Σκανδαλώδης ρύθμιση για τη φορολόγηση χρηματικών εμβασμάτων εξωτερικού

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με τη σκανδαλώδη εγκύκλιο που ρίχνει «στα μαλακά» όσους έχουν βγάλει στο εξωτερικό «μαύρο» χρήμα κατέθεσαν σήμερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δημήτρης Παπαδημούλης, Ευκ. Τσακαλώτος, Δ.Γάκης και Β.Διαμαντόπουλος, ζητώντας εξηγήσεις για την ευνοϊκή αυτή μεταχείριση προς τους οικονομικά ισχυρούς, την ίδια στιγμή που οι απλοί πολίτες βιώνουν καθημερινά το φάσμα της εξοντωτικής φορολόγησης, της μείωσης εισοδημάτων, της ανεργίας και της φτωχοποίησης.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι πρόκειται για μία εγκύκλιο-ρουσφέτι του υπουργείου Οικονομικών σε εκείνους που έβγαλαν «χοντρά» λεφτά στο εξωτερικό στα χρόνια της κρίσης, και όπως φαίνεται, θα την «βγάλουν καθαρή», με το πρόσχημα ότι δήθεν αυτά προήλθαν από δωρεά κάποιου συγγενή τους.  Με τον τρόπο αυτό, όποιος έχει βγάλει έξω μαύρα λεφτά μπορεί να χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία ότι του τα έδωσε κάποιος εκπρόθεσμα ως δωρεά, και να φορολογηθεί τελικά με 10% αντί για το αρχικό 45%.

Στην ερώτησή τους σημειώνουν:

«Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του τύπου, τον περασμένο Φεβρουάριο, εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών έδωσε την δυνατότητα σε όσους έβγαλαν σημαντικά ποσά στο εξωτερικό την τριετία 2009-2011 και τα οποία δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις, να τα δικαιολογήσουν εκπρόθεσμα ως δωρεές από συγγενικά ή άλλα πρόσωπα.
Πράγματι, η εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών με στοιχεία ΠΟΛ 1033/21-2-2013 αναφέρει μεταξύ άλλων στην παράγραφο 25:
“25. Κάλυψη του εμβάσματος με χρηματικά ποσά από εκπρόθεσμες δωρεές, γονικές παροχές.
Οι άτυπες δωρεές και γονικές παροχές χρηματικών ποσών γίνονται δεκτές, έστω και αν υποβληθεί εκπρόθεσμα η οικεία φορολογική δήλωση (εισοδήματος ή δωρεάς), κατ’ εξαίρεση όσων ορίζουν οι διατάξεις του άρθρου 19ΚΦΕ, επειδή δεν αφορούν εμβάσματα που εμπίπτουν στην έννοια των τεκμηρίων………”.
Βασική συνέπεια είναι πως όσοι δικαιολογήσουν τα εμβάσματα με τους παραπάνω τρόπους, θα φορολογηθούν με μειωμένους συντελεστές, που μπορούν να κατέβουν στο 5%, αντί του αρχικού 45%. Κι όλα αυτά, την ίδια στιγμή που οι έλεγχοι των off shore εταιριών είναι ακόμη στα χαρτιά και οι ίδιες οι off shore φοροαπαλλάσσονται ή πληρώνουν ελάχιστα.
Είναι διπλά σκανδαλώδης η διάταξη αυτή διότι αφενός δεν τιμωρεί όσους εξήγαγαν μεγάλα ποσά χωρίς να το δηλώσουν, αφετέρου τους δίνει και έτοιμη λύση με την δυνατότητα εκ των υστέρων κάλυψης των εμβασμάτων με πολύ μικρή φορολόγηση.

Ερωτάται συνεπώς ο κ. Υπουργός:
– Πώς δικαιολογεί αυτή την σκανδαλωδώς ευνοϊκή μεταχείριση προς οικονομικά ισχυρούς την ίδια στιγμή που οι απλοί πολίτες βιώνουν καθημερινά το φάσμα της εξοντωτικής φορολόγησης, της μείωσης εισοδημάτων, της ανεργίας και της φτωχοποίησης;
– Τί ποσά έχει εισπράξει το Υπουργείο Οικονομικών από την φορολόγηση της εξαγωγής κεφαλαίων, μέσω της αξιοποίησης της λίστας Λαγκάρντ, αλλά και της ευρύτερης λίστας των 54.000 ονομάτων της Τράπεζας της Ελλάδας, που έβγαλαν πάνω από 100.000 ευρώ ο καθένας;
– Τι ενέργειες έχει κάνει το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με παλιότερες υποθέσεις εξαγωγής και διακίνησης μαύρου χρήματος, και τι ποσά έχουν συγκεντρωθεί από αυτές;»

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα