Στα χαρακώματα «αριστερά» και «Αγία Σοφία»

Τι ακριβώς προβληματίζει το αριστερό Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και δεν θέλει να σηκωθεί ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, ένας μοντέρνος αθλητικός χώρος δηλαδή;

Πολλά έχουν ακουστεί τα τρία αυτά χρόνια, από τη μέρα που ο Δημήτρης Μελισσανίδης παρουσίασε το πρότζεκτ της «Αγίας Σοφίας». Στην πραγματικότητα, ο κόσμος που αντιδρά περισσότερο με αυτό το σχέδιο προέρχεται από την αριστερά, την οικολογία και την αναρχία και εδώ θα προσπαθήσουμε να ψυχογραφήσουμε τους τρεις αυτούς άξονες που αντιτίθενται στο έργο.

Οι τοποθετήσεις του αριστερού ρεύματος

Αρχικά το πρόβλημά του αριστερού χώρου ήταν πως το γήπεδο δεν πρέπει να το εκμεταλλεύεται η ΠΑΕ, αλλά η ερασιτεχνική ΑΕΚ. Στην Ελλάδα τα γήπεδα δεν μπορούν ούτως ή άλλως να ανήκουν στις ΠΑΕ και η ερασιτεχνική παραχώρησε το χώρο στην εταιρία «Δικέφαλος 1924». Ο κύριος Βασιλόπουλος να μην ανησυχεί, η «Δικέφαλος 1924» δεν λέει ψέματα και όντως θα παραχωρήσει το γήπεδο για 49 χρόνια στο ποδοσφαιρικό τμήμα της ΑΕΚ, οπότε τα υπερτριπλάσια έσοδα από τα διαρκείας και τα εισιτήρια θα τονώσουν και την ερασιτεχνική ΑΕΚ, η οποία ούτως ή άλλως δεν έχει χώρο δράσης στο νεκρό κομμάτι του πρώην «Νίκος Γκούμας».

Εκφράστηκαν ανησυχίες, επίσης, πως θα ξυπνήσουν μνήμες αλύτρωτων πατρίδων και ορθοδοξολατρείας επειδή θα χτιστεί η νέα «Αγία Σοφία». Ο συμβολισμός είναι ξεκάθαρος, η ΑΕΚ γεννήθηκε από ανθρώπους που ζούσαν… μερικά στενά μακριά από το συγκεκριμένο ναό. Ο κόσμος της ΑΕΚ εδώ και 93 χρόνια, αγαπά το Δικέφαλο Αετό ως δυναμικό σύμβολο της ομάδας του και ουδέποτε είχε ακροδεξιές τάσεις (το αντίθετο μάλιστα). Η αριστερά δεν μπορεί να δηλώνει ανησυχία για το ότι θα δημιουργηθεί φασιστική κοιτίδα στη Νέα Φιλαδέλφεια, όταν οι οργανωμένοι της ΑΕΚ έχουν αντιρατσιστική και αντιναζιστική δράση εδώ και δεκαετίες. Μεμονωμένα περιστατικά είναι ανάξια λόγου.

Η αριστερά εξέφρασε στη συνέχεια την αντίδρασή της σχετικά με τα χρήματα που θα αποσπαστούν από την Περιφέρεια για το έργο. Πρόκειται για μία φυσιολογική ποσόστωση (περίπου 25%) ενός μεγάλου έργου και από ένα κονδύλι προϋπολογισμένο για αθλητικούς χώρους! Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία αντίδραση που αφορά στη γενικότερη λειτουργία του κράτους και της διαχείρισης των πόρων και είναι δεκτή στο πλαίσιο που ο εξωκοινοβουλευτικός αριστερός χώρος δεν δέχεται καμία μορφή στήριξης επιχειρηματιών τέτοιου βεληνεκούς με ευρώ που θα μπορούσαν να μοιραστούν σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη ( η ΠΑΕ, πάντως, νοικιάζει 13 χρόνια το ΟΑΚΑ και έχει παραχωρήσει πολλά εκατομμύρια ευρώ στο κράτος).

Τέλος, αριστερός ισχυρισμός είναι αυτός που θέλει τον Δημήτρη Μελισσανίδη να επιθυμεί γήπεδο για το δικό του συμφέρον (άρα πρόκειται για στυγνή επιχειρηματική δραστηριότητα). Μία τέτοια κατασκευή, βέβαια, σημαίνει πως θα μπει μέσα τουλάχιστον 30.000.000 ευρώ, ακόμη κι αν βρει σούπερ χορηγό για ονομασία του γηπέδου. Σε βάθος χρόνου κι αν η ΑΕΚ γιγαντωθεί, τότε πράγματι ο ηγέτης της ΠΑΕ θα βγει κερδισμένος, όχι επειδή καπηλεύτηκε κάποια στρέμματα γης, αλλά επειδή ανέβασε επίπεδο μία ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα και μαζί με αυτό το δεδομένο βγήκε κερδισμένος και σε πολλούς ακόμη τομείς.

 Οι οικολόγοι και τα… σκουπίδια

Ιδιαίτερα αντιδραστικοί με το πρότζεκτ εμφανίζονται και οι οικολόγοι της περιοχής, προτάσσοντας το ενοχλητικό ύψος του τσιμεντένιου γηπέδου και τα κομμένα δέντρα του άλσους.

Όσον αφορά το ύψος του σκυροδέματος και της διατάραξης που μπορεί να προκαλέσει αυτό στην χλωρίδα και στην πανίδα, είναι ένα θέμα που μάλλον αφορά περισσότερο στην αισθητική της περιοχής. Τώρα, ο χώρος που παραχωρήθηκε με τη σφραγίδα του ΣτΕ στην ΑΕΚ, ένα μικρό μέρισμα του γεμάτου σκουπίδια άλσους είναι πράγματι ένα κομμάτι γης που δεν άνηκε από το 1930 στην ομάδα, αλλά παραχωρήθηκε πρόσφατα. Η ΠΑΕ έχει δεσμευτεί πως θα το αναπληρώσει στο 120%. Οι οικολόγοι δεν έχουν δείξει καμία ευαισθησία όλα αυτά τα χρόνια για το άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας και κυρίως για τα μπάζα που λυμαίνουν όλα αυτά τα χρόνια το χώρο πίσω από το πρώην «Γιώργος Μόσχος».

 Αρένα συγκέντρωσης άναρθρων κραυγών

Υπάρχει, φυσικά, και η ακραία τάση των αναρχικών-αυτόνομων-ελευθεριακών ανδρών και γυναικών, εκείνων που ισχυρίζονται πως το ποδόσφαιρο θα έπρεπε να καταργηθεί, διότι πρόκειται για αρένα συγκέντρωσης άναρθρων κραυγών, όπου απελπισμένοι, χασομέρηδες και κομπλεξικοί άνθρωποι μαζεύονται για να παρακολουθήσουν 22 άνδρες με βράκες να τρέχουν πίσω από μία μπάλα.

Προφανώς, η κοινωνική ανάλυση του ποδοσφαίρου – ενός σπορ που δεν ταυτίζεται με ρωμαϊκές αρένες και εγκληματικές συμπεριφορές κατά δούλων, ούτε με σπαρτιάτικες φασιστικές μεθοδολογίες, απαιτεί ενέργεια σκέψης και δράσης και αποτυπώνει στο τρισδιάστατο καμβά που αντιλαμβάνονται οι αισθήσεις μας 90λεπτα καλλιτεχνήματα, είτε είσαι παρατηρητής της ωμής δράσης, είτε αναλυτής της προπονητικής φιλοσοφίας, της αξίας των αθλητών και του ομαδικού πνεύματος – δεν αποτελεί προτεραιότητα του ελευθεριακού χώρου.

Το ποδόσφαιρο είναι το συγκλονιστικότερο και το πρώτο κοινωνικό γεγονός του πλανήτη, διότι η «μαγική θεά» είναι σχηματισμένη ωσάν το βράχο που μας κουβαλά στο σύμπαν και ο έλεγχός της με το σώμα δημιουργεί παράξενες αισθήσεις στον χειριστή και στον παρατηρητή. Το σπορ κουβαλά στην πλάτη του παράνομους στοιχηματισμούς, ντόπινγκ, εγκληματικές συμπεριφορές. Αυτή η κατάσταση δικαίως μπορεί να δημιουργεί σε ρομαντικούς την θέληση για ερασιτεχνοποίηση του αθλήματος.

Η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η κατάργηση της δουλείας είναι ένα θέμα. Το να μη φτιάξει μία ομάδα γήπεδο επειδή την ελέγχει ένας καπιταλιστής επιχειρηματίας, άρα το γήπεδο θα είναι δικό του και όχι της ομάδας (που ούτως ή άλλως είναι εταιρία) είναι πρόσχημα ανθρώπων που δεν αγαπούν το ποδόσφαιρο και θεωρούν πρόβατα και ζώα όσους ασχολούνται με αυτό και που προφανώς δεν μπορούν να καταλάβουν πως ένας φυσιολογικός άνθρωπος δύναται να αγαπά μία ομάδα και να μη δίνει δεκάρα για το τι πρεσβεύει πολιτικά ο πρόεδρός της.

Εν κατακλείδι

Η κατάσταση έχει ξεφύγει για τα καλά. Ο Άρης Βασιλόπουλος καταγγέλλει επαγγελματικές επιθέσεις και τραμπουκισμούς κατά μελών του Δ.Σ. και η ΠΑΕ ΑΕΚ τα διαψεύδει κατηγορηματικά, θεωρεί ότι είναι στημένα παραμύθια. Οι καταληψίες του αυτόνομου χώρου «Στρούγγα» στη Νέα Φιλαδέλφεια καταγγέλλουν βανδαλισμούς και ομηρίες από οπαδούς της Ένωσης και χαρακτηρίζουν επέλαση του κεφαλαίου την προσπάθεια κατασκευής γηπέδου.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο δήμαρχος ισχυρίζεται πως είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας το όλο ζήτημα, αλλά η ΠΑΕ ΑΕΚ θεωρεί πως αν παρακάμψει τη διαδικασία, τότε ίσως επανέλθει ο κύριος Βασιλόπουλος με κάποια ένσταση. Άρα, αυτή τη στιγμή το γήπεδο δεν προχωρά. Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη του δημάρχου πως στοχοποιείται ως κακός επειδή υπάρχει δυσκολία σε οικονομικό και θεσμικό επίπεδο, υπονοώντας πως η «Δικέφαλος 1924» δεν έχει τους πόρους να ξεκινήσει το μεγάλο έργο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα