Στέλνει και άλλο στρατό στο Αφγανιστάν ο Τραμπ

Στην ενίσχυση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν προχωρά η κυβέρνηση Τραμπ, παρά τα αρχικά σχέδια του Αμερικανού προέδρου για απόσυρση.

Τον δρόμο για την αύξηση των αμερικανικών στρατιωτών στο Αφγανιστάν άνοιξε ο ίδιος ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ με το τηλεοπτικό διάγγελμά του, που μεταδόθηκε στις 4:00 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας).

Στη νέα στρατηγική των ΗΠΑ για την περιοχή, την οποία παρουσίασε στο διάγγελμα, ο Τραμπ υποστήριξε ότι δεν πρέπει να γίνει εσπευσμένα η απόσυρση δυνάμεων από τη μακροβιότερη στρατιωτική συμπλοκή της Αμερικής.

Τόνισε επίσης ότι η νέα προσέγγισή του αποσκοπεί στο να εμποδίσει το Αφγανιστάν να γίνει ασφαλής τόπος για ισλαμιστές μαχητές που είναι προσηλωμένοι σε επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ. Παραλλήλως  περιέγραψε μια σκληρότερη προσέγγιση στην αμερικανική πολιτική σε ότι αφορά το Πακιστάν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε τις αμφιβολίες που είχε αρχικά για τη συνέχιση του πολέμου, ο οποίος ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2001 μετά τις επιθέσεις στις ΗΠΑ της 11ης Σεπτεμβρίου. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας είχε αναφέρει επανειλημμένα ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είχε κοστίσει υπερβολικά σε ζωές και χρήματα.

«Το αρχικό μου ένστικτο ήταν η απόσυρση», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, πρόσθεσε ωστόσο ότι τον έπεισαν οι σύμβουλοί του για την εθνική ασφάλεια να ενισχύσει την στήριξη της κυβέρνησης στην Καμπούλ ώστε να εμποδιστούν οι Ταλιμπάν να την ανατρέψουν.

Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος δεν ανέφερε πόσοι στρατιώτες θα αποσταλούν στο Αφγανιστάν, ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις σκοπεύει να στείλει άλλους 4.000, οι οποίοι θα ενσωματωθούν στους  8.400 Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται ήδη στο Αφγανιστάν.

Η απάντηση των στρατηγών

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν στρατηγός Τζον Νίκολσον δήλωσε ότι η μελλοντική παρουσία των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν θα βασίζεται στις «συνθήκες και όχι σε αυθαίρετα χρονοδιαγράμματα».

«Αυτή η νέα στρατηγική σημαίνει ότι οι Ταλιμπάν δεν μπορούν να κερδίσουν στο στρατιωτικό πεδίο. Τώρα είναι η ώρα να αποκηρύξουμε τη βία και να συμφιλιωθούμε», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός στρατηγός σε ανακοίνωσή του.

Τι απαντούν οι Ταλιμπάν

Το Αφγανιστάν κινδυνεύει να γίνει ένα «νέο νεκροταφείο» για τις ΗΠΑ αν δεν αποσύρουν σύντομα τις στρατιωτικές τους δυνάμεις, ανακοίνωσαν οι Ταλιμπάν μετά την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να στείλει ενισχύσεις στη χώρα.

«Αν οι ΗΠΑ δεν αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το Αφγανιστάν, (η χώρα) θα μετατραπεί σύντομα σε ένα νέο κοιμητήριο γι αυτή την υπερδύναμη του 21ου αιώνα. Οι αμερικανοί ηγέτες θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό», αναφέρουν οι Ταλιμπάν σε ανακοίνωσή τους.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα