Στα 1,05 δισ. ευρώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

Σε 1,05 δισ. ευρώ,  διαμορφώθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το πρώτο τρίμηνο του 2014, σχεδόν το ήμισυ εκείνου της αντίστοιχης περιόδου του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε  η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Μάρτιο του 2014 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα μόλις 44 εκατ. ευρώ, έναντι 1,2 δισεκ. ευρώ το Μάρτιο του 2013. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην άνοδο των πλεονασμάτων των ισοζυγίων υπηρεσιών και τρεχουσών μεταβιβάσεων, καθώς επίσης και στη μείωση των ελλειμμάτων του ισοζυγίου εισοδημάτων και του εμπορικού ισοζυγίου.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μειώθηκε λόγω περιορισμού των καθαρών πληρωμών για αγορές καυσίμων κυρίως, αλλά και λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου εκτός καυσίμων και πλοίων. Αντίθετα, παρουσίασαν αύξηση οι καθαρές πληρωμές για αγορές πλοίων.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγουμένου έτους, κυρίως λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου μεταφορών, η οποία αντανακλά σχεδόν αποκλειστικά την άνοδο του πλεονάσματος του ισοζυγίου θαλασσίων μεταφορών. Το ισοζύγιο λοιπών υπηρεσιών παρουσίασε πλεόνασμα, έναντι ελλείμματος το Μάρτιο του 2013, εξέλιξη που οφείλεται κυρίως στις κατασκευαστικές υπηρεσίες. Τέλος, το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου παρουσίασε βελτίωση, η οποία αντανακλά σημαντική, κατά 26%, άνοδο των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών.

Το πρώτο τρίμηνο του 2014 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 1,05 δισεκ. ευρώ, σχεδόν το ήμισυ εκείνου της αντίστοιχης περιόδου του 2013. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλαν οι αυξήσεις των πλεονασμάτων στα ισοζύγια υπηρεσιών και τρεχουσών μεταβιβάσεων, η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων, ενώ το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου δεν παρουσίασε αξιόλογη μεταβολή.

Ειδικότερα, όσον αφορά το εμπορικό έλλειμμα, η αύξηση των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων (κατά 212 εκατ. ευρώ) αντιστάθμισε τον περιορισμό των καθαρών πληρωμών για αγορές καυσίμων και τη μικρή μείωση του ελλείμματος των λοιπών αγαθών, η οποία οφείλεται στο μεγαλύτερο μέρος της στη μείωση της δαπάνης για εισαγωγές. Οι εισπράξεις από εξαγωγές λοιπών αγαθών, εκτός καυσίμων και πλοίων, δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά.

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 464 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2014 οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών και λιγότερο στην αύξηση των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές και λοιπές υπηρεσίες. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους αυξήθηκαν κατά 22% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2013, αντανακλώντας άνοδο των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 16%, ενώ ταυτόχρονα οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος αυξήθηκαν κατά 16%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων μειώθηκε κατά 245 εκατ. ευρώ λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους.

Τέλος, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 2,2 δισεκ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 518 εκατ. ευρώ από ό,τι το πρώτο τρίμηνο του 2013. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των μεταβιβαστικών εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως από την ΕΕ).

Ισοζύγιο Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων

Το Μάρτιο του 2014 το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαιακών μεταβιβάσεων ανήλθε σε 6,7 εκατ. ευρώ, έναντι 461 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2013. Η παραπάνω μείωση του πλεονάσματος οφείλεται στη σημαντική μείωση των καθαρών μεταβιβάσεων προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης. Το πρώτο τρίμηνο του 2014 το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαιακών μεταβιβάσεων ανήλθε σε 1,5 δισεκ. ευρώ, έναντι 1,1 δισεκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

 

Το συνολικό ισοζύγιο μεταβιβάσεων (τρεχουσών και κεφαλαιακών) παρουσίασε πλεόνασμα 3,7 δισεκ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2014, κατά 887 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων

 

Το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) εμφάνισε το Μάρτιο του 2014 έλλειμμα 38 εκατ. ευρώ, έναντι 780 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2013. Το πρώτο τρίμηνο του 2014 το εν λόγω ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 412 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1,2 δισεκ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2013.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

 

Το Μάρτιο του 2014 οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εισροή ύψους 233 εκατ. ευρώ. Η σημαντικότερη συναλλαγή αφορά την εισροή 200 εκατ. ευρώ λόγω της συμμετοχής της μητρικής εταιρίας Crystal Almond (Λουξεμβούργο) στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της Wind Hellas. Οι άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος εμφάνισαν αύξηση (εκροή) 36 εκατ. ευρώ χωρίς αξιοσημείωτες συναλλαγές.

 

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου καταγράφηκε καθαρή εισροή ύψους 3 δισεκ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση (εισροή) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα εξωτερικού και στην αύξηση (εισροή) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων.

 

Όσον αφορά τις ΄΄λοιπές΄΄ επενδύσεις, παρατηρήθηκε καθαρή εκροή ύψους 3,2 δισεκ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στην μείωση (εκροή) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα.

 

Το πρώτο τρίμηνο 2014 οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εισροή ύψους 288 εκατ. ευρώ, ενώ οι άμεσες επενδύσεις κατοίκων στο εξωτερικό εμφάνισαν καθαρή εκροή (άνοδο) ύψους 195 εκατ. ευρώ.

 

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε καθαρή εισροή 310 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς και από την μείωση των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Οι κινήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την μείωση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

 

Στην κατηγορία των “λοιπών΄΄ επενδύσεων καταγράφηκε καθαρή εκροή ύψους 584 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στην μείωση των δανειακών υποχρεώσεων του Δημοσίου προς μη κατοίκους .

 

Στο τέλος Μαρτίου 2014 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 5,5 δισεκ. ευρώ στο ίδιο επίπεδο με το Μάρτιο του 2013.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα