Σκληρό Brexit και εναλλακτικό οικονομικό μοντέλο ετοιμάζεται για τη Βρετανία

Σκληρό Brexit και εναλλακτικό οικονομικό μοντέλο ετοιμάζεται για τη Βρετανία και το επίσημο αίτημα αποχώρησης από την Ε.Ε. θα κατατεθεί την άνοιξη όπως αναφέρει σε  συνέντευξη του  προς την γερμανική Welt ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος προσθέτει ότι η παρατεταμένη αβεβαιότητα ζημιώνει την οικονομία σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Παράλληλα επισημαίνει ότι σε περίπτωση που η Μεγάλη Βρετανία δεν έχει πλέον πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά μετά από ένα ενδεχόμενο σκληρό Βrexit, τότε η χώρα θα πρέπει να αναθεωρήσει το οικονομικό της μοντέλο. «Εάν δεν έχουμε πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά, εάν αποκλειστούμε, εάν η Μεγ. Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία για πρόσβαση στην αγορά, τότε ενδέχεται να υποστούμε έστω και βραχυπρόθεσμα οικονομικό πλήγμα. Σε αυτή την περίπτωση ίσως αναγκαστούμε να αλλάξουμε το οικονομικό μας μοντέλο», λέει χαρακτηριστικά ο βρετανός υπ. Οικονομικών.

Oλα αυτά την ώρα που στην ίδια τη Βρετανία οργιάζουν οι φήμες για το περιεχόμενο της επικείμενης ομιλίας της Τ. Μέι, με τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν ότι η πρωθυπουργός θα αναγγείλει την ερχόμενη Τρίτη τη σκληρή εκδοχή του διαζυγίου με την ΕΕ.

H Sunday Telegraph αποκαλύπτει ότι η πρωθυπουργός θα πάει για ξεκάθαρο οριστικό διαζύγιο με την Ευρώπη. “Θα αποδειχθεί πως αυτό που είπε στην αρχή της πρωθυπουργίας της ότι Brexit σημαίνει Brexit, το εννοεί απόλυτα”, λέει αξιωματούχος στην Telegraph. Σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή, η Τερέζα Μέι θα πάει για μια εντελώς νέα σχέση με την Ευρώπη. Οι Times επιβεβαιώνουν τα περί hard Βrexit και συμπληρώνουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες η οποία θα προβλέπει την εξαίρεση από το Βrexit τριών τομέων της οικονομίας: τις βιομηχανίες αυτοκινήτων, φαρμάκων και τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Βεβαίως η βρετανική εφημερίδα δεν εξηγεί πως μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

Στον καταιγισμό φημολογίας η Downing Street με ανακοίνωσή της παρεμβαίνει για να διαψεύσει τα δημοσιεύματα και να υπογραμμίσει ότι η ομιλία της πρωθυπουργού θα περιέχει έναν οδικό χάρτη για τις διαπραγματεύσεις ενώ παράλληλα θα στέλνει μήνυμα ενωτικό και καθησυχαστικό προς τους πολίτες. Ωστόσο, οι κινήσεις των τελευταίων ημερών της Τερέζα Μέι δείχνουν ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο του καθαρού Βrexit, επειδή φαίνεται, έως τώρα, να είναι αμετακίνητη στο θέμα της ελεύθερης μετακίνησης. Επαναλαμβάνει, συνεχώς, ότι μετά την συμφωνία με την ΕΕ, οι Ευρωπαίοι που θα μεταναστεύουν στη Βρετανία θα πρέπει προηγουμένως να έχουν εξασφαλίσει εργασία. Θέση με την οποία συμφωνεί πλέον και το Εργατικό Κόμμα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα