Στα ΙΕΚ ΞΥΝΗ Μακεδονίας μίλησε ο Μ. Μαυρομάτης

Οι συστάσεις για τον Μανώλη Μαυρομάτη είναι περιττές. Ωστόσο δυο λόγια είναι επιβεβλημένα. Διακεκριμένος αθλητικογράφος, ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία το 2004, έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στη Ρώμη, όντας παράλληλα ανταποκριτής εφημερίδας. Ξεκίνησε να αρθρογραφεί στο ΦΩΣ των σπόρ, ενώ η σχέση του με τον αθλητισμό είναι κάτι παραπάνω από κοντινή, καθώς έχει αγωνιστεί στην Εθνική Ομάδα Βόλευ ανδρών, αλλά και στην Εθνική Ομάδα σκυταλοδρομίας. Εργάστηκε επίσης 35 χρόνια στα ΝΕΑ.

Ο άνθρωπος που περιέγραψε γύρω στα 10 Παγκόσμια Κύπελλα ποδοσφαίρου και Ολυμπιάδες, δήλωσε πως είναι μεγάλη του χαρά η επαφή με τους νέους, καθώς πλέον βρίσκεται ελάχιστο χρόνο στην Ελλάδα.

Σε ερώτηση για το… μυστικό της καλής περιγραφής αγώνα απάντησε:
«Χρειάζεται να ξέρεις και να αγαπάς το άθλημα. Να έχεις μελετήσει τους κανονισμούς. Να διαβάζεις. Να μην είσαι φανατικός και η κριτική σου να είναι αμερόληπτη. Στις περιγραφές το στάνταρ είναι η γνώση, η μελέτη και το προσωπικό στυλ, αλλά και η μνήμη.»

Για την εξέλιξη και τον ρόλο της δημοσιογραφίας:
«Στη σύγχρονη δημοσιογραφία έχουμε καινούρια μέσα. Έγινε πιο άνετη. Λείπουν πια τα πολλά μέσα επικοινωνίας, λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και του Ίντερνετ. Είναι ένας μικρός θάνατος. Επίσης η τηλεόραση προόδευσε ελάχιστα. Μεγάλη μου αγάπη είναι το ραδιόφωνο λόγω της αμεσότητας που αυτό προσφέρει. Είναι πολύ σημαντική η ηθική της δημοσιογραφίας. Δεν είμαστε δυστυχώς ελεύθεροι να γράφουμε ή να λέμε ότι θέλουμε. Το ρεπορτάζ είναι ρεπορτάζ. Το άσχημο είναι η παραποίηση.»

Για την ενασχόληση με την ευρωπαική πολιτική:
«Στο εξωτερικό ισχύει αυτό που λέμε ευρωπαικό στάτους. Ο κομμουνιστής είναι φίλος με τον ακροδεξιό όπως ο σοσιαλιστής με τον φιλελεύθερο. Έξω πατυχαίνουμε καλές συμμαχίες, όταν ξεφεύγει από εμάς η κομματική ταυτότητα.»

Για τις δημοσιογραφικές πιέσεις που ασκούνται:
«Δεν με αγγίζει η κατευθυνόμενη δημοσιογραφία. Για να φτάσω ως εδώ, δεν υπέκυψα πουθενά και σε τίποτα. Εγώ δεν τους έμαθα ποτέ να μου λένε τι πρέπει να γράψω.»

Για τον ελληνικό αθλητισμό:
«Η Ελλάδα έχει μεγάλες επιτυχίες στον παγκόσμιο αθλητισμό. Πάντα είχε διακρίσεις που έχουν μείνει στην ιστορία. Το κράτος δυστυχώς δεν πήρε ποτέ στα σοβαρά τον αθλητισμό.»

Για το μεγαλύτερο όφελος που αποκόμισε από την αθλητικογραφία:
«Τα ταξίδια που έκανα ήταν κάτι μοναδικό. Αυτή η ικανοποίηση δεν ανταλλάσεται.»

Για την βοήθεια των σπουδών κοινωνιολογίας:
«Μπορούσα στη διάρκεια μιας περιγραφής να αναλύσω τον όρο χουλιγκανισμός. Αυτή είναι η κοινωνιολογία. Κοινωνικό είναι το τι προσφέρεις και εσύ.»

Το ΙΕΚ ΞΥΝΗ Μακεδονίας, συνεχίζει να φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις τους, καταξιωμένους επαγγελματίες, οι οποίοι μοιράζονται με τους σπουδαστές τις πολύτιμες εμπειρίες τους, οι οποίες θα τους βοηθήσουν στην μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία.

Info: ΙΕΚ ΞΥΝΗ | Θεσσαλονίκη: Βαλαωρίτου 9 | Τ: 2310 552 406 | www.iek-xini.edu.gr | iek@xinis.net

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα