύματα, η FIFΑ θέλει να εντάξει δύο νέες παραμέτρους στο ποδόσφαιρο, την τέταρτη αλλαγή σε περίπτωση τραυματισμού και την πεντάλεπτη αποβολή σε περίπτωση καθυστερήσεων στις καθυστερήσεις.

Αν, λοιπόν, ένας διαιτητής υποδείξει πέντε λεπτά καθυστερήσεων και η ομάδα που νικάει είναι έτοιμη να εκτελέσει το άουτ, ο τερματοφύλακας πάει με το πάσο του. Στο ματς της Βέροιας με την ΑΕΚ – που είναι και πρόσφατο ο Μπαρόχα – δέχθηκε κίτρινη κάρτα. Αυτή είναι η πρώτη που δέχεται στο πρωτάθλημα και αν δεχθεί άλλες τρεις στα υπόλοιπα 25 ματς, θα χάσει μία αγωνιστική και θα παίξει ο Ανέστης. Μικρό το κακό! Αφήστε που μέχρι να του δείξει την κίτρινη ο Αρετόπουλος κέρδισε κι άλλο χρόνο ο πορτιέρο της Ένωσης (αν και μετά ο διαιτητής κράτησε ένα ακόμη λεπτό καθυστερήσεων). Με το νέο κανονισμό, όμως, θα έπρεπε να αποβληθεί για πέντε λεπτά, δηλαδή μέχρι το τέλος του αγώνα. Ενδιαφέρον ακούγεται, έτσι δεν είναι; Μόνο που πρόκειται για ημίμετρο.

H FIFA θα μπορούσε να καθιερώσει ηλεκτρονικό  χρονόμετρο για τα τελευταία λεπτά των αγώνων και ο χρόνος να σταματά ακόμη και στα πλάγιο. Μετά το 80’ να μπαίνει σε ισχύ. Ή ακόμη-ακόμη να μπει σε ισχύ από το πρώτο λεπτό και να παίζεται «καθαρός χρόνος» 30 ή 35 λεπτών. Αυτό θα είχε ενδιαφέρον. Βρισκόμαστε στο 2015 και οι τεχνολογία έχει μπει βαθιά μέσα στο άθλημα (όπως με τις κάμερες για το αν η μπάλα περνάει τη γραμμή). Σε άλλα σπορ η τεχνολογία είναι σχεδόν ταυτόσημη. Στο βόλεϊ και στο τένις οι φάσεις επανελέγχονται στην κάμερα, το ίδιο και στο μπάσκετ. Στις ΗΠΑ, μάλιστα, στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, οι αγώνες ποδοσφαίρου διεξαγόταν με χρονόμετρο και ο διαιτητής δεν ήταν ο απόλυτος χρονομέτρης, αλλά απλά ο κριτής των κανονισμών.

Όσον αφορά στην τέταρτη αλλαγή λόγω τραυματισμού, αυτό κι αν θα αποτελέσει αφορμή για καθυστερήσεις. Πέφτει ένας παίκτης κάτω, κάνει ότι πονάει, να σου μία ακόμη αλλαγή για την ομάδα που νικάει και επιπλέον κερδισμένος χρόνος…

Προφανώς και δεν ήρθαμε να διδάξουμε στη FIFA νέους κανόνες, αλλά η ξαφνική ευαισθησία για βελτίωση του αθλήματος την ώρα που είναι στριμωγμένη στον τοίχο δεν πείθει κανέναν. Ακόμη κι αν καταργήσει το πέναλτι και το οφ σάιντ, ο Μπλάτερ δεν φαίνεται να γλιτώνει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα