Στα μαχαίρια η πρώην πρόεδρος του ΤΑΠ και οι αρχαιοφύλακες

Πόλεμος ξέσπασε με βαριές κατηγορίες μεταξύ των αρχαιοφυλάκων και της πρώην προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ), ή ΤΑΠ,  Ασπασίας Λούβη, με την «χρυσοτόκο όρνιθα» όπως η ίδια είχε χαρακτηρίσει το 2015 το Ταμείο (με ετήσιο τζίρο να υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ) να παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα.

Λίγους μήνες πριν λήξει η θητεία των μελών του ΤΑΠΑ – που σημειωτέον όρισε ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ – Νίκος Ξυδάκης το 2015, η Λυδία Κονιόρδου προχώρησε στην (εντυπωσιακή) κίνηση του… ξηλώματος του Ταμείου «καρατομώντας», μεταξύ άλλων, και την πρόεδρό του, Ασπασία Λούβη, διορίζοντας νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυρίας Λούβη η οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, θεωρεί υπεύθυνους για το γεγονός το συνδικαλιστικό όργανο των αρχαιοφυλάκων ΠΕΥΦΑ, «που έχει μπλοκάρει τον οργανισμό του ΤΑΠΑ για έναν και μόνο λόγο, για τις υπερωρίες των αρχαιοφυλάκων».

«Οι μάσκες έχουν πλέον πέσει» σημειώνει η ίδια σε δήλωσή της σημειώνοντας ότι βάσει του προτεινόμενου νέου οργανισμού όλες οι εισπράξεις του ΤΑΠΑ θα παραδίδονται στο ΥΠΠΟΑ, το οποίο θα αναλαμβάνει να ελέγχει και να πληρώνει όλες τις δαπάνες που σήμερα πληρώνονται από το ΤΑΠΑ.  «Αυτή η διάταξη του νέου οργανισμού του ΤΑΠΑ, πέραν του εξορθολογισμού στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, συνεπάγεται και τον έλεγχο των υπερωριών των αρχαιοφυλάκων, που ως σήμερα καταβάλλει το ΤΑΠΑ κατευθείαν στους φερόμενους ως δικαιούχους, χωρίς να μπορεί να τους ασκήσει έλεγχο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αρχαιοφύλακες κάνουν προειδοποιητικές απεργίες. Η τελευταία μάλιστα ανεστάλη, γιατί μεταξύ άλλων οι συνδικαλιστές του συγκεκριμένου κλάδου εξασφάλισαν από την υπουργό τη συμμετοχή τους σε ομάδα εργασίας (sic) για … τη σύνταξη του νέου οργανισμού του ΤΑΠΑ! Πώς να συλλάβεις σήμερα την απόλυτη παράνοια;» Σύμφωνα με την κυρία Λούβη οι αρχαιοφύλακες είναι «εκβιαστές που απειλούν να κλείσουν την Ακρόπολη, για να μην ασκηθεί έλεγχος στις υπερωρίες τους» κι η υπουργός ένας από εκείνους που αναλαμβάνουν … «ηθικές δεσμεύσεις (!) απέναντι σ’ αυτούς τους εκβιαστές…»

Οι συνδικαλιστές

«Η ΠΕΥΦΑ δεν μπορεί να ανεβάζει ούτε να κατεβάζει Προέδρους», δήλωσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων», Γιάννης Μαυρικόπουλος. Παρ’ ότι είμαστε υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού ασκούμε καθήκοντα που έχουν να κάνουν με το ΤΑΠΑ (διαχείριση, ταμεία, πωλητέα). Αν εμείς θα πρέπει να πληρωνόμαστε από το υπουργείο κι όχι από το ΤΑΠΑ γιατί τα έσοδα του ΤΑΠΑ να μην πηγαίνουν στο υπουργείο Οικονομικών; Γιατί να υπάρχει το ΤΑΠΑ; Επίσης κατηγορούμαστε για εκβιαστές στο θέμα των απεργιών. Εδώ και 7-8 χρόνια που είμαι εγώ Πρόεδρος δεν έχουν γίνει ούτε δυο συνεχόμενες ημέρες το χρόνο απεργία.  Έχουμε καταγράψει συνολικά 13 ημέρες απεργίας και δυο στάσεις εργασίας συνολικά».

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρικόπουλο θα πρέπει να εξετασθούν οι ενέργειες της κ. Λούβη ως προέδρου του ΤΑΠΑ. «Είμαστε σε συνεννοήσεις με δικηγόρους για να κινηθούμε δικαστικά ενάντια στην κ. Λούβη και άλλων πρώην μελών του ΔΣ του ΤΑΠΑ διότι ακούσαμε “χοντρά” πράγματα για εμάς», λέει ο κ. Μαυρικόπουλος. «Θα εξετάσουμε ποια σημεία προσβάλλουν και συκοφαντούν ένα ολόκληρο κλάδο και θα κινηθούμε νομικά αν οι δικηγόροι πουν ως υπάρχει συκοφαντία στα λεγόμενά της», λέει ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα