Στήριξη στην UNESCO αναζητά η ελληνική κυβέρνηση για την Αγία Σοφία

Στην UNESCO μεταφέρει την  νέα τουρκική πρόκληση στην Αγία Σοφία η ελληνική κυβέρνηση. Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, συναντήθηκε με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της UNESCO, Φραντσέσκο Μπανταρίν, στο υπουργείο Εξωτερικών και ζήτησε τη στήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού για το θέμα της αλλοίωσης της φυσιογνωμίας της Αγίας Σοφίας εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο κ. Αμανατίδης κατήγγειλε τη νέα προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, με την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής στην Αγία Σοφία, παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την τουρκική κρατική τηλεόραση.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και θα την κάνουμε πιο ξεκάθαρη. Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που ανήκει στην ανθρωπότητα» τόνισε ο αξιωματούχος της UNESCO, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνάντησης με τον υφυπουργό Εξωτερικών. Ο κ. Μπανταρίν πρόσθεσε επίσης ότι «η Αγία Σοφία πρέπει να διατηρηθεί ως μουσείο, καθώς είναι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς στον κόσμο και έχει έναν υψηλό συμβολισμό για πολλούς πολιτισμούς, άρα είναι παγκόσμιο».

Από την πλευρά του, ο κ. Αμανατίδης επισήμανε ότι «μία χώρα, η οποία θέλει να λέει ότι προστατεύει την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά θα πρέπει να σέβεται τη φυσιογνωμία της» και ανέφερε ότι επέδωσε στον κ. Μπανταρίν επιστολές του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά στην UNESCO για το θέμα.

Μα θυμίσουμε ότι ο κ. Μπανταρίν βρίσκεται στην Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχει ως κύριος ομιλητής, σε εκδήλωση της Εθνικής Επιτροπής της UNESCO, στο Μουσείο της Ακρόπολης, με θέμα την «Αποτίμηση της Ελληνικής Παρουσίας και Συμβολής για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών από την παράνομη διακίνηση και τις ένοπλες συρράξεις».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα