Σκωτσέζικο ντους με Στραματσιόνι

Σε… επικίνδυνο μονοπάτι έχει μπει, για μία ακόμη φορά, η ομάδα του Παναθηναϊκού, καθώς το τελευταίο διάστημα παίζονται διάφορα παιχνίδια… εξουσίας στο εσωτερικό του, με αφορμή τη συζήτηση που φέρεται να έχει ανοίξει για το μέλλον της συνεργασίας του αθηναϊκού συλλόγου με τον προπονητή Αντρέα Στραματσιόνι.

 

Τη μία μέρα ο Ιταλός εμφανίζεται ακλόνητος, και την επομένη αμφισβητείται. Τη μία μέρα καταστρώνει εκείνος τον σχεδιασμό ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου, και την επομένη… ετοιμάζει τις βαλίτσες του για επιστροφή στα πάτρια εδάφη. Τι ισχύει; Ποια είναι η στάση του προέδρου, Γιάννη Αλαφούζου; Πόσο θα μετρήσουν τα αποτελέσματα στα play off; Ποιοι είναι αυτοί που «διαρρέουν» τα περί αποχώρησης του Ιταλού και γιατί; Όλα τα παραπάνω ερωτήματα δεν προέκυψαν από το… πουθενά. Αφορούν καταστάσεις που συμβαίνουν, κινήσεις που βγαίνουν προς τα έξω, δείγματα που αναδεικνύουν μία εσωτερική συζήτηση που έχει ανοίξει, ανεξάρτητα αν θα έπρεπε ή όχι. Γενικότερα, το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Τι συμβαίνει με τον Αντρέα Στραματσιόνι και τον Παναθηναϊκό;

 

Η αμφισβήτηση που… πάντα υπήρχε

Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή, όσο θα πίστευε ο πολύς κόσμος. Ο Αντρέα Στραματσιόνι αμφισβητήθηκε ευθύς εξ αρχής. Ορισμένοι δεν δίστασαν να τον χαρακτηρίσουν «αποτυχημένο», διότι… δεν κατάφερε με την Ουντινέζε να… κατακτήσει το σκουντέτο. Το γεγονός ότι στην Ιταλία θεωρείται ως ο καλύτερος προπονητής της νέας φουρνιάς, δεν λέει και… πολλά στους Ελληναράδες, οι οποίοι τα… ξέρουν όλα και, γι’ αυτό, το ελληνικό ποδόσφαιρο «μεσουρανεί»… στον πάτο της Ευρώπης και του κόσμου.

Η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του ξένου τεχνικού υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει, παρ’ ότι η ομάδα πέρασε διά πυρός και σιδήρου, παραμένοντας, ωστόσο, μέσα στον αντικειμενικό στόχο της διεκδίκησης της 2ης θέσης.

Οι επικριτές του «Στράμα» τού καταλογίζουν ότι η ομάδα δεν αποδίδει σπουδαίο ποδόσφαιρο και ότι έχει πρόβλημα στο γκολ. Πρόκειται για προσέγγιση καθαρά προβοκατόρικη, καθώς είναι δεδομένο πως, όταν ένας προπονητής αναλαμβάνει μία ομάδα μεσούσης της περιόδου, ελάχιστα είναι αυτά που μπορεί να αλλάξει, πολύ περισσότερο όταν στο πρώτο του επίσημο παιχνίδι… καίγεται το γήπεδο και ο σύλλογος τιμωρείται με μηδενισμό, αφαίρεση βαθμών και αυτομάτως χάνει τον στόχο της διεκδίκησης του τίτλου.

 

Το κομβικό σημείο των play off

Οι πιέσεις για τον Στραματσιόνι είναι μεγάλες και από πολλές πλευρές. Η διαρροή ότι το μέλλον του Ιταλού στον πάγκο του «τριφυλλιού» θα κριθεί από την εικόνα και τα αποτελέσματα της ομάδας στα play off, κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Μάνατζερ έχει προσεγγίσει στο εσωτερικό του συλλόγου και προσπαθεί να «φάει» τον «Στράμα», ώστε να φέρει… δικό του άνθρωπο στον πάγκο και να «γλεντήσουν» όλοι μαζί με τις μεταγραφές που θα γίνουν. Με άλλα λόγια, περιμένουν στη… γωνία τον Ιταλό και, αν βρουν την ευκαιρία, θα «χτυπήσουν» με όση δύναμη διαθέτουν.

 

Το στήριγμα του Λέτο

Ωστόσο, ο Στραματσιόνι φέρεται να έχει έναν σπουδαίο σύμμαχο στο πλευρό του. Αυτός δεν είναι άλλος από τον Σεμπάστιαν Λέτο. Ο Ιταλός έκανε κάτι πολύ έξυπνο όταν αποκτήθηκε ο Αργεντινός. Του έδωσε το ελεύθερο να αναλάβει τον ρόλο του ηγέτη. Ο Λέτο είναι ηγέτης. Είναι αρχηγός. Είναι μία δυναμική φυσιογνωμία και ο «Στράμα» φρόντισε να την αναδείξει, προκειμένου να αποκομίσει οφέλη σε αγωνιστικό επίπεδο. Και δικαιώθηκε. Ο Αργεντινός ανέκαμψε σε χρόνο ρεκόρ και πλέον είναι ο παίκτης που ηγείται των αποδυτηρίων στο «τριφύλλι». Η κίνηση αυτή του Στραματσιόνι αποδεικνύεται καταλυτική και σε άλλα επίπεδα, γεγονός που δεν ήταν δυνατόν να προβλέψει, αλλά σαφώς υποδέχεται με ικανοποίηση ο Ιταλός τεχνικός.

 

«Ασπίδα» Αλαφούζου

Ο Γιάννης Αλαφούζος από την πλευρά του σαφώς και στηρίζει τον Αντρέα Στραματσιόνι. Όχι μόνο αυτό, αλλά, σε πρόσφατη συζήτηση που είχε με συνεργάτες του, ξεκαθάρισε ότι στόχος του είναι να διατηρήσει στην ομάδα τον Ιταλό κόουτς τουλάχιστον μέχρι τη λήξη του συμβολαίου του, το 2018, καθώς θεωρεί ότι είναι ένας πολύ καλός προπονητής, από μία μεγάλη σχολή ποδοσφαίρου, η οποία ταιριάζει στη γενικότερη φιλοσοφία τόσο του ελληνικού πρωταθλήματος, όσο και του Παναθηναϊκού ειδικότερα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα