Στα πρόθυρα εμφυλίου τα Σκόπια

Στα πρόθυρα εμφυλίου βρίσκονται τα Σκόπια μετά την εισβολή εκατοντάδων οπαδών του Νίκολα Γκρουέφσκι στο Κοινοβούλιο της χώρας, όπου έδειραν βουλευτές του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας. Δέκα βουλευτές τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Ζόραν Ζάεφ.

Αφορμή για τα επεισόδια ήταν η εκλογή από τους 61 βουλευτές, για πρώτη φορά, Αλβανού προέδρου της Βουλής, κάτι που θα σήμαινε πρακτικά και εκκίνηση των διαδικασιών για σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Πάνω από 100 οι τραυματίες

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι τραυματίσθηκαν οι περισσότεροι ελαφρά, στη διάρκεια των βιαιοτήτων που ακολούθησαν την εισβολή στο Κοινοβούλιο οργισμένων διαδηλωτών, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία της ΠΓΔΜ.

«Εβδομήντα πολίτες, 22 αστυνομικοί και τρεις βουλευτές μεταφέρθηκαν στο κεντρικό νοσοκομείο των Σκοπίων, επτά άλλα πρόσωπα δέχθηκαν φροντίδες σε άλλα ιατρικά ιδρύματα», της πρωτεύουσας, αναφέρει η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Η κατάσταση στα Σκόπια την Παρασκευή «έχει εξομαλυνθεί γύρω από το Κοινοβούλιο και στις συνοικίες του κέντρου της πόλης», πρόσθεσε η αστυνομία.

rong>

Δείτε βίντεο από την επίθεση στο Κοινοβούλιο

Μεγάλες οι ευθύνες του Προέδρου Ιβάνοφ

Ο Σκοπιανός πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ  έχει μεγάλη ευθύνη στο πολιτικό αδιέξοδο της χώρας, αρνούμενος να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, παρόλο που κέρδισε 67 από τις 120 έδρες στις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου. Το επιχείρημά του είναι ότι ο συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών με τρία αλβανικά κόμματα απειλεί την ενότητα της χώρας. Ωστόσο ο ίδιος Γκρουέφσκι κυβερνούσε επί μία δεκαετία με την υποστήριξη του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας.

Επομένως, οι λόγοι που οδηγούν τη χώρα στο αδιέξοδο και τη βία είναι διαφορετικοί. Ο Γκρουέφσκι και οι συνεργάτες του βρίσκονται σε κατάσταση πανικού, φοβούμενοι ότι θα οδηγηθούν στη φυλακή εάν πάρει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα την εξουσία στα χέρια του. Και αυτό επειδή εκκρεμούν εις βάρος τους κατηγορίες για διαφθορά και φίμωση του τύπου.

Το διάγγελμα Ιβάνοφ

Ο Πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβάνοφ, προχώρησε αργά το βράδυ της Πέμπτης σε διάγγελμα, στο οποίο απηύθυνε έκκληση στους Σκοπιανούς να παραμείνουν ήρεμοι και να μην ενδίδουν «σε διάφορες προβοκάτσιες, ψευδείς ειδήσεις και χειραγώγηση».

«Απευθύνω έκκληση για κατευνασμό των εντάσεων και μη βία. Απευθύνω έκκληση για λογική και υπεύθυνη στάση», σημείωσε ο Ιβάνοφ και τόνισε ότι «οι βουλευτές είναι αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για να επιστρέψει η κατάσταση σε συμφωνία με το σύνταγμα, τους νόμους και τον κανονισμό της Βουλής, που σήμερα παραβιάστηκαν».

«Καθένας πρέπει να είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και τις συνέπειες που απορρέουν από αυτές. Η κατάσταση αυτή μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με σεβασμό της έννομης τάξης της χώρας», σημείωσε ο Ιβάνοφ.

Επίσης, ανέφερε ότι δεν υπάρχει ζήτημα που δεν μπορεί να επιλυθεί με διάλογο, και γι’ αυτό κάλεσε τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων των Σκοπίων να προσέλθουν την Πέμπτη στο γραφείο του, για να συζητήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να εξετάσουν όλες τις εκδοχές για αποκλιμάκωση της έντασης και εξεύρεση λύσης, σύμφωνα με το σύνταγμα, τους νόμους και τον κανονισμό της Βουλής.

Τέλος, υπογράμμισε ότι «κανείς απ’ έξω δεν θα μας λύσει τα προβλήματα αν δεν τα λύσουμε μόνοι μας, σύμφωνα με τα συμφέροντα του κράτους».

Στο διάγγελμα του Προέδρου των Σκοπίων αντέδρασε το SDSM, το οποίο με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι Πρόεδρος Ιβάνοφ είναι συνένοχος για τα σημερινά αιματηρά επεισόδια στο Κοινοβούλιο, παραβιάζει το Σύνταγμα, λειτουργεί ως εκτελεστικό όργανο του ηγέτη του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, και έχει την ίδια ευθύνη με αυτόν για τις σημερινές πράξεις βίας.

O Γκρουέφσκι κάλεσε σε «αυτοσυγκράτηση»

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του VMRO-DPMNE, Nίκολα Γκρουέφσκι, σε ανάρτησή του στο Facebook, ανέφερε ότι η βία δεν είναι λύση και απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και κατευνασμό των παθών.

Επίσης, ο Γκρούεφσκι κάλεσε τον λαό «να μην υποκύπτει στις προβοκάτσιες του SDSM» και προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα αντισταθεί «στις αντικρατικές ενέργειες του SDSM» με όλα τα πολιτικά και νομικά μέσα που έχει στη διάθεσή του.

Ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων και ηγέτης του VMRO-DPMNE, εξωμότης ελληνικής καταγωγής Νίκολα Γκρούεφσκι (Νικόλας Γρούιος) κάλεσε τους οπαδούς του, μέσω Facebook, να δείξουν αυτοσυγκράτηση.

«Η βία δεν είναι λύση και πρέπει να εκτονωθεί η κατάσταση. Καλώ σε αυτοσυγκράτηση. Ο κόσμος να μην υποκύψει στις προκλήσεις του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και εκείνων που επιθυμούν να ωθήσουν τη χώρα σε βαθύτερη κρίση και να υλοποιήσουν το σενάριο τους. Πρέπει να εκτονωθεί η κατάσταση. Το VMRO-DPMNE θα αντιταχθεί σε αυτές τις ενέργειες του SDSM που στρέφονται κατά του κράτους, με νομικά και πολιτικά δημοκρατικά μέσα», αναφέρει ο Γκρουέφσκι.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα