ΣτΕ: Και γυναίκες μπορούν να γίνουν ειδικοί φρουροί

Αντισυνταγματικός κρίθηκε από την Ολομέλεια του ΣτΕ ο νόμος 2734/1999 που απέκλειε γυναίκες από την κάλυψη των θέσεων ειδικών φρουρών καθώς λόγω της ιδιαιτερότητας των εργασιακών συνθηκών απαιτούνται ιδιαίτερα σωματικά προσόντα που έχουν μόνο οι άνδρες.

Στο ανώτατο δικαστήριο προσέφυγε γυναίκα η οποία αποκλείστηκε από διαγωνισμό που έγινε το 2000 για την πρόσληψη 1400 ειδικών φρουρών. Ο συγκεκριμένος νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός από την Ολομέλεια του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου με το σκεπτικό ότι η επίκληση των ιδιαίτερων εργασιακών συνθηκών οι οποίες προϋποθέτουν ιδιαίτερα φυσικά και σωματικά προσόντα ” δεν αποτελούν κριτήρια συγκεκριμένα και πρόσφορα να δικαιολογήσουν το θεσπιζόμενο αποκλεισμό των γυναικών από το σύνολο των δραστηριοτήτων των ειδικών φρουρών».

Ο νόμος αντικαταστάθηκε με μεταγενέστερη ρύθμιση βάσει της οποίας οι γυναίκες υποψήφιες θα πρέπει να έχουν, όπως και οι άνδρες, ύψος τουλάχιστον 1.70 προκειμένου να εργαστούν ως ειδικοί φρουροί.

Προσφυγή κατά του ορίου αναστήματος για εισαγωγή στην αστυνομία εκδικάστηκε στην Επταμελή Σύνθεση του Γ’ Τμήματος του ΣτΕ, από τον Ιανουάριο 2014 και αναμένεται η έκδοση απόφασης. Ιδιαίτερη σημασία έχει, όπως αναφέρει ο δικηγόρος Πέτρος Αγγελάκης, ότι στην απόφαση της Πενταμελούς Συνθέσεως του Γ’ Τμήματος του ΣτΕ (που παρέπεμψε το ζήτημα στην Επταμελή Σύνθεση), εκφράστηκε η άποψη ότι «το τιθέμενο ελάχιστο όριο οδηγεί πρακτικά σε αποκλεισμό εξαιρετικά μεγάλου ποσοστού γυναικών υποψηφίων», καθώς και η άποψη ότι «η ανωτέρω θέσπιση ενιαίου ελαχίστου αναστήματος, παρά την, κατά την κοινή πείρα, σημαντική διαφορά (12-14 εκατοστά) ύψους, κατά μέσο όρο, ανδρών – γυναικών, παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας».

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα