Σκληρή κόντρα με φόντο τον προϋπολογισμό 2018

Υψηλοί τόνοι, «σκληρές» ατάκες, αλληλοκατηγορίες, Αϊνστάιν κ.ά. είχε η μάχη που έδωσαν από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού 2018.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ρίξατε τον Σαμαρά σε συνεργασία με Χρυσή Αυγή και Κουβέλη»

Πρώτος πήρε τον λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος τόνισε: «Συμπληρώνονται τρία χρόνια από τότε που η απόπειρα εκλογής του Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας απέβη άκαρπη. Οδηγήθηκε η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ ματαίωσαν από πρόθεση και σκοπιμότητα την προεδρική εκλογή και όχι γιατί το ήθελαν οι δανειστές, όπως μας είπε ή εννόησε ο πρόεδρος της Βουλής. Αυτό συνέβη. Εσείς που είπατε τον Ιανουάριο ότι είστε κάθε λέξη του Συντάγματος ένα μήνα νωρίτερα εργαλοποιήσατε την προεδρική εκλογή, ευτελίζοντας το Σύνταγμα. Ρίξατε την προηγούμενη κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με την Χρυσή Αυγή και τον κ. Κουβέλη, για να έρθετε μετά από ένα εξάμηνο να εφαρμόσετε το πιο σκληρό μνημόνιο. Κοροϊδέψατε τον λαό δύο φορές. Την πρώτη φορά ως αντιμνημονιακοί και την δεύτερη ως μνημονιακοί. Την πρώτη φορά μας κοστίσατε 100 δισ. ευρώ. Την δεύτερη το κόστος θα το μετράμε για πολλά χρόνια. Η ανάπτυξη καθυστερεί. Εκτός αν ο κ. Βούτσης με την αποστροφή του εννοούσε ότι κάποιοι δανειστές είναι ικανοποιημένοι που ένα λαϊκίστικο μόρφωμα μετατράπηκε στο πιο πειθήνιο όργανό τους. Κάποιοι μπορεί να είναι ευχαριστημένοι, γιατί γίνατε παράδειγμα προς αποφυγή των δικών τους λαϊκιστών. Πως το είπατε κ. Βούτση; “Χρήσιμοι ηλίθιοι”».

Συνεχίζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε: «Αποτύχατε παντού και σε όλα. Εξακολουθείτε να μην έχετε μάθει τίποτα από τα λάθη σας», ενώ απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών, είπε: «Εσείς κύριε Τσακαλώτε θυμάστε τι είπε ο Αϊνστάιν για τον ορισμό της παράνοιας; Να κάνεις τα ίδια πράγματα και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα. Ένας προϋπολογισμός λιτότητας, φόρων και αντιαναπτυξιακός. Άδικος και αντιλαϊκός. Η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς».

«Ο λαός αξίζει καλύτερα, αλλά εσείς και η κυβέρνησή σας δεν μπορείτε να εξασφαλίσετε τα στοιχειώδη. Ψεύδεστε συνειδητά, δεν έχετε λύσεις και δυστυχώς η Ελλάδα είναι εκεί που είναι. Ο λαός σας έχει ακριβοπληρώσει και, σαν να μην έφτανε αυτό, ο προϋπολογισμός του 2018 μεγαλώνει τον λογαριασμό. Οι πολίτες εύχονται και ελπίζουν ο προϋπολογισμός αυτός να είναι ο τελευταίος της κυβέρνησής σας» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση τόνισε: «Επαναλαμβάνετε τρεις ανυπόστατους συλλογισμούς: ότι δήθεν η οικονομία αποδίδει, βγαίνουμε από τα μνημόνια και έχει η πολιτική σας κοινωνικό πρόσημο. Η οικονομία πέφτει έξω σε όλους τους βασικούς στόχους, με σημαντικότερο τον ρυθμό ανάπτυξης. Καθαρή έξοδος από τα μνημόνια δεν υπάρχει, καθώς νομοθετήσατε μέτρα έως το 2020, δεσμευτήκατε για 3,5% πλεονάσματα έως το 2022 και αυστηρή επιτήρηση για μετά».

Παρέμβαση Τσίπρα: «Εσείς με ποιον είστε κύριε Μητσοτάκη;»

«Η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, κύριε Τσίπρα, όταν βγήκαν από τα μνημόνια, είχαν το ίδιο δεσμευτικό πλαίσιο; Ψήφισαν και αυτές οι χώρες εκ των προτέρων μέτρα για μετά την λήξη του προγράμματος; Όχι. Ψήφισαν υψηλά πλεονάσματα έως το 2060; Όχι. Υπάρχουν σε αυτές τις χώρες capital controls; Όχι. Καθαρή έξοδος από τα μνημόνια θα επιτευχθεί, μόνο όταν κάνουμε αυτό που έκανε η Κυπρος και η Ιρλανδία, όταν βγήκαν από τα δικά τους μνημόνια. Χωρίς προειλημμένα μέτρα. Στην Ευρώπη το έχουν τούμπανο και στελέχη της Κομισιόν το βαφτίζουν νέο μνημόνιο “υβριδικό”. Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι το καθεστώς της χώρας θα είναι το ίδιο με τις άλλες χώρες. Ο Βίζερ άλλα λέει» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο πρωθυπουργός, ρωτώντας: «Εσείς με ποιον είστε, κύριε Μητσοτάκη;». Και απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ: «Εγώ με την Ελλάδα είμαι. Εσείς δυστυχώς δεν είστε».

Και συνέχισε: «Θυμίζω κύριε Τσίπρα -το είπε και η κυρία Γεννηματά, αλλά αξίζει να το επαναλάβω. Τι είπατε πριν από ένα χρόνο: “Τους επόμενους μήνες με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης αναμένεται η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που θα φέρει άρση τραπεζικών κεφαλαίων”. Έκτοτε επανειλημμένα τονίζετε πόσο σκληρά διαπραγματευτήκατε για να μπει η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά εξαιτίας σας το χάσαμε το QE. Αυτό συμβαίνει κάθε φορά που διαπραγματεύεστε: τα δίνετε όλα και δεν παίρνουμε τίποτα. Τώρα μας είπατε ότι δεν είναι σημαντική η ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση. Τώρα φταίω εγώ αν σας πω “ψεύτη”; Ή μήπως προτιμάτε τον όρο “κωλοτούμπας”, που έχετε πατεντάρει;».

Τσίπρας: Παραλάβαμε μια χώρα με άδεια ταμεία, το “μαύρο πρόβατο” της Ευρώπης»

«Να ξεκινήσω με μια παρατήρηση σε ένα απόφθεγμα του Αϊνστάιν ότι είναι παράνοια να κάνεις τα ίδια και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα. Μόνο που δεν το είπε ποτέ ο Αϊνστάιν. Καλά θα ήταν οι συνεργάτες σας να διαβάζουν τα ελληνικά hoaxes, που αποδίδουν την φράση άλλοτε στον Αϊνστάιν και άλλοτε στον Μπέρναρντ Σω» ξεκίνησε την ομιλία του κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.

Και συμπλήρωσε: «Είναι η πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια που φαίνεται ότι δεν κάνουμε τα ίδια πράγματα στην ελληνική Βουλή. Όλως παραδόξως, δεν ήρθαν οι Θεσμοί να μας πουν ότι για το νέο έτος θα απαιτηθούν νέα μέτρα και γιατί γνωρίζουμε ότι αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός που ψηφίζουμε. Η χώρα, μετά από μεγάλη και οδυνηρή περιπέτεια, αφήνει πίσω μια εποχή που δεν θα θέλαμε να θυμόμαστε».

«Μετά από οκτώ χρόνια η Ελλάδα επιστρέφει, ανακτώντας την οικονομική της αυτοδυναμία και το κύρος στην διεθνή σκηνή, έχοντας την ευκαιρία να απαλλαγεί από τις παθογένειες του παρελθόντος. Έχοντας ολοκληρώσει μια δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή, τα τελευταία 2,5 χρόνια ανακτήσαμε την αξιοπιστία και ταυτόχρονα, έχοντας υλοποιήσει δομικές μεταρρυθμίσεις, που κανείς δεν τόλμησε. Στην Δημόσια Διοίκηση, στο πεδίο των δικαιωμάτων, παντού»

«Σήμερα, που αυτές οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια, η Ελλάδα έχει εντελώς άλλη εικόνα στην διεθνή κοινή γνώμη από αυτή που μας αφήσατε εσείς. Παραλάβαμε μια χώρα με άδεια ταμεία, το “μαύρο πρόβατο” της Ευρώπης, με μηδενική αξιοπιστία, με ανεργία, με επιτόκια δανεισμού 8%. Με μια κυβέρνηση, τότε, που είχε δεσμευτεί όχι σε υπερβολικά, αλλά τρελά πλεονάσματα 4%-4,5%, ενώ αδυνατούσε να καλύψει και τους τρέχοντες δημοσιονομικούς στόχους. Μια χώρα που είχε μπει στο γύψο με μέτρα από το 2010 έως το 2014, 65 δισ. ευρώ, που είχαν βυθίσει την οικονομία σε πρωτοφανή ύφεση, που συρρικνώθηκε το 25% του ΑΕΠ και την ίδια περίοδο χάθηκε το 40% του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων. Αυτή την χώρα παραλάβαμε».

«Είναι ενδιαφέρουσα η συζήτηση που άνοιξε με την παράφραση δήλωσης του προέδρου της Βουλής» συνέχισε ο κ. Τσίπρας. «Να συγκρίνουμε λοιπόν τι παραλάβαμε και ποιος ήταν αυτός που σας έριξε». «Ήταν ο ελληνικός λαός» είπε, «που δεν άντεχε άλλο το σύστημα που λεηλάτησε την χώρα να είναι αγκαζέ και να συνεχίζει την λεηλασία. Η λεηλασία συνεχίστηκε και στα χρόνια των δύο πρώτων μνημονίων, που υποτίθεται όλοι έπρεπε να σφίξουν το ζωνάρι. Έδωσε σε εμάς στην αρχή εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης, που υλοποιήσαμε μέχρι κεραίας, παρά το ασφυκτικό περιθώριο που εσείς διαμορφώσατε, για να πετύχετε την παρένθεση».

«Πετύχαμε έναν αναγκαστικό συμβιβασμό, αλλά με ρεαλιστικότερους όρους. Δεν καταφέραμε όσα επιδιώκαμε, αλλά φέραμε συμφωνία ηπιότερης προσαρμογής. Εσείς εφαρμόσατε φορολογικά μέτρα 30 δισ. ευρώ. Για εμάς η προσαρμογή δεν ξεπερνά συνολικά τα πέντε δισ. ευρώ» συνέχισε, κάνοντας τις συγκρίσεις με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Μειώσαμε τους στόχους κατά 20 δισ. ευρώ σε σχέση με όσα είχατε εσείς δεσμευτεί. Το πιο σημαντικό είναι ότι εμείς αυτά που καταφέραμε το πρώτο εξάμηνο, δεν τα κρύψαμε κάτω από το χαλί. Προχωρήσαμε σε πρωτόγνωρη πράξη δημοκρατικής ευαισθησίας, ζητώντας εκ νέου την εντολή του λαού με την συμφωνία και τα μέτρα γνωστά. Ο λαός επέλεξε και πάλι εμάς να υλοποιήσουμε την δύσκολη συμφωνία. Εμάς επέλεξε και όχι εσάς. Μας επέλεξε με πολύ μεγάλη διαφορά, παρά τα αντίθετα ευρήματα» σχολίασε.

«Γιατί άραγε κύριοι της ΝΔ;» διερωτήθηκε. «Ξεγελάστηκε δύο φορές ο λαός; Εσείς που με περισσή απερισκεψία περιφέρεστε και υπερασπίζεστε το ψεύτικο “success story”, γιατί είστε σε αυτή την θέση; Γιατί ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε πάλι εμάς να βγάλουμε την χώρα από την κρίση και καταδίκασε εσάς στην αντιπολίτευση; Μήπως είναι αδαής ο λαός; Όχι, δεν είναι χαζός ο ελληνικός λαός. Έχει μνήμη γνώση και διαίσθηση. Σας γνωρίζει πολύ καλά και αυτή θα είναι η αιτία που θα σας οδηγήσει σε νέα ήττα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2019. Αφού μπήκατε στην βάσανο των συγκρίσεων, ας την κάνουμε από τώρα, γιατί το 2019 θα είναι η σύγκριση μέρας και νύχτας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα