ΣτΕ: Αλλαγές στον τρόπο πρόσληψης προσωπικού σε πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Αλλαγές διαφαίνονται στον τρόπο πρόσληψης του μόνιμου προσωπικού εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς το Γ’ Tμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο 3848/2010. Το όλο θέμα παραπέμφθηκε για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η απόφαση εκδόθηκε επ’ αφορμή την προσφυγή  85 εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων  στα Διοικητικά Δικαστήρια της Αθήνας. Οι προσφεύγοντες υποστήριζαν  ότι  θα έπρεπε να διοριστούν τη σχολική περίοδο 2010-2011, αλλά κατ’ εφαρμογή των νόμων 3833/2010 και 3848/2010, δεν διορίστηκαν.  Το Διοικητικό Εφετείο έστειλε στο ΣτΕ προδικαστικά ερωτήματα σχετικά  με τη συνταγματικότητα ή μη του νομοθετικού πλαισίου που διαμορφώθηκε το 2010 για τους διορισμούς των εκπαιδευτικών. Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης ενώπιον του ΣτΕ μία άλλη ομάδα 54 εκπαιδευτικών έκανε παρέμβαση υπέρ των 85 συναδέλφων τους.

Βάσει των δύο  νόμων οι διορισμοί των μονίμων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση γίνονται  κατά 60% από τους πίνακες διοριστέων εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ και κατα  40% από τους πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών με πραγματική υπηρεσία. Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι ο αναλογικός διορισμός (60%-40%) των εκπαιδευτικών που προβλέπει το άρθρο 9 του νόμου 3848/2010 είναι αντίθετος στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας.

Με το ίδιο σκεπτικό κρίθηκαν αντισυνταγματικές  οι υπουργικές αποφάσεις που καθορίζουν τον αριθμό διορισμού ως μονίμων, αναπληρωτών ή ωρομισθίων εκπαιδευτικών  με 30 ή 24 μήνες προϋπηρεσία. Σημειωτέον οτι η κατηγορία αυτή των εκπαιδευτικών  με 30 ή 24 μήνες προϋπηρεσία διορίζεται με αντίστοιχη μείωση του αριθμού των διοριστέων εκπαιδευτικών από τον πίνακα του ΑΣΕΠ.

Όπως επισημαίνεται μεταξύ αλλων στο σκεπτικό της απόφασης του Γ’ Τμήματος οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις   είναι αντισυνταγματικές  δεν αναφέρουν συγκεκριμένα κριτήρια βάσει των οποίων καθορίζεται ο αριθμός των διοριστέων εκπαιδευτικών  με 30μηνη  ή 24μηνη  προϋπηρεσία.

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα