Σταματούν οι κατασχέσεις- Χωρίς πρόστιμα η καταβολή δόσεων στα Ταμεία

Σταματούν προσωρινά οι κατασχέσεις από τις τράπεζες λόγω της τραπεζικής αργίας ενώ χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις θα καταβάλλονται και οι ληξιπρόθεσμες δόσεις προς τα Ταμεία, από όσους έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση και χάνουν τις προβλεπόμενες ημερομηνίες.

Αυτό τονίζεται σε έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Στρατούλη που ήδη κοινοποιήθηκε στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Μετά τη λήξη της τραπεζικής αργίας, κατόπιν επανελέγχου του οφειλέτη κι εφόσον δεν διαπιστώνεται στο μεσοδιάστημα υπαγωγή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του σε καθεστώς ρύθμισης, οι κατασχέσεις θα δρομολογηθούν εκ νέου προς επίδοση στα αρμόδια πιστωτικά ιδρύματα.

Να σημειωθεί ότι, ήδη, λόγω της τραπεζικής αργίας, η προθεσμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία παρατείνεται, ενώ οι διοικήσεις των ασφαλιστικών οργανισμών διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους ότι καθ’ όλη τη διάρκειά της, δεν θα οφείλεται τόκος εκπρόθεσμης καταβολής των οφειλών ή των δόσεων και δεν θα χάνονται οι ρυθμίσεις για το ίδιο παραπάνω διάστημα.

Παράλληλα βέβαια, επισημαίνουν ότι οι πληρωμές μπορεί να να πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά μέσω web/internet banking, phone banking, μέσω ΑΤΜ, με καταβολή μετρητών στα ΕΛ.ΤΑ. ή εναλλακτικά με καταβολή μετρητών (χωρίς όριο) ή με χρήση καρτών πληρωμών (πιστωτικές, χρεωστικές, προπληρωμένες κλπ) στις υπηρεσίες των ταμείων και το ΚΕΑΟ.

Αντίθετα ισχύει κανονικά το δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση σε όσους έχουν δημιουργήσει οφειλές προς το ΙΚΑ, προς τα ΝΠΔΔ του Δημοσίου, Ανώνυμες Εταιρείες του Δημοσίου μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού.

Επίσης η παράταση ισχύει για οφειλές που έχουν γίνει σε ΝΠΙΔ του Δημοσίου και των ΟΤΑ, που επιδιώκουν κοινωφελείς και άλλους δημόσιους σκοπούς και οι οποίοι περιλαμβάνονται στο Επικαιροποιημένο Μητρώο Υπηρεσιών και Φορέων της Ελληνικής Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Στον σχετικό νόμο (ν.4321/2015) τονίζεται ότι μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση και οφειλές που έχουν γίνει σε Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ) κάθε βαθμού και Συνεταιριστικές Εταιρίες (ΣΕ), οι οποίες βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης, αλλά και όσες δεν έχουν μετατραπεί σε Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα