Σκόπια: Προκαταρτική εξέταση για το σκάνδαλο με τη φερόμενη εμπλοκή ελληνικής εταιρείας

Η Γενική Εισαγγελία της ΠΓΔΜ διέταξε σήμερα προκαταρκτική εξέταση σχετικά με υπόθεση στην οποία φέρεται να εμπλέκεται η ελληνική εταιρία Άκτωρ η οποία κατασκευάζει τον αυτοκινητόδρομο Ντέμιρ Κάπια-Σμόκβιτσα (νότιο τμήμα της ΠΓΔΜ, το οποίο συνδέει οδικά τη χώρα με την Ελλάδα).

Ακόμη, ο γενικός εισαγγελέας της ΠΓΔΜ Μάρκο Ζριλέφσκι δήλωσε ότι η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας τον ενημέρωσε για «ύποπτες» τραπεζικές συναλλαγές κι εκείνος με τη σειρά του διέταξε αρμόδιο δικαστήριο να προχωρήσει στην προσωρινή δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών τουλάχιστον δύο εταιριών στην ΠΓΔΜ, τα ονόματα των οποίων δεν γνωστοποιήθηκαν.

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται μετά τις καταγγελίες του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ για «οικονομικό σκάνδαλο ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, στο οποίο εμπλέκονται η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι και η ελληνική κατασκευαστική Άκτωρ». Το SDSM κατηγορεί ακόμη την κυβέρνηση του Ν.Γκρούεφσκι για το γεγονός ότι ο διαγωνισμός για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Ντέμιρ Κάπια-Σμόκβιτσα κατακυρώθηκε στην εταιρεία Άκτωρ και όχι σε άλλη εταιρεία, η οποία, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, είχε υποβάλει καλύτερη προσφορά. Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται εδώ και ημέρες ότι το σκάνδαλο αυτό «ξεδιπλώνεται» με τη μορφή του ξεπλύματος χρήματος.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του SDSM Πέτρε Σιλέγκοφ εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, Έλληνες πολίτες μεταβαίνουν οργανωμένα στην επαρχιακή πόλη Νεγκότινο (εκεί βρίσκεται η έδρα της Άκτωρ στην ΠΓΔΜ) και προβαίνουν σε αναλήψεις χρημάτων από λογαριασμούς στο όνομά τους, από τραπεζικό υποκατάστημα, τα οποία στη συνέχεια παραδίδουν στη φοροτεχνικό της εταιρείας Άκτωρ και αμέσως μετά αναχωρούν για την Ελλάδα.

Τα χρήματα στους λογαριασμούς των Ελλήνων πολιτών καταβάλλει η εταιρεία Άκτωρ έναντι υπηρεσιών που προσφέρουν στην εταιρεία για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου. Με τον τρόπο αυτό, σημείωσε ο κ. Σιλέγκοφ, έχουν γίνει αναλήψεις 3,5 εκατ. ευρώ τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, καταλήγουν στις “τσέπες” κάποιων.

Ο εκπρόσωπος του SDSM αφήνει να εννοηθεί ότι ένα μεγάλο μέρος του ποσού αυτού πηγαίνει για μίζες σε κυβερνητικά στελέχη της ΠΓΔΜ, Το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Ν. Γκρούεφσκι απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές της αντιπολίτευσης, για τις οποίες αναφέρει ότι έχουν «προεκλογικό χαρακτήρα» και στοχεύουν στη δημιουργία εντυπώσεων.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα