Σκηνικό εμφυλίου: Η Μαδρίτη στέλνει χιλιάδες στρατιώτες στην Καταλονία για να εμποδίσει το δημοψήφισμα

Λίγες ώρες απέμειναν πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Καταλονία για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της από την Ισπανία και ήδη το σκηνικό θυμίζει εμφύλιο πόλεμο. Η Μαδρίτη, που αντιδρά στο δημοψήφισμα, λαμβάνει ισχυρά μέτρα και στέλνει χιλιάδες στρατιώτες, όπως μετέδωσε το BBC, για να εμποδίσει την διεξαγωγή του (δημοψηφίσματος) της ερχόμενης Κυριακής που θα  ανοίξει το δρόμο για απόσχιση.

Ουδείς πάντως γνωρίζει  τι θα συμβεί την επόμενη μέρα, μετά την 1η Οκτωβρίου και την πιθανή αφαίρεση εδαφών από την Ισπανία.

Αρκετοί πιστεύουν ότι το δημοψήφισμα απλά θα ενισχύσει το καθεστώς αυτονομίας της Καταλονίας και θα στείλει μήνυμα στη Μαδρίτη πως πρέπει να παράσχει περισσότερα. Δεν υπάρχει περίπτωση εμφυλίου, λένε πολλοί. Έχει πολλά να χάσει και η Καταλονία σε μια πιθανή απόσχισή της, ακόμη και αν αυτή συμβεί με τον πλέον βελούδινο τρόπο.

Η περίοδος των εμφυλίων, λένε, έχει περάσει, ακόμη κι αν οι πληγές στην Ισπανία είναι ακόμη βαθιές. Τα όπλα της Καταλονίας είναι οι βιομηχανία και ο τουρισμός, αυτά θα ρίξει στη μάχη με τη Μαδρίτη και με αυτά θα αποσπάσει τη μεγαλύτερη δυνατή ανεξαρτησία, εντός του ισπανικού κράτους. Δεν θέλει η Καταλονία να παίξει με το ευρώ και το αβαντάζ που της δίνει εντός της Ε.Ε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα