Σούρλας προς Χαρδούβελη: «Ελέγξτε πώς δόθηκαν τα κόκκινα δάνεια»

Να ελεγχθεί «ποια από τα επιχειρηματικά δάνεια ύψους 42 δισ. ευρώ, που βρίσκονται σε καθυστέρηση αποπληρωμής, χορηγήθηκαν χωρίς ή με ανεπαρκείς εγγυήσεις, ποιοι τα χορήγησαν και ποιοι τα πήραν, προκειμένου να διαπιστωθεί από τις αρμόδιες Αρχές, σε ποια οικονομική και κοινωνική κατάσταση βρίσκονταν τότε οι εμπλεκόμενοι και σε ποια σήμερα», ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας, Γιώργος Σούρλας.

Ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης, στη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, όπου συζητήθηκε το μείζον θέμα των offshore εταιρειών και η φοροαποφυγή του μεγάλου πλούτου που επιτυγχάνεται, μέσω τριγωνικών συναλλαγών που διενεργούν οι εξωχώριες εταιρείες, πρότεινε να εισαχθεί νομοθετική ρύθμιση που θα απαγορεύει αυτές τις συναλλαγές, ώστε να υπάρχει δίκαια φορολόγηση.
Στη συνάντηση επισημάνθηκε ακόμα ότι οι ρυθμίσεις και τα μέτρα για το λαθρεμπόριο και τη νοθεία στα καύσιμα άρχισαν ήδη να αποδίδουν. «Αν όμως τα μέτρα αυτά», τόνισε ο κ. Σούρλας «είχαν ληφθεί εγκαίρως, όπως θα έπρεπε, δεν θα είχαμε απώλειες της τάξης του 1 δισ. ευρώ το χρόνο, όπως είχε αναφέρει στη Βουλή ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, δηλαδή πάνω από 25 δισ. στις τελευταίες δύο δεκαετίες.
»Ως εκ τούτου, προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελέσει η επίσπευση των διαδικασιών για την υλοποίηση του ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου, διακίνησης και ποιότητας των καυσίμων, αλλά ιδίως στα διυλιστήρια, στα οποία το μέτρο θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί ήδη από πενταετίας».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα