Στην Ασλί Ερντογάν το βραβείο «Σιμόν ντε Μπωβουάρ» για το 2017

H Ασλί Ερντογάν είναι η προσωπικότητα που θα τιμηθεί με το βραβείο Σιμόν ντε Μπωβουάρ για το 2017.  «Βραβείο ντε Μπωβουάρ για την ελευθερία των γυναικών» είναι το πλήρες όνομα του βραβείου που θέσπισε το 2008 μια εικοσαμελής επιτροπή από διεθνώς αναγνωρισμένους συγγραφείς, πολιτικούς, δημοσιογράφους, διανοητές, υπό την Τζούλια Κρίστεβα.

Ασλί Ερντογάν

Έκτοτε το βραβείο απονέμεται σε πρόσωπα ή ομάδες που δίνουν φωνή στα θύματα των καταπατημένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στα θύματα της ανισότητας των φύλων. Σε πρόσωπα των οποίων το θάρρος και το έργο γίνονται παραδείγματα  ακολουθώντας το πνεύμα της Σιμόν ντε Μπωβουάρ ότι ο απώτερος σκοπός στον οποίο αξίζει να προσβλέπουν όλοι οι άνθρωποι είναι η ελευθερία.

Το βραβείο για το 2016 είχε απονεμηθεί στην δήμαρχο της Λαμπεντούζα, Giusi Nicolini.

Η απονομή του βραβείου στην Ασλί Ερντογάν θα γίνει τον Ιανουάριο του 2018.

Σιμόν ντε Μπωβουάρ

Η Ασλί Ερντογάν (Aslı Erdoğan) – η οποία δεν έχει καμία συγγενική σχέση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν– γεννήθηκε το 1967 και είναι Τουρκάλα συγγραφέας, αρθρογράφος και ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ένα μήνα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 στην Τουρκία συνελήφθη, μαζί με δημοσιογράφους και εργαζόμενους της εφημερίδας «Özgür Gündem» (στην οποία η Ερντογάν αρθρογραφούσε) και προφυλακίστηκε με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και της υπονόμευσης της εθνικής ενότητας. Αποφυλακίστηκε υπό όρους στα τέλη του 2016.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα