ΣτΕ: Άκυρη η υπουργική απόφαση για ίδρυση φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε την υπουργική απόφαση που καθόριζε τις προϋποθέσεις ίδρυσης φαρμακείων και θέματα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού.

Σύμφωνα με το ΣτΕ τα θέματα αυτά ρυθμίζονται μόνο με νόμο ή Προεδρικό Διάταγμα γιατί μόνο έτσι δεν μπορεί να υπάρξει νομικό κώλυμα.

Αναλυτικά, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με τις υπ’ αριθμ. 1804-1807/2017 αποφάσεις της, έκανε δεκτές τις αιτήσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής και Θεσσαλονίκης, με τις οποίες οι φαρμακοποιοί ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Υγείας, για «τις ρυθμίσεις επαγγέλματος φαρμακοποιού και την ίδρυση φαρμακείου».

Η υπουργική απόφαση που ακυρώθηκε προέβλεπε, μεταξύ των άλλων, ότι μπορούσαν να ιδρυθούν φαρμακεία από άτομα που δεν είχαν άδεια φαρμακοποιού, υποχρεωτικά υπό εταιρική μορφή (Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης), αρκεί ένα μέλος της Εταιρίας να είναι φαρμακοποιός και να έχει μετοχικό μερίδιο 20%.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι θέματα άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιού, λειτουργίας φαρμακείου και δεοντολογίας φαρμακοποιών, ρυθμίζονται ή με νόμο ή με Προεδρικό Διάταγμα και επομένως τα θέματα αυτά δεν μπορεί να αποτελούν αντικείμενο ρύθμισης υπουργικής απόφασης.

Η Ολομέλεια αναφέρει τέλος, ότι το περιεχόμενο της υπουργικής απόφασης που καταργήθηκε μπορεί να περιληφθεί σε Προεδρικό Διάταγμα.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα