Σκοτώνει δύο άτομα την ημέρα η αστυνομία στις ΗΠΑ

Το ζήτημα της αστυνομικής βίας, που σε κάποιες περιπτώσεις έχει ρατσιστικές αποχρώσεις «καίει» τις ΗΠΑ τον τελευταίο χρόνο.

Η πραγματικότητα που σκιαγραφούν τα στατιστικά στοιχεία όμως, είναι αρκετά τρομακτική. Σύμφωνα με την Washington Post, μέλη της αμερικανικής αστυνομίας πυροβόλησαν και σκότωσαν 385 ανθρώπους τους πρώτους μήνες του χρόνου, ή τουλάχιστον δύο κατά μέσο όρο την ημέρα. Το σοκαριστικό ποσοστό θανάτων είναι υπερδιπλάσιο αυτού που υπολόγισε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση την περασμένη δεκαετία, ένας απολογισμός που αξιωματούχοι παραδέχονται ότι είναι ελλιπής, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

«Ουδέποτε θα μειωθεί ο αριθμός των πυρών των αστυνομικών, αν δεν αρχίσουμε να παρακολουθούμε με ακρίβεια αυτά τα στοιχεία», δήλωσε ο Τζιμ Μπάιρμαν, πρόεδρος του Ιδρύματος της Αστυνομίας, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που έχει στόχο τη βελτίωση της εφαρμογής της επιβολής του νόμου.

Σύμφωνα με το FBI την τελευταία δεκαετία καταγράφονται περίπου 400 θανάσιμοι πυροβολισμοί από αστυνομικούς το χρόνο, ή κατά μέσο όρο 1,1 την ημέρα, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι η δημοσιοποίηση των συγκεκριμένων στοιχείων από τις αστυνομικές υπηρεσίες είναι προαιρετική.

Όμως, η ανάλυση της Washington Post δείχνει ότι ο ημερήσιος απολογισμός των θανάτων για το 2015 είναι κοντά στο 2,6. Με τον ρυθμό αυτό, η αστυνομία θα έχει πυροβολήσει και σκοτώσει περίπου 1.000 ανθρώπους έως το τέλος της χρονιάς, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Τα μισά από τα θύματα, σύμφωνα με την εφημερίδα, ήταν λευκοί, ενώ οι υπόλοιποι μέλη μειονοτήτων. Ανάμεσα στα άοπλα θύματα, τα δύο τρίτα ήταν μαύροι ή ισπανόφωνοι.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα