Στα 4,5 δισ. τα «φέσια» σε ιδιώτες

Στα 4,5 δισ. ευρώ ανήλθαν τα «φέσια» του Ελληνικού Δημοσίου  σε ιδιώτες και μεγάλα «θύματα» είναι οι εργαζόμενοι, αφού είτε  δουλεύουν απλήρωτοι είτε είναι στην ανεργία. Για κάθε 7,7 ευρώ που πλήρωνε το Δημόσιο δημιουργούσε νέα χρέη 10 ευρώ. Μεγαλύτερος οφειλέτης προς τον ιδιωτικό τομέα είναι ο ΕΟΠΥΥ, ενώ στα ύψη είναι και τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους.

Από την καθυστέρηση πληρωμών «κλονίζονται» επιχειρήσεις με μεγάλη συμβολή στην οικονομία και βεβαίως άμεση είναι η επίπτωση στην εξυπηρέτηση των ασθενών, που μπλέκουν σε μια ιστορία τρέλας και παραλογισμού. Τα χρέη στον τομέα της Υγείας ακολουθούν εκείνα του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο καθυστερεί την επιστροφή φόρων.

Το νέο χρέος ανήλθε και πάλι στα 4,49 δισ. ευρώ και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Τα στοιχεία του ΣΕΒ για την κατάσταση των επιχειρήσεων είναι δραματικά και ουσιαστικά η πρόβλεψη για νέο «κύμα λουκέτων» γίνεται όλο και πιο ασφαλής.
Το στοιχείο που αναδεικνύεται είναι ότι για κάθε 7,7 ευρώ που πλήρωνε το Δημόσιο δημιουργούσε νέα χρέη 10 ευρώ.

Τα στοιχεία του ΣΕΒ για την κατάσταση των επιχειρήσεων είναι δραματικά και ουσιαστικά η πρόβλεψη για νέο «κύμα λουκέτων» γίνεται όλο και πιο ασφαλής. Την στιγμή που οι περισσότερες επιχειρήσεις σχεδόν σε όλους τους κλάδους δεν έχουν πρόσβαση στον δανεισμό, οι συναλλαγές μεταξύ συνδεδεμένων εταιρειών γίνονται σχεδόν τοις μετρητοίς, αφού ουδείς ρισκάρει πλέον «ανοικτές συναλλαγές» επιμένοντας σε εξόφληση με μετρητά, οι τζίροι πέφτουν και το βάρος από την φορολογία έχει αυξηθεί, το να μην πληρώνει και το Δημόσιο τις υποχρεώσεις του αποτελεί την… χαριστική βολή.

Έτσι, την περίοδο 2015-2017 η κυβέρνηση δημιούργησε μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών. Από τον Δεκέμβριο του 2014 που τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου ανέρχονταν σε 3,8 δισ. ευρώ και παρά το γεγονός ότι μέχρι και τον Οκτώβριο του 2017 έλαβε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) 5,1 δισ. για την αποπληρωμή τους, συνεχίζει να χρωστάει 4,49 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, στην εισηγητική έκθεση επισημαίνεται ότι η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων αποτελεί βασική προτεραιότητα για το Υπουργείο Οικονομικών, δεδομένου ότι συμβάλλει στην ενίσχυση της αξιοπιστίας των φορέων, στην εξυγίανση των προϋπολογισμών τους, αλλά και στην τόνωση της ρευστότητας της οικονομίας.

Και ποιος διαφωνεί; Το θέμα είναι ότι με τις διαπιστώσεις δεν… εξοφλούνται επιχειρήσεις.

Όπως τονίζεται στην εισηγητική έκθεση, στόχος είναι η περαιτέρω μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων το 2018. Βεβαίως, μένει όχι μόνο να αρχίσει η αποπληρωμή χρεών, αλλά και να ανατραπεί ο ρυθμός «παραγωγής» νέων.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «με την συνέχιση της ροής χρηματοδοτήσεων από τον ΕΜΣ εντός του 2018 και της προσπάθειας των φορέων για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, αλλά και τη στενή εποπτεία και παρακολούθηση από πλευράς του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αναμένεται η περαιτέρω μείωσή τους εντός του 2018. Απώτερος στόχος είναι να ομαλοποιηθεί ο τρόπος αποπληρωμής των υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης προς τρίτους, ενισχύοντας τη ρευστότητα της οικονομίας».

Ποιοι χρωστούν

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τα 4,49 δισ. ευρώ:

• 234 εκατ. χρωστούν τα υπουργεία
• 322 εκατ. είναι τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
• 2,051 δισ. οφείλουν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, εκ των οποίων τα 910 εκατ. ο ΕΟΠΥΥ
• 552 εκατ. είναι τα χρέη των νοσοκομείων
• 400 εκατ. χρωστούν διάφορα νομικά πρόσωπα
• 931 εκατ. είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα