Σταθάκης: Μόλις το 5% του συνολικού χρέους μπορεί να κηρυχθεί «επαχθές»

Μόλις στο 5% του συνολικού, που έχει στις πλάτες της η χώρας, προσδιόρισε το ύψος του «επαχθούς χρέους», ο Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ- ΜΠ,  αμφισβητώντας την πάγια θέση του Αλ.Τσίπρα που έχει τονίσει  ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέους μπορεί να διαγραφεί. Μεταξύ άλλων ο βουλευτής και υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως είναι «αναγκαία η αναθεώρηση της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης».

Ειδικότερα, την ανάγκη αναθεώρησης της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής και υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης σημειώνοντας ότι είναι αδύνατον η χώρα να καταβάλει μέχρι το 2016 κάπου 30 δισεκ. ευρώ για την αποπληρωμή διμερών χρεών. «Πρέπει να υπάρξει και νέα, τρίτη αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης. Η υπάρχουσα δανειακή σύμβαση προβλέπει τα εννιά δισεκ. ευρώ ως ετήσια πληρωμή για τα επόμενα 30 χρόνια – αυτός είναι ο διακανονισμός που έχει γίνει. Μετά βεβαιότητας, ως το 2020 δεν μπορούν να πληρωθούν αυτά τα χρήματα από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού και από ιδιωτικοποιήσεις».

Σχολιάζοντας την κόντρα που προέκυψε ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις του για το επαχθές χρέος, ο κ. Σταθάκης τόνισε: Επαχθές είναι το διμερές χρέος. Η Ελλάδα δεν έχει διμερές χρέος, έχει 95% χρέος που προέρχεται κανονικά από τις αγορές. Όλες οι κατηγορίες χρέους μπορεί να διαγραφούν όπως έγινε με το PSI και το χρέος που έχει η Ελλάδα προς τους εταίρους το οποίο έχει έμμεσα κουρευτεί δύο φορές και καιρός είναι να κουρευτεί και τρίτη. Άρα υπήρξε μια παρανόηση από την πλευρά του κ. Κεδίκογλου που συνέδεσε το επαχθές με το ότι αυτό είναι το μόνο χρέος που κουρεύεται και όχι άλλες κατηγορίες χρέους, κάτι που είναι λάθος.

Ερωτηθείς πως θα αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση το πρόβλημα του δανεισμού της χώρας ο κ. Σταθάκης τόνισε: «Για να δανειστεί η χώρα μπορεί να το κάνει προφανώς από δύο πηγές, δεν υπάρχουν άλλες: Είτε με επιστροφή στις αγορές ή με διακρατικό τρόπο. Νομίζω ότι αυτό που προέχει και προέχει απόλυτα είναι η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης προκειμένου να απελευθερωθούν όλοι αυτοί οι πόροι που καλείται να πληρώσει η χώρα τα αμέσως επόμενα χρόνια, αυτό είναι το πρώτο σκέλος. Το δεύτερο σκέλος είναι η εφαρμογή μιας οικονομικής πολιτικής στον αντίποδα του μνημονίου που θα σταθεροποιήσει τελικά την ελληνική οικονομία και θα αποτελέσει τη βάση για να μπορέσει να ξαναδανειστεί η χώρα με κανονικούς όρους».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει την ανάγκη να υπάρξει κάποια μορφή κουρέματος του χρέους με πολιτική απόφαση. «Θεωρείται μάλλον δύσκολο έως αδύνατο με τα δύο εργαλεία που είναι το έμμεσο κούρεμα, δηλ. επιμήκυνση του χρέους π.χ. από 30 σε 40 χρόνια ή στα 45 και απομείωση του επιτοκίου που είναι ήδη χαμηλό σχετικά, είναι 2,6% και άντε να κόψει μία μονάδα κάποιος, να γίνει βιώσιμο το χρέος. Γι΄ αυτό χρειάζεται και κάποια άμεση μορφή κουρέματος σε συνδυασμό βεβαίως και με τα έμμεσα μέτρα» σημείωσε.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα