Σκληρή κόντρα στη Βουλή για το μνημόνιο-τροπολογία

Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται από το πρωί η συζήτηση στη Βουλή, καθώς το απόγευμα ψηφίζονται από την Ολομέλεια οι τροπολογίες με τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, οι οποίες κατατέθηκαν χθες το βράδυ σε νομοσχέδιο για την …αλιεία.

Τα κόμματα εξέφρασαν την απόλυτη αντίθεσή τους τόσο για τον τρόπο που επέλεξε η κυβέρνηση να κατατεθούν (ως τροπολογίες) όσο και για τον περιορισμένο χρόνο της συζήτησης (με κατεπείγουσες διαδικασίες).

Ο Νίκος Δένδιας επισήμανε πως «η Ν.Δ. δεν μπορεί να συμφωνήσει. Παραβιάζονται τα άρθρο του Κανονισμού της Βουλής για τις τροπολογίες που είναι άσχετες και κατατίθενται σε κύρωση συμφωνίας». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε πως «νομοθετούνται πράγματα που δεν προκαλούν περηφάνια. Σε όλα τα πράγματα υπάρχουν όρια. Η εμφάνιση αιφνιδίως εκπρόθεσμων τροπολογιών που διορθώνουν πράγματα που πρόσφατα ψηφίστηκαν αποτελεί πλήρη γελιοποίηση του κοινοβουλίου και της λαϊκής κυριαρχίας. Γελοιοποιούμαστε όλοι».

Ο κ. Δένδιας ήγειρε ζήτημα αντισυνταγματικότητας λέγοντας πως «είναι αντισυνταγματική όλη η διαδικασία και συγκεκριμένη τροπολογία που το επισημαίνει και το ελεγκτικό συνέδριο και έχουμε γελιοποίηση της λαϊκής κυριαρχίας».

Επιχειρώντας να απαντήσει ο Νίκος Ξυδάκης παραδέχθηκε ότι συμφωνεί σε αρκετές από τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης υπογράμμισε όμως ότι το «εθνικό συμφέρον» επιτρέπει την κατ’ εξαίρεση νομοθέτηση.

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είπε πως «η διαδικασία είναι εξευτελιστική. Έρχεστε και φέρνετε τροπολογίες το προηγούμενο βράδυ. Ξεπερνάτε και τον εαυτό σας. Σας είχαμε πει ότι δεν μπορούμε να πάμε με επείγουσα ή κατεπείγουσα διαδικασία. Εσείς τα ξεπεράσατε όλα αυτά και φέρνετε τροπολογίες σε κύρωση. Υποτέλεια δείχνετε ακόμα και στο πως γράφετε την αιτιολογική έκθεση. Αν νομίζετε ότι το κοινοβούλιο και οι βουλευτές μπορούν να νομοθετούν τα δικά σας λάθη είστε γελασμένοι».

Στη συζήτηση παρενέβη και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης λέγοντας: «Ακούστηκαν εκφράσεις περί γελιοποίησης, υποτέλειας και άλλα. Η σιωπή δεν είναι χρυσός. Δεν έχει νόημα να πούμε τι έχει γίνει στο παρελθόν. Χωρίς διάθεση συμψηφισμού να υπενθυμίσω τις ΠΝΠ που ούτε καν ως τροπολογίες συζητούνταν. Υπήρξαν σειρά τέτοιων διαδικασιών προβλεπόμενων ή στα όρια του Συντάγματος».

Τα άλλα κόμματα

Από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος κατήγγειλε «την κυβέρνηση γιατί για μια ακόμα φορά με άθλιες μεθοδεύσεις φέρνει σκληρά μέτρα για την λαϊκή οικογένεια και νέες περικοπές 250 εκατ. ευρώ στις συντάξεις».

Ο Γιώργος Αμυράς (Ποτάμι) μίλησε για «απόλυτη κοινοβουλευτική ταπείνωση. Αντιμετωπίζετε τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ σαν κοπάδι ψάρια που θα ψηφίζουν σε ρυθμούς ταχύτητας μέτρα που κόβουν συντάξεις».

Για γελιοποίηση και ευτελισμό των κοινοβουλευτικών διαδικασιών μίλησε και ο κ. Μεγαλομύστακας της Ένωσης Κεντρώων.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου κατηγόρησε την αντιπολίτευση για δημαγωγία και είπε ότι «εμείς θα προχωρήσουμε και χωρίς εσάς».

Ο Βορίδης

«Αυτή την κατάφωρα αντισυνταγματική διαδικασία ανέλαβε να υπερασπιστεί ο πρόεδρος της Βουλής αντί για την κυβέρνηση η οποία βρίσκεται σε ύστατο στάδιο εξευτελισμού», είπε ο Μάκης Βορίδης και έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας . Ο Μάκης Βορίδης επικαλέστηκε και τη γνώμη του ελεγκτικού συνεδρίου για το ζήτημα των συντάξεων. «Είναι οικτρή αυτή η διαδικασία που έχετε επιλέξει. Εγώ δεν σας λέω ότι είναι καλή πρακτική οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Αλλά γίνεται συζήτηση στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και είναι διαδικασία που προβλέπεται από το Σύνταγμα. Να αποσύρετε αυτές τις διατάξεις. Προσπαθούν να υφαρπάξουν την απόφαση του κοινοβουλίου και να συγκαλύψουν τον εξευτελισμό του κοινοβουλίου», είπε ο Μάκης Βορίδης.

Ποιες είναι οι τροπολογίες

Οι πέντε προαπαιτούμενες ρυθμίσεις, των υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας, Δικαιοσύνης, Οικονομικών αφορούν αντιστοίχως:

– στην απαγόρευση να τεθεί ως ενέχυρο για τραπεζικό δανεισμό πολιτικού κόμματος η μελλοντική του κρατική χρηματοδότηση και επίσης στην υποχρέωση υποψήφιων βουλευτών και ευρωβουλευτών να γνωστοποιούν στην αρμόδια επιτροπή ελέγχου το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, μέσω του οποίου διακινούνται τα έξοδα και οι δαπάνες του.

– στην παράταση έως το τέλος του 2022 της έναρξης ισχύος της προσαύξησης των συντάξεων

– στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και συγκεκριμένα: η αναστολή των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης αποσυνδέεται από το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ), καθώς προβλέπεται πως αυτή θα ισχύσει έως την 20.08.2018, υπό την προϋπόθεση επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος. ορίζεται ότι ισχύουν έως το τέλος του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, (αντί για όσο διαρκεί η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής).

– στους όρους λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμού και σε τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

– σε αλλαγές στη διατύπωση της διάταξης για το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος, που δεν μεταβάλλουν ωστόσο την ουσία του άρθρου 15 του νόμου 4472/2017 που ψηφίστηκε πρόσφατα

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα