«Σκονάκι» της Κομισιόν για να σωθεί η διαπραγμάτευση

Σε αντίθεση με τους αδιάβαστους μαθητές των πανελλαδικών που δεν έχουν να ελπίζουν σε έξωθεν βοήθεια, οι «διαγωνιζόμενοι» για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθήνας – Θεσμών μοιάζει να έχουν στην κατοχή τους ένα… σκονάκι που ενεχυρίασε σήμερα η Κομισιόν στα εμπλεκόμενα μέλη, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και να βγει η θηλιά της πιστωτικής ασφυξίας από τον λαιμό της Ελλάδας.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζεται σε ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής έκδοσης του ΒΗΜΑΤΟΣ σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε και στις δύο διαπραγματευτικές ομάδες ένα πολυσέλιδο κείμενο, απαριθμώντας σε αυτό τις προϋποθέσεις ξεκλειδώματος της βοήθειας από το EFSF προς την Ελλάδα εντός του Ιουνίου, γεγονός που θα οδηγήσει σε μια συνολική συμφωνία μέχρι το φθινόπωρο.

Σύμφωνα, πάντα, με το tovima.gr το επίμαχο… σκονάκι τιτλοφορείται «Σημείωμα βοήθειας για την Ελλάδα» και καταρχήν περιλαμβάνει μία λίστα 9 μέτρων ύψους 5 δισ. ευρώ, τα οποία εκτιμάται ότι θα «μπαλώσουν» τη δημοσιονομική τρύπα και την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το τέλος του 2016. Αυτά τα μέτρα είναι τα εξής:
1] Μεταρρύθμιση «ΦΠΑ τριών ταχυτήτων» ο οποίος θα εφαρμοστεί το πιθανότερο από 1ης Οκτωβρίου και προβλέπει την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 18% για συναλλαγές μετρητά, 15% για συναλλαγές με κάρτα και διατήρηση του χαμηλού συντελεστή 6,5%.

2] Αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα ετήσια εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, στα προ της μείωσης επίπεδα

3] Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ ως του πλέον αποδοτικού –από άποψη εισπραξιμότητας– φόρου.

4] Μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία, αλλά επενεξέτασή της στο πλαίσιο του διαλόγου που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

5] Επανεξέταση του θέματος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας υπό το πρίσμα της έκθεσης του ILO για τις «καλύτερες πρακτικές» στις εργασιακές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ανάγκης αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και της αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας.

6] Ανεξαρτητοποίηση της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων και θεσμική κατοχύρωση του ανεξάρτητου ρόλου της.

7] Δημιουργία δημοσιονομικού συμβουλίου, επίσης ως ανεξάρτητη αρχή.

8] Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ «δίχτυ ασφαλείας» για τους «μη προνομιούχους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κείμενό της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων για τις τράπεζες και τα «κόκκινα» δάνεια. Παράλληλα, το κείμενο προσδιορίζει τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος για την τετραετία 2015 – 2018:

-2015 Πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% του ΑΕΠ

-2016 πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ-2017 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ-2018 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Οι 2 προϋποθέσεις…
Κομβικής σημασίας στο σημείωμα της Κομισιόν είναι, τέλος, οι δύο προϋποθέσεις που τίθενται στα εμπλεκόμενα μέρη. Αυτή είναι αφενός η αποδοχή και η λήψη (θεσμοθέτηση) μέχρι τον Ιούνιο των παραπάνω 8 μέτρων ύψους 5 δισ. ευρώ.
Η δεύτερη προϋπόθεση για συνολική συμφωνία είναι να εφαρμοστούν το φθινόπωρο (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος) οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές για την οικονομία που θα περιλαμβάνονται στη λίστα του ΟΟΣΑ και ήδη συμφωνημένες με τους Ευρωπαίους μεταρρυθμίσεις όπως η αλλαγή του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων.

…και το ρευστό!
Το τι θα σημάνει για την Ελλάδα σε επίπεδο χρηματοδότησης η αποδοχή των προτάσεων της Κομισιόν περιγράφεται κι αυτό στο σημείωμα που βρίσκεται στα χέρια των θεσμών ΕΚΤ και ΔΝΤ. Ειδικότερα, η Κομισιόν προτείνει να καταβληθούν εντός του Ιουνίου:
– Η εκκρεμούσα δόση του 1,8 δισ. ευρώ.
– Το ποσό 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) των κεντρικών τραπεζών για το 2014, και
– Το ποσό που αναλογεί από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) για το 2015, αλλά μετά τον Ιούλιο

Οι ενστάσεις του ΔΝΤ
Στο κείμενο αποτυπώνονται σε ειδικό κεφάλαιο οι ενστάσεις του ΔΝΤ που περιληπτικά περιγράφονται ως εξής:
Η πρόταση που γίνεται από την Ε.Ε. είναι πολύ διαφορετική από το τρέχον πρόγραμμα (μνημόνιο). Πρόκειται για ένα καινούριο οδικό χάρτη, με πολύ λίγες λεπτομέρειες για μέτρα και πολιτικές που χρειάζονται καινούριες μελέτες. Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι «οπισθοβαρής» δηλαδή μεταφέρεται στο μέλλον.
Κατόπιν τούτων οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι το ΔΝΤ δεν θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα δεν θα διατυπώνει δημόσια τις ενστάσεις της και εισηγούνται την ανάληψη της στήριξης της χώρας μας από το EFSF.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα