Στα πρόθυρα… μνημονίου και το Ισλαμικό Κράτος – Μειώνονται τα έσοδα

Στα πρόθυρα… μνημονίου βρίσκεται  και το Ισλαμικό Κράτος αφού κατά 30% είναι μειωμένα τα έσοδά του και ο πληθυσμός των κατοίκων στις περιοχές που ελέγχει σύμφωνα με τα στοιχεία οικονομικής και πληθυσμιακής ανάλυσης που παρουσιάζει αμερικανική εταιρία.

Η μείωση των εσόδων αποκτά για τους τζιχανιστές χαρακτήρα μακροπρόθεσμης ουσιαστικής απειλής για την επιβίωση του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα οικονομικά έσοδα των τζιχαντιστών μειώθηκαν στα 56 εκατ. δολάρια το Μάρτιο, από μηνιαία έσοδα περίπου 80 εκατ. δολαρίων στα μέσα του 2015, υποστηρίζει η εταιρία ανάλυσης IHS.

Η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε στα 21.000 βαρέλια από 33.000 βαρέλια κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, καθώς οι υποδομές επεξεργασίας και δυίλισης πετρελαίου έγιναν ουσιαστικός στόχος των αεροπορικών επιδρομών της διεθνούς συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ.

«Το Ισλαμικό Κράτος εξακολουθεί να είναι παράγοντας στην περιοχή. Ωστόσο, η μείωση των εσόδων αποτελεί σημαντική πρόκληση για τη δυνατότητα άσκησης διοίκησης από την πλευρά των τζιχαντιστών, μακροπρόθεσμα» υποστηρίζει ο Λουδοβίκο Καρλίνο, υψηλόβαθμος αναλυτής της IHS.

Παράλληλα, η γεωγραφική έκταση των περιοχών που ελέγχουν οι τζιχαντιστές μειώθηκε κατά 22% από τα μέσα του 2014, ενώ ο πληθυσμός επίσης, μειώθηκε από 9 σε 6 εκατ. κατοίκους. Η εξέλιξη αυτή, μειώνει την ικανότητα επιβολής νέων φόρων, αλλά και κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων από τους τζιχαντιστές, συντελώντας στην απώλεια εσόδων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα