Σκληρές αντιπαραθέσεις στο Δ.Σ. της Θεσσαλονίκης για το μνημόνιο Μπουτάρη-Παγκόσμιας Τράπεζας

Μαλλιά-κουβάρια έγιναν για μία ακόμη φορά στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης. Χθες το βράδυ τέθηκε σε ψηφοφορία το μνημόνιο συνεργασίας της πόλης με την Παγκόσμια Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, που εγκρίθηκε τελικά από την πλειοψηφία.

Οι αντιπαραθέσεις μεταξύ του δημάρχου, πρώην στελεχών του, αλλά και της αντιπολίτευσης ήταν πολύ έντονες. Η μεγαλύτερη αντιπαράθεση ήταν με πρώην στενούς του συνεργάτες του κ. Μπουτάρη, τους οποίους ο δήμαρχος κατηγόρησε για “προδοσία της παράταξης για συμφεροντολογικούς λόγους”, ενώ ο κ. Αβραμόπουλος, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για “καισαρισμό” του δημάρχου.

Αναφορικά με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης με την Παγκόσμια Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, έκανε λόγο για δώρο. “Εάν παρακολουθεί κάποιος τρίτος τη συζήτηση θα δει μια αίθουσα δημοτικού συμβουλίου γεμάτη από ανθρώπους με επαρχιωτική αντίληψη, με ξενοφοβία απείρου κάλλους, με αλαζονεία πως εμείς τα ξέρουμε όλα και άγνοια πραγμάτων. Η Παγκόσμια Τράπεζα δεν δίνει λεφτά. Είναι παγκόσμιος οργανισμός που βοηθάει χώρες να αναπτυχθούν”, είπε ο δήμαρχος.

“Κάντε αυτοκριτική για να δείτε τι καταψηφίζετε. Καταψηφίζετε ένα δώρο, το οποίο δίνεται όχι για τα γλυκά μας τα μάτια αλλά γιατί είδαν ότι εδώ στον δήμο ότι κάνουμε πράγματα”, πρόσθεσε ο Γιάννης Μπουτάρης.

Ως “δώρο” χαρακτήρισε το μνημόνιο συνεργασίας και ο επικεφαλής της παράταξης “Συμμαχία των Πολιτών”, Μάκης Στεργίου.

 

Η αντιπολίτευση

 

“Πουκάμισο αδειανό” χαρακτήρισε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρος Καλαφάτης, το μνημόνιο της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης με την Παγκόσμια Τράπεζα, προσθέτοντας πως “μιλάμε για ένα κείμενο του οποίου τη χρησιμότητα και σκοπιμότητα αδυνατούμε να καταλάβουμε”.

Ο κ. Καλαφάτης εξέφρασε σειρά ερωτημάτων για το θέμα καταλήγοντας πως “το παρελθόν αυτής της διοίκησης, αλλά και το ότι δε θα είναι η πρώτη φορά που η διοίκηση του δήμου –και ο δήμαρχος προσωπικά- άλλα λέει τη Δευτέρα, άλλα αποφασίζει την Τρίτη, άλλα κάνει την Τετάρτη κι άλλα δικαιολογεί την Πέμπτη, μας κάνουν να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με τις επιδιώξεις του”.

Η Ρία Καλφακάκου, επικεφαλής της παράταξης “Ανοιχτή Πόλη”, αναρωτήθηκε: “Γιατί να ψηφίσει ένα τέτοιο μνημόνιο η αντιπολίτευση; Όταν είναι γενικό και αόριστο”, ενώ ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” μίλησε για “επικίνδυνη εξέλιξη που υπονομεύει και τη δράση των επόμενων ετών και έρχεται ως χάντρα στους ιθαγενείς”.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα