Σταθερά τα επόμενα βήματα

 Η ψήφος εμπιστοσύνης, όπως αναμενόταν, δόθηκε στην κυβέρνηση, αλλά τα βάσανα για τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο δεν σταματούν εδώ. Υπάρχουν ένα σωρό εκκρεμότητες, όμως το σπουδαιότερο είναι αυτή η ψήφος να διώξει τα όποια σύννεφα εσωστρέφειας που καραδοκούν πάνω από τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες.

Επίσης όλα τα σενάρια για πρόωρες εκλογές το Νοέμβριο μπαίνουν στα συρτάρια και φυσικά τόσο το Μαξίμου, όσο και η Χαριλάου Τρικούπη ελπίζουν ότι θα έχουν την απαραίτητη ηρεμία και τον πολιτικό χρόνο για να φέρουν σε πέρας την έξοδο από το μνημόνιο και τον απεγκλωβισμό της χώρας από την τρόικα.

 

Πάντως όπως λένε οι συνεργάτες των δύο αρχηγών τώρα θα πρέπει να περιφρουρήσουν το κεκτημένο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, δηλαδή την εικόνα συστράτευσης της κυβέρνησης. Ενδεχόμενο νέο κύμα εσωστρέφειας, αμφισβητήσεων ή αποκλίσεων δεν αποκλείεται πολύ γρήγορα να επαναφέρει το κλίμα εκεί που ήταν πριν την πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης.

 

Πάντως, ειδικά η πλευρά Βενιζέλου, ο οποίος και είναι αποδέκτης ισχυρής αμφισβήτησης, δηλώνει ότι οποιοδήποτε νέο κρούσμα θα αντιμετωπιστεί… δυναμικά, ακόμη και με αποκεφαλισμούς στελεχών. Η επίδειξη ομαδικού πνεύματος δεν αφορά μόνον στους βουλευτές αλλά και στους ίδιους τους υπουργούς, τίνες εκ των οποίων έλαμψαν δια της… διαφοροποίησής τους, το προηγούμενο διάστημα.

 

Ο κ. Σαμαράς έστειλε σαφή προειδοποίηση προ 10 ημερών, από την κομματική εκδήλωση της ΝΔ, και οι συνεργάτες του μένουν, επί του παρόντος, σε αυτό. Η πίεση για αλλαγές στην κυβέρνηση είναι μεγάλη και επικεντρώνεται σε τρία πρόσωπα: τη Σοφία Βούλτεψη, τον Αργ. Ντινόπουλο και τον Γερ. Γιακουμάτο.

 

Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ

 

Το δεύτερο που επιδιώκει ο Πρωθυπουργός είναι να κάμψει την δημοσκοπική πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και να διασκεδάσει την ηττοπάθεια και την εκλογολογία που κυριαρχεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ο Αντ. Σαμαράς εμφανίστηκε στη Βουλή αισιόδοξος ότι η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί, υπενθυμίζοντας ότι και τον Ιούνιο του 2012 κάποιες δημοσκοπήσεις έδιναν το ΣΥΡΙΖΑ τρεις μονάδες μπροστά.

 

Οι φοροελαφρύνσεις, η πρόοδος των διαπραγματεύσεων για έξοδο από το μνημόνιο αλλά και ο φόβος της περιπέτειας που γεννά το ενδεχόμενο εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσουν τα εργαλεία της κυβέρνησης για την ανατροπή του κλίματος.

 

Σε αυτό το κλίμα, ο κ. Σαμαράς δεν μοιάζει να έχει άλλο περιθώριο παρά να επιμείνει στην ταχεία ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση, με παράλληλη προώθηση των διαβουλεύσεων για έξοδο από το μνημόνιο και δημιουργία μίας γραμμής πίστωσης (σ.σ. εμφανώς το ΔΝΤ αλλά και η Ευρωζώνη δεν θέλουν να αφήσουν την Ελλάδα να κάνει μία «καθαρή» έξοδο στις αγορές).

 

Εφόσον δρομολογηθεί το τέλος του μνημονίου, καθώς η όποια νέα συμφωνία ουδεμία σχέση θα έχει με την εποπτεία αποικιακού χαρακτήρα που βίωσε η Ελλάδα την τελευταία 4ετία, και παράλληλα πετύχει να ελεγχθούν οι γκάφες και να προβληθούν αρκούντως τα όποια καλά νέα, ο κ. Σαμαράς θα παίξει όλα του τα χαρτιά για την… έκπληξη στην Προεδρική εκλογή του προσεχούς Φεβρουαρίου.

Εκεί, όπου σύμφωνα με το αποτέλεσμα της Παρασκευής, η δικομματική θα πρέπει να ξεπεράσει εαυτόν προκειμένου να πετύχει το 180.

 

M.K.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα