Στην ΓΣ του ΟΗΕ οι υποκλοπές της NSA

Σχέδιο απόφασης που προσπαθεί να δώσει  τέλος στην ανεξέλεγκτη κατασκοπεία και την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής κατέθεσαν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ οι εκπρόσωποι της Βραζιλίας και της  Γερμανίας, χώρες των οποίων οι ηγέτες, Ντίλμα Ρούσεφ και Άνγκελα Μέρκελ, έχουν πέσει θύματα υποκλοπών.

Οι αποφάσεις της ΓΣ του ΟΗΕ δεν είναι δεσμευτικές, ωστόσο συχνά φέρουν ειδικό ηθικό και πολιτικό βάρος.

«Η απόφαση αυτή θα συγκεντρώσει τεράστια υποστήριξη στην ΓΣ, αφού σε κανέναν δεν αρέσει να τον κατασκοπεύει η NSA» είπε στο Reuters δυτικός διπλωμάτης ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Παρόλο που ο Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε την καγκελάριο ότι το τηλέφωνό της δεν παρακολουθείται, η γερμανική κυβέρνηση έστειλε τους επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να λάβουν εξηγήσεις από το Λευκό Οίκο.

Η  πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, η οποία εκφώνησε την εναρκτήρια ομιλία στην ετήσια σύνοδο της ΓΣ του ΟΗΕ, παλαιότερα είχε επικρίνει  τις ΗΠΑ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου και είχε εκφράσει  την απαρέσκειά της ακυρώνοντας μια επίσημη κρατική επίσκεψη στις ΗΠΑ που ήταν προγραμματισμένη για αυτόν τον μήνα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα