Στα πρόθυρα πολέμου Ιράκ και Τουρκία

Η ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στα σύνορα με το Ιράκ, «άναψε φωτιές» και προκάλεσε την οργή του Ιρακινού πρωθυπουργού Αμπάντι που δήλωσε ότι «δεν θέλουμε πόλεμο με την Τουρκία, αλλά αν επιμείνει, είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε ως εχθρική δύναμη».

Οι προειδοποιήσεις του Χαϊντέρ Αλ-Αμπάντι που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση, έγιναν μετά από τη μετακίνηση τουρκικών τεθωρακισμένων και μονάδων πυροβολικού κοντά στα ιρακινά σύνορα, με τον Ιρακινό πρωθυπουργό να διαμηνύει ότι οποιαδήποτε τουρκική συμμετοχή στις μάχες με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους θα αποτελούσε παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας του.

Η Τουρκία θέλει πάση θυσία να διαδραματίσει ένα ρόλο στη μάχη για την ανακατάληψη της Μοσούλης- η οποία υπήρξε βιλαέτι της Οθωμανικής αυτοκρατορίας- από το Ισλαμικό Κράτος, καθώς οι Κούρδοι μαχητές μαζί με τον ιρακινό στρατό και τις αμερικανικές δυνάμεις αεροπορικής στήριξης βρίσκονται, ήδη, μέσα στην πόλη.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Φικρί Ισίκ δήλωσε ότι η ανάπτυξη των στρατιωτικών μονάδων ήταν μέρος της προετοιμασίας της Τουρκίας για «σημαντικές εξελίξεις στην περιοχή» αναφερόμενος κυρίως στους Κούρδους μαχητές στο εσωτερικό της χώρας και τα πολεμικά γεγονότα με τους τζιχαντιστές στο Ιράκ.

«Η Τουρκία ετοιμάζεται εκ των προτέρων για όσα συμβαίνουν [και] αυτό είναι ένα στοιχείο της προετοιμασίας της» τόνισε στο επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu».
Δύο εβδομάδες από την έναρξη της επιχείρησης για την ανακατάληψη της Μοσούλης, τελευταίο μεγάλο προπύργιο του ισλαμικού κράτους στο Ιράκ, οι στρατιώτες κατάφεραν να εισέλθουν εντός των ορίων της πόλης.

Ο ιρακινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του έχουν προχωρήσει στο ανατολικό άκρο της Μοσούλης, για πρώτη φορά από τότε που οι μαχητές του ISIS, κατέλαβαν την πόλη, το καλοκαίρι του 2014.

Η κοινή Διοίκηση Επιχειρήσεων της χώρας ανέφερε σε δήλωσή της χθες ότι οι δυνάμεις της βρίσκονται περίπου 3 χιλιόμετρα μακριά από το αεροδρόμιο της πόλης ενώ τα τεθωρακισμένα της 9ης ταξιαρχίας προωθούνται στην περιοχή Ντουεϊκλάχ σε μια προσπάθεια να ανοίξουν ένα ξεχωριστό δεύτερο μέτωπο στη μάχη κατά του ISIS.

Ο ΟΗΕ προβλέπει ότι μέχρι ένα εκατομμύριο άνθρωποι κινδυνεύουν να εκτοπιστούν εξαιτίας των μαχών, οι οποίες όπως ανακοινώθηκε έχουν αναγκάσει περίπου 17.500 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα βοήθειας τους από ανθρωπιστικές οργανώσεις του ΟΗΕ.

Σε μηνιαία έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Αποστολή Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών για το Ιράκ, 1.792 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ τον Οκτώβριο, από 1.003 τον προηγούμενο μήνα.

Εκτιμάται ότι 1.120 από τους περίπου 1.800 νεκρούς ήταν άμαχοι.

(ΠΗΓΗ: insideoutborders.com)

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα