Σκουρλέτης για ΔΕΗ: Βαποράκια συμφερόντων θέλουν να κάνουν ρεσάλτο στη δημόσια περιουσία

Άστραψε και βρόντηξε ο Πάνος Σκουρλέτης αναφερόμενος στο φλέγον θέμα πώλησης  μονάδων της ΔΕΗ εξαπολύοντας επίθεση στους δανειστές.  Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος έχει εκφράσει τις διαφωνίες του για ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, έκανε λόγο για στημένο παιχνίδι που έχει στόχο να αναγκαστεί η ΔΕΗ να πουλήσει όσο ενώ ξεκαθάρισε ότι οι σχέσεις του, τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα όσο και με τον διάδοχό του στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Γιώργο Σταθάκη είναι καλές. 

Ο υπουργός μάλιστα μίλησε για ορισμένους που “είναι βαποράκια συμφερόντων που θέλουν να κάνουν ρεσάλτο στη δημόσια περιουσία”, όπως είπε “υπάρχουν στελέχη των δανειστών, έχουν γραφτεί αυτά δεν έχω στοιχεία, που έχουν δείξει τέτοια συμπεριφορά”.

“Δεν είμαι στην αριστερά για να κάνω καριέρα”

Το ερώτημα, είπε ο υπουργός για το εάν θα ψηφίσει τα μέτρα δεν είναι ατομικό. Έχω γαλουχηθεί στη λογική των συλλογικών αποφάσεων. Δεν είμαι στην αριστερά για να κάνω καριέρα. Σέβομαι τον εσωκομματικό διάλογο. Η απόφαση είναι συλλογική. Αυτό που προηγείται είναι η συλλογική απόφαση, εγώ προσπαθώ να λειάνω αυτή την απόφαση.

“Δεν είμαι οπαδός παρωχημένων αντιλήψεων”

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ ο Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε πως η υπόθεση της ΔΕΗ είναι μια πάρα πολύ σημαντική υπόθεση, η εταιρεία είναι η ιστορία των τελευταίων δεκαετιών της χώρας.

Δεν είμαι οπαδός παρωχημένων αντιλήψεων, στην αγορά δεν μπορεί να σταθεί μια επιχείρηση μονοπωλιακή όπως τις δεκαετίες του ’70 και του ’80.Το θέμα είναι, όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης εάν μιλάμε για μια βίαιη έφοδο στην περιουσία της ΔΕΗ όπως επιχειρείται τώρα να γίνει ή αν θα αφήσουμε τη διαδικασία να κινηθεί ομαλά ως την επόμενη κατάσταση.

Σε ό,τι αφορά στο δίκτυο, ο κ. Σκουρλέτης είπε πως “είναι ένα και εμείς λέμε ότι αυτό πρέπει να είναι υπό κρατικό έλεγχο”
Το πρόβλημα της ΔΕΗ είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη τα οποία εκτοξεύτηκαν με το “χαράτσι” και έτσι φτάσαμε με τη συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών στα 2,3 δισ.

Ως τώρα υπήρχε μια ιδεοληπτική λογική που οδήγησε στην απαξίωση της ΔΕΗ με στόχο να πωληθεί η εταιρεία όσο, όσο.

Το σχέδιο της κυβέρνησης όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης περιλαμβάνει την ενεργητική μείωση των ληξιπρόθεσμων. Δεν είναι το πρόβλημα οι μικροοφειλέτες αλλά μεγάλες επιχειρήσεις με μεγάλα χρέη όπως τόνισε ο υπουργός.Το δεύτερο μέρος του σχεδίου περιλαμβάνει την ανάπτυξη του δικτύου για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, αλλά και τη διασύνδεση με την Κρήτη που θα μας απαλλάξει από αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Συμφωνήσαμε στην πρώτη αξιολόγηση να καταργηθεί ο νόμος για τη μικρή ΔΕΗ και είπαμε ότι θα βρούμε έναν μεταβατικό τρόπο να πουλάμε μέρος της παραγωγής σε τιμή κόστους έτσι ώστε να να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος. Η ΔΕΗ θα εισπράξει συνολικά από αυτό 900 εκατομμύρια. Αυτό που γίνεται τώρα ουσιαστικά οδηγεί στην αντίθετη κατεύθυνση. Όλα αυτά είχαν συμφωνηθεί, μια τριετία δηλαδή, μέσα στην οποία θα έπρεπε εμείς να καταστρώσουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο θα περιελάμβανε σύμπραξη της ΔΕΗ με ιδιωτικές εταιρίες.

Τώρα δεν μας αφήνουν, λένε ότι η ΔΕΗ απαγορεύεται να συμπράξει. Ο υπουργός μίλησε για στημένο παιχνίδι που οδηγεί στην απαξίωση της ΔΕΗ. Με τον τρόπο που επιχειρείται τώρα να πωληθεί η ΔΕΗ ουσιαστικά οδηγείται να πουλήσει όσο, όσο.

Σε ό,τι αφορά στις πωλήσεις ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε σε μονάδες οι οποίες μπορούν να πωληθούν καθώς πρέπει να τεθούν εκτός λειτουργίας ως το 2019 και μπορεί κάποιος ιδιότης να τις αγοράσει και να τις αξιοποιήσει, αυτό όμως δεν μπορεί, όπως τόνισε να γίνει με τον τρόπο που επιχειρούν να γίνει η πώληση οι δανειστές.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα