Στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου η δικογραφία για τη Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου

Ολοκληρώθηκε η κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος από τα μέλη της Επιτροπής Πιστωτικών Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος, που αποφάσισαν την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, την εκκαθάρισή της και το διορισμό ειδικού εκκαθαριστή.

Μετά τη λήψη όλων των μαρτυρικών καταθέσεων, όπως και του ίδιου του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και προέδρου της υπό ποινική διερεύνηση Επιτροπής, Γιώργου Προβόπουλου, η δικογραφία που έχει σχηματιστεί διαβιβάστηκε για τα περαιτέρω από τον πταισματοδίκη της Αθήνας στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας, εκτός από τον Γ. Προβόπουλο και τα μέλη της Επιτροπής Πιστωτικών Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος, (που εξετάστηκαν ανωμοτί), κατάθεση έδωσαν και βουλευτές Δωδεκανήσου.

Αφορμή για την παρέμβαση της Δικαιοσύνης και την παραγγελία για κατεπείγουσα ποινική προκαταρκτική έρευνα, προκάλεσαν δημοσιεύματα του Τύπου σύμφωνα με τα οποία η Τράπεζα της Ελλάδος επέλεξε το επαχθέστερο για την Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου μέτρο, παρότι είχε ληφθεί μέριμνα για την αναβάθμιση του δείκτη κεφαλαιακής της επάρκειας στο 9% και για την πλήρη εξυγίανσή της. Σύμφωνα με πληροφορίες στις ανωμοτί καταθέσεις τους οι εκπρόσωποι της ΤτΕ υποστήριξαν ότι ενήργησαν νόμιμα και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους μετά από εκθέσεις αρμοδίων οργάνων σύμφωνα με τις οποίες η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της τράπεζας, που η οικονομική κατάσταση της κατά την τελευταία τριετία εμφάνιζε διαρκή επιδείνωση, ήταν επιβεβλημένη.

Μια μη αναμενόμενη, δε, βελτίωση που παρουσίασε το δανειακό χαρτοφυλάκιο, με βάση α στοιχεία της 30/9/2013, τα οποία υποβλήθηκαν στην ΤτΕ στο τέλος Οκτωβρίου 2013, κρίθηκε από την επιτροπή πλασματική, καθώς όπως σημειώνεται οφειλόταν στη μείωση των καθυστερήσεων κατά 25 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2013 με σχεδόν ισόποση αύξηση των ρυθμισθέντων δανείων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα