Σκληραίνει σε όλα τα επίπεδα!

Ο ΠΑΟΚ τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι η ομάδα με ταβάνι τις δύο-τρεις διεκδικήσεις τίτλων ανά 15ετία. Αυτό δεν το λέμε επειδή νίκησε τη Σλόβαν στην Τσεχία και έβαλε υποθήκη πρόκρισης για τους «32» του Europa League. Η ανάγνωση πρέπει να είναι βαθύτερη και να προσδιοριστεί η έναρξή της από τη μέρα που ανέβαλε το σύλλογο ο Ιβάν Σαββίδης.

Ήταν ανέκαθεν ικανός να κάνει μεγάλα εκτός έδρας ευρωπαϊκά παιχνίδια ο ΠΑΟΚ, σαν μία προσπάθεια του συλλόγου να υπερασπιστεί με πάθος την Ελλάδα στις υποχρεώσεις του εκτός συνόρων, σαν πάντα να ήθελε να αποδείξει ότι συγκαταλέγεται στους μεγάλους. Ο ΠΑΟΚ την έχει κερδίσει αυτή την αναγνωρισιμότητα και τολμά ως σωματείο να ψάχνει το κάτι παραπάνω, στο ποδόσφαιρο, αλλά και σε άλλα τμήματα, όπου και εκεί η αλήθεια είναι πηγαίνει ο Ιβάν Σαββίδης και σηκώνει τις σφιγμένες γροθιές του.

Πως τολμά και το κάνει αυτό στην πράξη; Τέσσερα στοιχεία εκφράζουν το σημερινό ΠΑΟΚ τα οποία συνθέτουν ένα παζλ ικανό να εκτοξεύσει την ομάδα σε διακρίσεις. Το πρώτο είναι φυσικά τα χρήματα που βάζει ο ιδιοκτήτης και πλέον πρόεδρος της ΠΑΕ. Το σακούλι δείχνει να μην έχει τέλος. Πέραν από τα διαρκώς αυξανόμενα ποσά που δίνονται για παίκτες, έχουμε τα λεφτά που δόθηκαν στην εφορία, καλύψεις προηγούμενων οφειλών φυσικών προσώπων, χρήματα στον ερασιτέχνη και έχει ο Θεός. Ποτέ άλλοτε επαγγελματική διοίκηση του ΠΑΟΚ δεν ξόδευε τόσα. Μπήκε στο παιχνίδι ο «Δικέφαλος», κακά τα ψέματα.

Δεύτερο στοιχείο, πέραν από τον οποιονδήποτε μετεγγραφικό σχεδιασμό που μπορεί να είναι πετυχημένος ή όχι, έχουμε την ανάπτυξη των Ακαδημιών του ΠΑΟΚ σε εξωφρενικό βαθμό για ελληνικά δεδομένα.  Το τι παράγει ο σύλλογος σε παιδιά που παίζουν στην πρώτη ομάδα και που έρχονται στην Τούμπα μπολιασμένοι με πρωταθλητισμό και τίτλους στα πρωταθλήματα Νέων, δεν συγκρίνεται με άλλες ΠΑΕ και δεν έχει προηγούμενο. Πολλές φορές έχουμε αναλύσει στην «Α» τα προνόμια που τυγχάνει ο ΠΑΟΚ από την παραγωγή του φυτωρίου του και που θα φανούν περισσότερο στο μέλλον.

Πρέπει επίσης να λογαριαστεί η υπομονή που διαθέτει ο ΠΑΟΚ, από τον πρόεδρό του, μέχρι και τον τελευταίο οπαδό, υπομονή που αντικατοπτρίζει την προσπάθεια τροχοπέδησης του συλλόγου σε στέρεες διαδρομές. Φυσικά, δεν συμπεριλαμβάνουμε την αντίδραση του κόσμου στον ημιτελικό που διεκόπη πέρσι με τον Ολυμπιακό, διότι αυτή ήταν αντίδραση που δόθηκε με αφορμή ένα διαιτητικό λάθος και όχι επαναστατική δράση ενάντια στο έργο της διοίκησης επειδή δεν φέρνει τίτλους. Αυτή η υπομονή είναι καινούριο χαρακτηριστικό του σωματείου, άρα άγνωστες οι αντοχές της.

Τελευταίο κομμάτι αυτής της πολλά υποσχόμενης έναρξης των φετινών υποχρεώσεων του ΠΑΟΚ δεν είναι άλλο από τον προπονητή του, τον Βλάνταν Ίβιτς. Κάποια στιγμή, ο Ιβάν Σαββίδης θα τον έβρισκε τον πιο ταιριαστό άνθρωπο για τον πάγκο της ομάδας του. Ας μη βιαζόμαστε, αλλά μέχρι στιγμής ο νεαρός Σέρβος τεχνικός δείχνει αξιοθαύμαστη ικανότητα στο χειρισμό ενός πληθωρικού ρόστερ, δίχως παράπονα από τους αδικημένους – αν υπάρχουν – και με λίγη αστοχία που λογικά θα διορθωθεί με δουλειά ή με προσθήκες.

Δεν έχουμε απλά να κάνουμε με την ανάπτυξη ενός ακόμη πιο δυνατού πόλου στο ελληνικό ποδόσφαιρο ή και αθλητισμό γενικότερο.  Ο ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη την ώρα που δεν φέρνει τίτλους, κρατά ψηλά τη σημαία στην Ευρώπη με τις αδιάκοπες συμμετοχές του στους ομίλους του Europa League και καλές συγκεντρώσεις βαθμών. Με λίγα λόγια, δεν στηρίζεται στις πλάτες του ποδοσφαίρου μας για να πετύχει, αλλά παρασέρνει το ελληνικό ποδόσφαιρο στην προσπάθεια επιτυχίας του.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί ως επίλογος είναι ότι ο οργανισμός ΠΑΟΚ, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ καλύτερα, μπαίνει – κατά πολλούς μπήκε ήδη – σε ένα ανεξάντλητο κυνήγι τροπαίων προς τέρψη των οπαδών. Όσο κι αν εκπέμπει υγεία η εικόνα που βγάζει προς τα έξω η ομάδα, η Ελλάδα δεν είναι Αγγλία και οι οπαδοί του ΠΑΟΚ δεν είναι σαν της Άρσεναλ, που έχουν  μάθει να παρακολουθούν την ομάδα τους να μην παίρνει πρωτάθλημα, αλλά τουλάχιστον να τερματίζει στην τετράδα. Ο υπομονετικός κόσμος του Δικεφάλου άντεξε και αντέχει την προσπάθεια του Ιβάν Σαββίδη να μπει μέσα στα πράγματα, αλλά τώρα αισθάνεται πως μπήκε. Ο κόσμος ζητά πια πρωτάθλημα. Ζητά Κύπελλο. Θέλει τον ΠΑΟΚ να φτάσει στους «8» του Europa και να το παλέψει. Καμία χρονιά να μην πηγαίνει χαμένη, εκτός από τυχόν μεταβατικές μεταξύ επιτυχιών.

Αλλάζει ιδιοσυγκρασία αυτή η ομάδα και κάθε μέρα δίνει μάχη με τον εαυτό της. Μέχρι που μπορεί να τα καταφέρει. Δοκιμάζει τα όρια του ο ΠΑΟΚ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα