ΣτΕ: Νόμιμα τα γενόσημα!

Νόμιμα και με τη «βούλα» του ΣτΕ τα γενόσημα. Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε όλες τις προσφυγές κατά της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία. Σύμφωνα με το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο «η συνταγογράφηση των φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία, που καθιερώθηκε το 2012 όταν υπουργός Υγείας ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος, δεν προσκρούει σε καμία συνταγματική και νομοθετική διάταξη, ούτε συνιστά υποβάθμιση της υγείας των Ελλήνων πολιτών».

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας είχαν προσφύγει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθηνών και Πειραιά και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος. Ζητούσαν να ακυρωθούν οι αποφάσεις για τον μηχανισμό εφαρμογής της συνταγογράφησης βάσει δραστικής ουσίας και τις εξαιρέσεις από το σύστημα συνταγογράφησης. Υποστήριζαν –μεταξύ άλλων– ότι η εφαρμογή του επίμαχου μέτρου «αποτελεί βαρύ επιστημονικό ατόπημα διότι απομακρύνει την ευθύνη της θεραπείας από το γιατρό και τη μεταθέτει στις γκρίζες ζώνες του φθηνού εμπορίου ορισμένων φαρμακοβιομηχανιών ξένων συμφερόντων».

Η Ολομέλεια όμως του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου υπογραμμίζει στις αποφάσεις της ότι η συνταγογράφηση των φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία δεν παραβιάζει τις συνταγματικές επιταγές καθώς η επέμβαση στην επαγγελματική ελευθερία των γιατρών, που επέρχεται με τις υπουργικές αποφάσεις, «δεν υπερβαίνει προδήλως το αναγκαίο μέτρο» και δεν προσκρούει σε ευρωπαϊκές οδηγίες, αλλά ούτε και στην ελληνική νομοθεσία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα